Kako je Cerar “pomagal” Šarcu sestaviti ministrsko ekipo – TOPNEWS.si

Kako je Cerar “pomagal” Šarcu sestaviti ministrsko ekipo

Kako je Cerar “pomagal” Šarcu sestaviti ministrsko ekipo

Potem ko je Miro Cerar razkril imena štirih ministrov SMC, je kadrovska križanka praktično sestavljena. Če bo ostalo pri sedanjem seznamu ministrov, bo ton celotni vladi dajala kvota ministrov SMC-ja, sicer ne po strankarski liniji, ampak predvsem po tem, da poleg štirih ministrov SMC-ja praktično najpomembnejši resor zasedla ključna ženska Cerarjeve vlade, dosedanja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Če bo ostalo pri tem, da bo notranje ministrstvo prevzel Boštjan Šefic, ki je bil ključni človek notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar iz vrst SMC-ja. Miro Cerar je že na tiskovni konferenci prejšnji teden izrazil zadovoljstvo, če bo finančno ministrstvo prevzela Mateja Vraničar Erman.

“Predsednik stranke SMC dr. Miro Cerar je po temeljitem premisleku in večkratnem posvetovanju znotraj stranke mandatarju za sestavo vlade Marjanu Šarcu predlagal naslednje kandidate za ministre iz vrst SMC: mag. Ksenijo Klampfer za ministrico za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zdravka Počivalška za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Jureta Lebna za ministra za okolje in prostor, dr. Mira Cerarja za ministra za zunanje zadeve” sporočili iz stranke.

Med strankami, ki imen kandidatov za ministre ne skrivajo, je SD. Šolski resor naj bi vnovič prevzel Jernej Pikalo, pravosodnega pa aktualna obrambna ministrica Andreja Katič, pri čemer naj bi ji ob strani kot državna sekretarka stala Dominika Švarc Pipan. V SD-ju pa so potrdili, da je bilo znotraj stranke slišati tudi alternativne predloge za ministra za kulturo. Vodstvo stranke na tem mestu namreč vidi direktorja ljubljanskega konservatorija za balet in glasbo Dejana Prešička.

Prav tako bodo v ponedeljek zasedali še organi največje med prihodnjimi vladnimi strankami, LMŠ-ja, med kandidati za ministre Samo Fakin kot kandidat LMŠ-ja za zdravstveno ministrstvo, Mateja Vraničar Erman kot kandidatka za ministrico za finance, notranje ministrstvo pa naj bi prevzel Boštjan Šefic, sedanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. Ni pa jasno, kdo bo minister(rica) za javno upravo. Pri tem je zanimivo, da niti eden od kandidatov za ministra iz LMŠ-ja ni član omenjene stranke.

V DeSUS-u, ki bo v novi vladi pod okrilje prevzel le dva resorja (pri čemer se prvak stranke Karl Erjavec vrača na obrambno ministrstvo), Kmetijski resor. Ne bo ga prevzela dozdajšnja okoljska ministrica Irena Majcen, in sicer zaradi nezadovoljstva Šarca nad njo – z njenim delom se je Šarec srečal kot župan. DeSUS tako želi na to mesto poslati Aleksandro Pivec, ki si je izkušnje nabirala med drugim kot državna sekretarka na uradu za zamejce in Slovence po svetu.

SAB bo v Šarčevi vladi imela tri ministre. Minister za kohezijo bo postal poslanec Marko Bandelli, poslanec Peter Jožef Česnik pa bo novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter seveda Alenka Bratušek kot ministrica za infrastrukturo.

COMMENTS

Wordpress (0)