Viktor Orban želi prepovedati rdečo zvezdo, na udaru tudi Heineken! – TOPNEWS.si

Viktor Orban želi prepovedati rdečo zvezdo, na udaru tudi Heineken!

Viktor Orban želi prepovedati rdečo zvezdo, na udaru tudi Heineken!

Madžarski premier Viktor Orban želi prepovedati uporabo rdeče, peterokrake zvezde.

Njegov skrajno desničarski FIDESZ pripravlja zakon, ki bo ustavil vsako komercialno propagiranje rdeče zvezde. Na udaru se bo najbolj znašel nizozemska pivovarna Heineken, katere prepoznavni logotip je prav rdeča zvezda.

Predvidena kazen za uporabo rdeče zvezde v komercialne namene bo 6,5 milijona evrov ali dve leti zapora.

Madžarski zakon predvideva globo v višini 6,5 milijona evrov oziroma dve leti zapora za vsakogar, ki bo uporabljal rdečo peterokrako. Strokovnjaki trdijo, da ima prepoved, razen ideološkega, tudi gospodarsko ozadje.

Konflikt na relaciji Orban – Heineken traja odkar je nizozemska pivovarna zmagala v postopku na romunskem sodišču, ki je ugotovilo, da romunska pivovarna, ki se nahaja v Transilvaniji, na območju, kjer živi veliko število Madžarov in uporablja madžarsko ime CSIKI, sedaj ne sme več prodajati piva pod tem imenom, ker preveč spominja na Heinekenovo pivsko blagovno znamko CIUS za romunski trg.

Po navedbah madžarskih organov je sodna odločba v korist Nizozemcev pokazatelj, da so romunske oblasti proti kakršni koli uporabi madžarskih nacionalnih in tradicionalnih simbolov, poroča Index.hr.

COMMENTS

Wordpress (0)