Zakaj bo Dejan Židan postal predsednik državnega zbora? – TOPNEWS.si

Zakaj bo Dejan Židan postal predsednik državnega zbora?

Violeta Tomič o usklajevanju protokola

Zakaj bo Dejan Židan postal predsednik državnega zbora?

Presenetljiva odločitev, po kateri bo koalicija, zbrana okoli Marjana Šarca, za predsednika državnega zbora predlagala Židana, vendarle ni tako nelogična, kot se zdi na prvi pogled.

SD je namreč v pogajanjih, v primeru, da bi predsednik parlamenta postal Miro Cerar, predsednik SMC-ja, vseskozi zahtevala gospodarski resor, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. Počivalšek pa se ministrstvu za gospodarstvo nikakor ni nameraval odreči in je bil pripravljen celo glasovati proti manjšinski vladi in se odpovedati možnosti, da bi v novi koaliciji vodil kakršenkoli resor. To pa bi pomenilo nov razkol v SMC-ju, ki si ga Cerar nikakor ni mogel ali želel privoščiti, po odhodu Milana Brgleza.

Imenovanje Židana za predsednika DZ je očitno posledica kompromisa po katerem, bi SMC obdržala resor gospodarskega ministrstva, Cerar pa bo tako prevzel enega od državotvornih resorjev, najbolj verjetno ministrstvo za zunanje zadeve. Tako, da je bila včerajšnja ostra reakcija Luke Mesca povsem odveč, v kolikor bi poznal dinamiko pogajanj med peterico strank. Je pa res, da si v Levici najbrž niso želeli, da bi parlament vodil Dejan Židan, saj bo tako na nek način imel podobno nadstrankarsko pozicijo, kot si je želi prav Levica, ki ni hotela stopiti v polno koalicijo z Marjanom Šarcem.

Šarec je tako ubil dve muhi na mah, rešil Cerarja in SMC, ter večni antagonizem med Počivalškom in SD-jem, ki je hromil delovanje že sedanje koalicije, in taktično umaknil Židana na mesto predsednika državnega zbora, kar je sicer brca navzgor, kot smo včasih temu rekli v žargonu.

Obenem pa je pozicioniral SD nasproti Levici, saj je mesto predsednika državnega zbora pravzaprav druga najpomembnejša funkcija v državi in pomeni tako kot v primeru predsednika države nekakšno nadstrankarsko pozicijo, kar vsekakor odgovarja SD-ju, potem ko je Levica ostala zunaj koalicije. Sicer pa bosta tako SMC kot SD na organih svojih strank preverjala doseženo ter seveda dala zeleno luč za izvolitev Šarca za mandatarja. Predlog naj bi formalno vložili jutri, o njem pa naj bi glasovali v ponedeljek.

Poslanka Levice Violeta Tomič je po usklajevanjih o protokolu o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca dejala, da protokol o sodelovanju s petorčkom še ni usklajen. “Pri ključnih zadevah še vedno nismo prišli skupaj, je pa možno, da se to zgodi v četrtek.” Dodala je, da nikakor ne želijo biti privesek neoliberalni vladi.

Tomičeva je novinarjem sporočila, da se glede protokola “pojavljajo jasne intence, da bi po morebitni podpori Levice Marjanu Šarcu za mandatarja, naše pozitivno usmerjene socialne ukrepe, ki smo jih vnesli v koalicijsko pogodbo, naknadno umaknili iz pogodbe. Na to nikakor ne pristajamo, zato pri ključnih točkah protokola še vedno nismo prišli skupaj. Obstaja upanje, da se v četrtek o tem dogovorijo predsedniki koalicijskih partneric.”

Tomičeva je še spomnila, da Levica ni vstopila v politiko zato, da bi postala privesek neoliberalni vladi. “Prišli smo z obljubo o spremembi politike in tega se bomo držali do konca.”

COMMENTS

Wordpress (0)