Srbski in hrvaški član predsedstva: BiH ne bo tožila Hrvaške na mednarodnem sodišču zaradi gradnje Pelješkega mosta! – TOPNEWS.si

Srbski in hrvaški član predsedstva: BiH ne bo tožila Hrvaške na mednarodnem sodišču zaradi gradnje Pelješkega mosta!

Srbski in hrvaški član predsedstva: BiH ne bo tožila Hrvaške na mednarodnem sodišču zaradi gradnje Pelješkega mosta!

Srbski in hrvaški član predsedstva Bosne in Hercegovine, Mladen Ivanić in Dragan Čović, sta danes izjavila, da BiH ne bo tožila Hrvaško na mednarodnem sodišču zaradi gradnje Pelješkega mosta, kot sta napovedala predsednik predsedstva BiH Bakir Izetbegović in predsednik Sveta ministrov Denis Zvizdić.

Srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine Mladen Ivanić je dejal, da BiH ne bo tožila Hrvaške zaradi gradnje mosta na Pelješcu.

“Tožba se ne more zgoditi. Nisem človek, ki se bo šel preglasovanja,” je odgovoril Ivanić. Ivanić je dejal, da bi glasoval za tako odločitev, če bi obstajalo soglasje hrvaškega in bošnjaškega člana predsedstva BiH.

“Če bi obstajalo soglasje med njima, potem ja, ampak, da bom jaz tisti, ki bi odločal, to pa resnično ne. S Hrvati je veliko tem, o katerih se bi lahko razpravljali,” je dejal Ivanić.

Hrvaški član predsedstva Dragan Čović pa je dejal, da je polemika okoli gradnje Pelješkega mostu del predvolilne kampanje dela bošnjaških strank v BiH in poudaril, da to ne more na noben način vplivati na na izvedbo največjega infrastrukturnega projekta na Hrvaškem.

Čović je po redni seji predsedstva Bosne in Hercegovine dejal, da vprašanje gradnje mosta na Pelješac ni bilo na dnevnem redu, in spomnil, da organi državne oblasti v BiH nikoli niso sprejeli odločitve o nasprotovanju gradnje Pelješkega mosta.

Dodal je, da zato ne obstaja niti teoretična možnost, da bo nekdo v imenu BiH tožil Hrvaško zardi Pelješkega mosta na katerem od mednarodnih sodišč, kot sta napovedala predsednik predsedstva BiH, Bakir Izetbegović in predsedujoči Sveta ministrov, Denis Zvizdić.

“To je izključno v funkciji predvolilne kampanje nekaterih političnih opcij v Sarajevu, nato pa bo prišle nekatere druge teme in gradnje Pelješkega mostu ne bo nihče več omenjal. Takšno je moje stališče,” je dejal Čović.

Predsednik predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović je v ponedeljek dejal, da je začetek gradnje mostu na Pelješac predstavlja “flagrantno kršitev suverenosti” države, in napovedal, da bodo sprejeli ustrezne ukrepe pred mednarodnimi institucijami.

Hrvaški član predsedstva BIH, Dragan Čović in hrvaški premier Andrej Plenković

Predsednik vlade Andrej Plenković pa je danes v Banskih dvorih sprejel hrvaškega člana predsedstva Bosne in Hercegovine, Dragana Čovića. Prisotna sta bila tudi podpredsednik vlade in ministrica za zunanje zadeve, Marija Pejčinović Burić in državni sekretar osrednjega državnega urada za Hrvate zunaj Republike hrvaškem, Zvonko Milas.

Obravnavali so odnose med Hrvaško in Bosno in Hercegovino, stanje v jugovzhodni Evropi ter sodelovanje med državama na področju gospodarstva, prometa in infrastrukture, ter skupnih prizadevanjih za boj proti nezakonitemu priseljevanju.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ponovil, da Bosna in Hercegovina kot sosednja, prijateljska in partnerska država, uživa podporo Hrvaške v procesu približevanja Evropski uniji in Natu.

Kot osnovni predpogoj za vladavino prava v BIH je poudaril pomen institucionalne enakopravnosti hrvaškega naroda v Bosni in Hercegovini v skladu z načelom enakopravnosti vseh treh konstitutivnih narodov in legitimne zastopanosti v vseh upravnih in političnih ravneh oblasti.

V zvezi z nedavnim začetkom gradbenih del Pelješkega mosta je premier Plenković poudaril prednosti, ki jih bo prinesel most, ki bo povezal Hrvaško z južno Dalmacijo in razbremenil prometne zastoje na meji Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Hrvaški član predsedstva Bosne in Hercegovine, Dragan Čović, je nato čestital hrvaški strani za začetek gradnje mostu in dejal, da se bo poln pomen njegove izgradnje pokazal v prihodnosti, saj je projekt nadnacionalnega značaja, ki povezuje ne le hrvaško ozemlje, temveč tudi področje širše regije in EU.

COMMENTS

Wordpress (0)