Ali Cerar in Bratuškova iščeta “way out” iz Šarčeve koalicije? – TOPNEWS.si

Ali Cerar in Bratuškova iščeta “way out” iz Šarčeve koalicije?

Ali Cerar in Bratuškova iščeta “way out” iz Šarčeve koalicije?

V SMC-ju pravijo da ne, in da “gre za zmotno in in namerno zavajajočo interpretacijo Cerarjevega pisma”

Pismo Mira Cerarja, v katerem je izrazil dvom, da bi v aktualnih okoliščinah z manjšinsko vlado – s podporo Levice – prišlo do oblikovanja učinkovite vlade. Po Cerarjevem mnenju je neprimerno, da bi za osnovo delovanja vlade sprejeli celoten kompromisni sporazum z Levico, hkrati pa koalicijski sporazum še vedno ni finančno ovrednoten. Najprej je svoje zadržke že na sestanku predsednikov strank in svojo jezo izrazila Alenka Bratušek, kjer je tudi menda dejala, da ne bi sodelovali v vladi s svojimi ministri. Vendar se je v izjavi novinarjem potegnila nazaj in podprla Šarca za mandatarja, udarila po Levici in nič več ni govorila o tem, da tudi SAB ne bi v vladi sodeloval z ministri.

Danes so tako preko Twitterja kot tudi preko strankine spletne strani sporočili, da gredo njihovi glasovi Šarcu, in da si še naprej prizadevajo za oblikovanje levosredinske vlade.

“V pismu, ki ga je predsednik SMC včeraj posredoval članom sveta stranke, ni objavljenega nič pomembno novega, ali presenetljivega. Pomisleki, ki jih je vzbudila odločitev Levice o ne-vstopu v koalicijo, so razumljivi in logični, vendar pa vsaj, ko govorimo o SMC, ne pomenijo dvoma v odločitvi, ki sta za stranko v kontekstu poganja za oblikovanje prihodnje koalicije, najpomembnejši:

1. da si v SMC prizadevajo za oblikovanje levosredinske koalicije

2. da gredo glasovi SMC v podporo Marjanu Šarcu za mandatarja prihodnje vlade. Vsakršno drugačno sklepanje na osnovi predsednikovega pisma je zmotno ali namerno zavajajoče.”

Cerarjevo pismo članom sveta objavljamo v integralu:

Spoštovane članice in člani sveta Stranke modernega centra,

danes nas je Levica na skupnem sestanku obvestila, da bi želela na podlagi doseženega osnutka sporazuma podpreti oblikovanje in delovanje koalicije petih strank pod vodstvom Liste Marjana Šarca, pri čemer pa v vladi ne bi sodelovala.

Med vsemi šestimi strankami tudi po današnjem pogovoru še vedno ostaja aktualna podpora Marjanu Šarcu za mandatarja.

Se pa ob tem odpira vprašanje, ali bo na ta način mogoče oblikovati učinkovito vlado. V tem primeru bi namreč imeli manjšinsko vlado (43 glasov) s projektno podporo Levice. Do tega modela vlade je absolutni pridržek že izrazila Stranka Alenke Bratušek, ki je napovedala, da v primeru manjšinske vlade tudi oni v njej ne bi sodelovali z ministri (bi jo pa podprli na glasovanju v državnem zboru).

Pridržek do takega modela oblikovanja vlade sem v imenu Stranke modernega centra izrazil tudi sam; prvič, ker o tem ne morem odločati sam, temveč svet naše stranke, in drugič, ker se mi zdi neprimerno kot osnovo za delovanje morebitne nove vlade sprejeti celotni kompromisni sporazum, dosežen z Levico, če le-ta v vladi sploh ne namerava sodelovati.

Pomembno se mi zdi ob tem poudariti, da sedanji osnutek koalicijskega sporazuma še vedno ni ovrednoten s finančnega vidika. Šele ko bo jasna njegova javnofinančna vzdržnost, bo mogoče oblikovati dokončno besedilo koalicijskega sporazuma, se o njem na ustreznih ravneh odločati in uskladiti tudi način sodelovanja v koalicijo vključenih strank ter kadrovski razrez.

Prijetno popoldne vam želim in nasvidenje v torek, na seji sveta naše stranke!

Sicer pa se je preko Twitterja oglasil tudi minister Zdravko Počivalšek. Njegov tvit je retvital tudi predsednik SDS Janez Janša. Zdravko Počivalšek je napisal, da je “predvidljivost ključna sestavina dobrega poslovnega okolja. V davčnem, delovnopravnem, političnem smislu. Slovenija tako danes potrebuje stabilen razvojno naravnan #gospodarskiblok, ki misli resno pri zavzemanju za blaginjo vseh! Ta pa je odvisna od gospodarstva!

Sicer pa po naših informacijah utegne pri sestavi vlade še priti do problemov, saj Zdravko Počivalšek, ki bi se v primeru, da bo predsednik parlamenta postal Miro Cerar, moral umakniti z mesta ministra za gospodarstvo. Po nekaterih informacijah naj bi mu bilo ponujeno mesto ministra za infrastrukturo, kar pa naj bi Počivalšek po naših informacijah zavrnil, in želi ostati gospodarski minister, ali pa v novi vladi ne bo prevzel nobene funkcije, oziroma, kot naj bi dejal v neki družbi, “ga v tej zgodbi ne bo zraven”.

Zadevo je preko twitterja že komentiral tudi Marjan Šarec:

https://twitter.com/sarecmarjan/status/1025037955327512577

COMMENTS

Wordpress (0)