(VIDEO) “Tragika trenutka pa je, da to sploh ni najslabša možnost”, takšen je eden od odzivov na sinočnjo odločitev Levice – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Tragika trenutka pa je, da to sploh ni najslabša možnost”, takšen je eden od odzivov na sinočnjo odločitev Levice

(VIDEO) “Tragika trenutka pa je, da to sploh ni najslabša možnost”, takšen je eden od odzivov na sinočnjo odločitev Levice

Levica je komunikacijsko in pogajalsko izredno spretno pripeljala zadevo do točke, v kateri bodo podprli Šarca za mandatarja in omogočili izvolitev manjšinske vlade. Čeprav bi vsaj tisti, ki smo pogajanja spremljali od blizu, morali biti pozorni na nekatere drobne signale, ki so prihajali iz Levice, ki so morda obrobni, pa vendarle zelo zanimivi. Medtem ko so recimo v nedeljo pogajalci predsedniki strank sedeli skupaj in jedli pico, si je Levica dala pice prinesti v posebno sobo, ločeno od ostalih petih predsednikov strank, do medijskih spinov v ponedeljek, da pravzaprav Šarčeva koalicija ni bila pripravljena popustiti na nobeni ključni točki, kar sploh ni bilo v skladu z dejstvi, in kar je kazalo na to, da si pač Levica pripravlja “way out” za sinočnje odločitve sveta stranke.

Če bi bili pozorni na vse malenkosti, bi pravzaprav lahko natančno napovedali odločitev Levice, ki sicer, ni ne vem kako veliko presenečenje, razen morda za same akterje pogajanj, saj je Levica izredno spretno peljala pogajanja in dosegla velike koncesije s tem, da se pogaja o vstopu v koalicijo, v resnici pa so ves čas vedeli, da v koalicijo Marjana Šarca ne bodo vstopili, in da se pravzaprav pogajajo zgolj o koncesijah za podporo Marjanu Šarcu kot mandatarju oziroma za podporo manjšinski vladi.

Peterica strank sinoči ni komentirala zadeve, bolj zanimivo je bilo na Twitterju, kjer je Žiga Turk zapisal: “Tragika trenutka pa je, da to sploh ni najslabša možnost,” s čimer se lahko strinjamo, Vprašanje pa je, kaj bo rekel Marjan Šarec, čeprav je morda tudi za njega boljši scenarij, kot če bi imel v vladi Levico.

Danes je seveda pričakovati odziv predsednika LMŠ Šarca in predstavnikov drugih strank, ki so se o koaliciji pogajale z Levico. V torek zvečer očitno zaradi pozne ure, odzivov iz LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS skorajda ni bilo, le glavni tajnik SD Dejan Levanič je na Twitterju zapisal, da je “škoda za odločitev Levice”. “Pogajanja so bila konstruktivna in veliko bi lahko naredili skupaj. Nikoli sicer zadeve niso idealne, vendar vstop v vlado omogoča, da se izpolnijo dane obljube pred volitvami. Škoda za to izgubljeno priložnost,” je ocenil Levanič.

Koordinator Levice Luka Mesec je sinoči po štirih urah razprave takole komentiral sklep o odločitvi Sveta stranke o podpori Marjanu Šarcu kot mandatarju in o pripravljenosti stranke na sodelovanje z manjšinsko vlado:

“Svet stranke Levica je danes presojal o osnutku koalicijske pogodbe, ki smo ga v zadnjih dneh oblikovali na pogajanju s petorčkom. Najprej smo presojali, če je ta osnutek zadovoljiva osnova za vstop v koalicijo Marjana Šarca. Tukaj je bilo mnenje članov sveta odklonilno, 10 jih je sklep podprlo, 21 jih je glasovalo proti. Zato smo dali na glasovanje še drugi sklep, če je ta osnutek zadovoljiva osnova za neko projektno sodelovanje z manjšinsko vlado pod vodstvom Marjana Šarca. Tukaj pa je 21 članov sveta sklep podprlo, 10 jih je glasovalo proti. Tako, da kurz je sledeč: jutri ob 9 tih seznanimo s sklepom petorček in s tem se v bistvu odpre novo poglavje, torej pogajanja o vsebini sporazuma o projektnem partnerstvu, ki bo oblikovan na podlagi tega, kar smo do sedaj dorekli v koalicijski pogodbi.”

Koordinator Levice Luka Mesec o zadovoljstvu Sveta stranke z določenimi točkami osnutka koalicijske pogodbe in o tistih delih, ki so za njih problematični.

“Danes smo predvsem seveda presojali vsebino tega sporazuma in bili na nekaterih področjih zelo zadovoljni. Tukaj naj omenim predvsem zdravstvo, pokojnine, kjer smo dobili številne omembe vredne koncesije, od ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, do vključitve zobozdravstva v osnovno košarico pravic, do fokusa v reševanju vrst v javnem sektorju, ne pri zasebnikih in koncesionarjih. Potem pri pokojninah, odmerni odstotek 63 odstotkov (kjer se viša znesek minimalne pokojnine na 63 odstotkov), zadovoljni smo tudi pri minimalni plači, ki naj bi se do leta 2021 dvignila na 700 evrov mesečno. Težavnejši deli pa so bili davki, kjer so sicer izpogajali zmeren dvig prispevkov delodajalcev za pokojninsko zavarovanje in spodnjo mejo davka na dobiček, ampak celokupno gledano imamo zadržke, da pogodba fiskalno ne stoji”.

Prav tako pa je bilo za Levico problematično, da peterica strank vztraja pri fleksibilizaciji na trgu dela. “Imamo pa neke velike težave, to je predvsem področje fleksibilizacije trga dela, kjer je seveda govora o prožnosti oziroma o lažjem odpuščanju. Nismo dobili nobenih koncesij glede prodaje Nove Ljubljanske banke, problematičen je nakup dveh bataljonskih skupin za Nato. Vi veste, da smo vodili proti temu kampanjo, tukaj ostaja v osnutku koalicijske pogodbe zaveza, da se v bistvu pač kupi obe in pa problematične so druge teme, kot je pač žica na meji.”

COMMENTS

Wordpress (0)