Blamaža novega britanskega ministra za zunanje zadeve, ki ni nič boljši od romunske premierke: V Pekingu svojo soprogo Kitajko predstavil kot Japonko – TOPNEWS.si

Blamaža novega britanskega ministra za zunanje zadeve, ki ni nič boljši od romunske premierke: V Pekingu svojo soprogo Kitajko predstavil kot Japonko

Blamaža novega britanskega ministra za zunanje zadeve, ki ni nič boljši od romunske premierke: V Pekingu svojo soprogo Kitajko predstavil kot Japonko

Britanski minister za zunanje zadeve Jeremy Hunt je danes prispel v Peking. Med srečanje s svojim kitajskim kolegom je izzval smeh, ko je svojo soprogo Kitajko, predstavil kot Japonko.

“Moja sporoga je Japonka”, je dejal Hunt, ko je svojo soprogo predstavljal šefu kitajske diplomacije Wangu Yi-ju. Hunt, ki je v začetku julija na funkciji zunanjega ministra Britanije zamenjal Borisa Johnsona, se je nato hitro popravil.

Jeremy Hunt in Wang Yi

“Moja soproga je Kitajka – o kakšna strašna napaka”, je dejal in izzval smeh gostiteljev. Kitajska in Japonska imata na nek način dokaj zapletene medsebojne odnose, Peking pa pogosto zameri svoji sosedi, da nezadostno priznava zločine okupatorske japonske vojske na Kitajskem v Drugi svetovni vojni.

Medtem ko se Velika Britanija pripravlja, da zapusti Evropsko unijo, je Hunt izbral Kitajsko za svojo prvo destinacijo svoje prve turneje po tujini, v upanju, da bo okrepil trgovinske vezi med obema državama. Po Pekingu bo obiskal še Pariz in Dunaj.

 

Viorica Dancila in Duško Marković

“Moj odnos s Kitajsko gre daleč. Moja žena je Kitajka in moji otroci so delno Kitajci. (…) Moje veliko upanje je, da bomo uspeli poglobiti prijateljstvo med Kitajsko in Veliko Britanijo, kar seveda pomeni ukvarjanje tudi s temami, o katerih imamo različna stališča”, je dejal Hunt in dodal, da ima na Kitajskem, kjer se je prvič mudil pri svojih 19-ih letih, močne družinske vezi.

Hunt in Wang se bosta med drugim pogovarjala tudi o Severni Koreji in podnebnih spremembah.

Od zunanjega ministra Velike Britanije bi pričakovali, da ve s kom je poročen, še posebej, če se nahaja na uradnem obisku na Kitajskem tako, kot bi od romunske premierke Viorice Dăncile pričakovali, da loči med Podgorico in Prištino. Spomnimo, romunska premierka je pred štirimi dnevi, med svojim uradnim obiskom v Podgorici, pred javnostjo izrazila veselje, ker se nahaja v Prištini.

COMMENTS

Wordpress (0)