Erdogan opozoril Trumpa: Ne bomo popustili, četudi nam uvedete sankcije, ZDA pa bodo izgubile partnerja! – TOPNEWS.si

Erdogan opozoril Trumpa: Ne bomo popustili, četudi nam uvedete sankcije, ZDA pa bodo izgubile partnerja!

Erdogan opozoril Trumpa: Ne bomo popustili, četudi nam uvedete sankcije, ZDA pa bodo izgubile partnerja!

ANKARA – Predsednik Turčije, Recep Tayyip Erdoğan, je opozoril Združene države Amerike, da Turčija ne bo popustila, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil, da bo uvedel sankcije, če Turčija ne spusti na prostost ameriškega duhovnika Andrewja Brunsona.

Duhovnik Andrew Brunson

“Ne morete s sankcijami prisiliti Turčije, da bi popustila. ZDA ne smejo pozabiti, da utegnejo izgubiti močno in iskreno partnerico, kot je Turčija, če ne bodo spremenile stališča”, je dejal turški predsednik Erdogan.

Turške oblasti so po neuspelem državnem udaru leta 2016 aretirale ameriškega duhovnika, Endrewja Brunsona, ki že dve desetletji živi v Turčiji in proti njemu vložile obtožnico zaradi terorizma in vohunjenja, kar pa sam zanika. Potem ko je Brunson v turškem zaporu prebil 21 mesecev, so ga v sredo premestili v hišni pripor, ZDA pa so nato sporočile, da slednje ni dovolj in vztrajajo, da mora Turčija duhovnika Brunsona spustiti na prostost.

Trump je v četrtek zagrozil, da bo uvedel sankcije proti Turčiji, če slednja ne bo “takoj” spustila Brunsona na prostost. Odnosi med Washingtonom in Ankaro so že nekaj časa napeti tudi zaradi drugih sporov, kot je ameriška podpora sirijskim kurdskim borcem, nakup ruskega raketnega protiletalskega sistema S-400 Triumf in zavračanje ZDA, da bi Turčiji izročile pridigarja Fethullaha Gülena, ki ga slednja obtožuje odgovornosti za poskus državnega udara leta 2016.

COMMENTS

Wordpress (0)