(VIDEO) Tonin: “Naša odločitev bi lahko opogumila eno od sredinskih strank, da se začne pogovarjati z Janezom Janašo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tonin: “Naša odločitev bi lahko opogumila eno od sredinskih strank, da se začne pogovarjati z Janezom Janašo”

(VIDEO) Tonin: “Naša odločitev bi lahko opogumila eno od sredinskih strank, da se začne pogovarjati z Janezom Janašo”

V NSi za koalicijo štirih strank SDS Janeza Janše, LMŠ Marjana Šarca, NSi Mateja Tonina in SAB Alenke Bratušek, brez Cerarja, Židana in Erjavca

Izvršilni odbor Nove Slovenije je po obsežni razpravi soglasno sprejel naslednja dva sklepa, je v dramatičnem tonu na tiskovni konferenci, ki se je začela z približno pol urno zamudo, začel predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. “Prvič, Nova Slovenija se umika iz pogajanj za koalicijo šestih strank zbranih okoli Marjana Šarca. Drugič, IO Nove Slovenije ugotavlja, da je bil na pogajanjih dosežen znaten napredek, vendar pa izraža velike pomisleke glede stabilnosti in trajnosti koalicije šestih različnih strank”.

Če je bilo v dosedanjih pogajanjih vedno izpostavljeno, da je sodelovanje Nove Slovenije v Šarčevi koaliciji odvisno izključno od programskih izhodišč, se je na sinočnji tiskovni konferenci izpostavil še en pogoj, ki pa po mnenju NSi-ja ni bil izpolnjen. In to je vprašanje zaupanja. Na tej točki se je pokazalo, da NSi bolj zaupa Janezu Janši in SDS oziroma ideološko sorodni stranki, kot pa Marjanu Šarcu, s katerim ima veliko izkušenj iz sodelovanja v koaliciji na lokalni ravni. Tonin je sicer izpostavljal predvsem konflikte med strankami sedanje koalicije in spore na relaciji SMC Mira Cerarja in SAB Alenke Bratušek.

“Seveda v celoti, tudi s to koalicijsko pogodbo, ki je bila danes poslana, nismo v celoti zadovoljni. Bili bi krivični, če bi dejali, da iz pogajanj izstopamo iz te zgodbe. Vendarle smo realisti in se zavedamo, da je koalicijska pogodba vedno stvar pogajanj in nekega sporazuma, kompromisov. In, da pri koalicijskih pogajanjih nihče, tudi NSi ne more v celoti uresničiti svojega programa. Zaradi tega seveda se seveda zavedamo, da nikoli tudi v nobeni drugi koaliciji sto odstotno našega programa ne bi mogli uresničiti. Pri naših potencialnih koalicijskih partnerjih smo videli iskreno željo pri pogajanjih, da se nam čimbolj približajo. Tukaj se moram na tem mestu posebej zahvaliti gospodu Šarcu, ki se je izjemno trudil, da bi na čim večjih področjih prišlo do kompromisov. Marsikdo bo danes rekel, da je bilo to zapravljanje časa. Mi se s tem ne strinjamo. Vendarle smo dokazali, da se je slovenska politika sposobna dogovarjati, in da je na številnih področjih sposobna doseči tudi kompromise, kar se mi zdi izjemno pomembno sporočilo.

Slišali ste me, ko sem dejal že v času volilne kampanje, da je za Novo Slovenijo ključno pri odhodu v koalicijo, da sta ključni dve zadevi: Prvič, ali se bomo programsko uskladili in drugič, ali bomo vzpostavili neko zaupanje, da je večji del tega programa, ki je zapisan v koaliciji, možno tudi uresničiti. In zdaj me najbrž sprašujete, zakaj je potem NSi izstopila iz te zgodbe. Naš temeljni odgovor je, da tega, da obstaja zelo velika verjetnost, da tega, kar je bilo izpogajano, v praksi ne bi zmogli uresničiti,” je navedel Tonin. Zakaj ne, tukaj obstajajo zlati trije razlogi.

Pojasnil je, da se je v teh koalicijskih pogajanjih vendarle pokazalo, da je viden, “zelo viden konflikt med starimi koalicijskimi partnerji”, ki je na trenutke bremenil pogajanja, na dolgi rok pa to lahko pomeni, da bi se ti konflikti “lahko vzplamteli, ogrozili koalicijsko delovanje in na koncu privedli tudi do propada”.

Drugi pomemben razlog, zakaj smo stopili korak nazaj, je možnost preglasovanja s pomočjo Levice v parlamentu. Razmerja so izjemno tesna in na enak način pri programsko izjemno občutljivih zadevah, bi se nam lahko dogodilo, da bi nas naši koalicijski partnerji z glasovi levice preglasovali.

In še tretji element, ki nas vendarle tudi skrbi je, potencialno koordiniranje delovanja tako raznolike koalicije. V vsem tem času se je izkazalo, da koordinirati šest zelo različnih koalicijskih partnerjev, je izjemno zahtevno delo. In, da je koalicija lahko dnevno soočena z zelo, zelo različnimi stvarmi, in da v takih primerih lahko privedejo do razpada koalicije oziroma do drugih nepredvidenih težav.

V NSi-ju se zavedamo, da je Slovenija pred pomembnimi globalnimi in domačimi izzivi, in če kaj, potem prav danes Slovenija zato potrebuje trdno in kompaktno vlado. Vendarle se zdi, da je za sinočnjo odločitev, po kateri se je NSi odločila oditi iz koalicije in tako odrekla podporo Šarcu, bila odločilna predvsem ideologija in manj programska ali druga kompatibilnost. Že pred sejo izvršilnega odbora je bilo vsaj s strani nekaterih vidnih članov NSi slišati, da članstvo ne bi preneslo ali preživelo koalicije s sredino oziroma levo sredino, saj je v 90 odstotkih bilo proti takšni koaliciji in bolj podpira sodelovanje z Janezom Janšo. Ali pa Tonin ve nekaj, česar ostali koalicijski partnerji oziroma javnost ne ve.

“Ocenjujemo, da bi bilo v danih razmerah najboljše, da Slovenija dobi veliko koalicijo, ki jo morata sestavljati prvi in drugi na volitvah. Na tak način bi prišli do trdne in kompaktne koalicije, ki jo Slovenija potrebuje,” je še dejal Tonin in pojasnil, da so s korakom nazaj dali drugim možnost za premislek, ali je koalicija, ki jo sestavlja Šarec, res to, ali bi bila boljša kakšna druga koalicija. V dosedanjih skoraj mesec dni dolgih pogajanjih Tonin verjetno ve, katera od strank čaka na priložnost, da bi vstopila v desnosredinsko koalicijo. Po sinočnji seji izvršilnega odbora je postalo jasno, da si v NSi želijo vlado, v kateri ne bi bilo niti ene od strank sedanje vladne koalicije. Se pravi, koalicija brez SMC-ja, SD-ja in Desus-a oziroma brez Cerarja, Erjavca in Židana. Idealna kombinacija za NSi bi, vsaj sodeč po izjavah nekaterih članov izvršilnega odbora, bila koalicija SDS Janeza Janše, LMŠ Marjana Šarca, NSi Mateja Tonina ter SAB Alenke Bratušek.

“Na takšen način bi lahko prišli do kompaktne, vsebinsko trdne koalicije, ki jo Slovenija danes potrebuje. Zavedamo se da, če Slovenija resnično želi zadihati z obema pljučnima kriloma, potem je od danes dalje posebno velika odgovornost na prvem in na drugem na teh volitvah, da vendarle poskušamo najti neko formulo, kjer bi presegli te delitve in prišli do kompaktne trdne vlade. Od tu dalje bo zelo pomembno, kaj bo zdaj ta naša odločitev pomenila za dinamiko, ki se bo dogajala. Lahko bo ta naša odločitev koga izmed sredinskih strank opogumila, da se vendarle začne pogovarjati z Janezom Janšo. To je ena od možnih rešitev”.

Kot pravi Tonin, so zdaj mogoči trije scenariji, da se katera od sredinskih strank začne pogajati s SDS, da se pet strank začne pogajati z Levico, ali pa Slovenijo čakajo predčasne volitve. A kot pravi Tonin, predčasne volitve ne bi dale bistveno drugačnih rezultatov. “Spet bi se znašli pred istimi dilemami. Ali bomo še naprej trmarili, da se z nekaterimi ne pogovarjamo, ali pa obstajajo tudi druge možnosti.”

Matej Tonin se bo danes srečal z Janezom Janšo. Novi Sloveniji namreč slednji ni odpovedal srečanja in po tem srečanju bo morda bolj jasna dinamika političnega dogajanja, po kateri bi se NSi počutila bolje, če bi ob sebi v vladi imela še SDS Janeza Janše, saj je očitno prevladalo spoznanje, da NSi koalicije s Šarcem oziroma vstopa v sredinsko oziroma levosredinsko koalicijo ne bi preživela.

 

COMMENTS

Wordpress (0)