Zakaj je Pahor mandat Janši ponudil danes in mu dal čas do četrtka? – TOPNEWS.si

Zakaj je Pahor mandat Janši ponudil danes in mu dal čas do četrtka?

Janša javno že pozval stranke na pogovore

Zakaj je Pahor mandat Janši ponudil danes in mu dal čas do četrtka?

Po pogovoru s predsednikom države Borutom Pahorjem si je Janez Janša vzel 7 dni časa za odločitev, ali bo sprejel mandatarstvo. V tem času bo vsem strankam poslal javno vabilo na koalicijske pogovore oziroma bo preverjal pripravljenost za koalicijo, in ali katera od strank deli podobne poglede na prihodnost Slovenije. Vladanje z minimalno večino, pa kot je dejal, ga ne zanima. Za to pa potrebuje vsaj dve stranki iz drugega tabora. Zavrnil je namige o tem, da naj bi se že pogovarjal z Alenko Bratušek in Mirom Cerarjem, čeprav je obenem skrivnostno potrdil, da od volitev ni bil niti en dan na dopustu in da je SDS v tem času delal to, kar je potrebno.

Ob tem je zanimivo, da je Pahor pozval vse stranke naj sodelujejo v pogovorih ne glede na to, kakšna koalicija se bo oblikovala, oziroma kateri potencialni mandatar bo dobil večino.To je utemeljil s tem, da državo v prihodnosti čakajo projekti, ki bodo zahtevali pogovore med vsemi političnimi akterji.

Zanimivo je tudi, da se pogajanja o Šarčevi koaliciji še niso končala. Ključni pogovor predsednikov šestih strank bo v soboto v Kamniku, po katerem naj bi bilo jasno, ali bo šesterica skupaj nadaljevala koalicijske pogovore v sedanji sestavi.

Za ponedeljek je sklican tudi Izvršilni odbor NSi, ko naj bi ponovno preverjali vsebino koalicijske pogodbe. Do četrtka prihodnji teden pa bo bo NSi že izvedla notranji referendum, če bo do njega sploh prišlo, oziroma ali bo vodstvo sploh predlagalo notranje preverjanje za sodelovanje v koaliciji Marjana Šarca.

Sosledje dogodkov bo vsekakor zanimivo, predvsem v kontekstu dejstva, da Marjan Šarec v ponedeljek odhaja na dopust in iniciativo prevzema Janez Janša, ki mora do prihodnjega četrtka do 14.00 ure Pahorju sporočiti, ali bo sprejel mandat za sestavo vlade v prvem krogu.

Janez Janša je pred dvema urama na svojem facebook profilu že objavil sporočilo z naslovom “Koalicija ZA SLOVENIJO Koalicija #ZATE” v katerem vabo ostale stranke na pogovore o usklajevanju koalicijske pogodbe. Posamezni pozivi strankam se sicer med seboj nekoliko razlikujejo, saj so osebno naslovljena. Sporočilo objavljamo v celoti spodaj.

Koalicija ZA SLOVENIJO Koalicija #ZATE

Zadeva: Vabilo na pogovore o usklajevanju koalicijske pogodbe Za Slovenijo

Spoštovani!
Prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije je temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada Republike Slovenije. V aktualnih razmerah ga bomo uresničevali z odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev.

Pred nekaj tedni je začelo v Tallinnu, Estonija, delovati prvo komercialno 5G omrežje. Pojavljajo se nove tehnologije, ki bodo v naslednjih dveh desetletjih v moderno družbo prinesle večje tehnološke spremembe kot jih je svet doživel zadnjih 200 let. Odgovornost vladnih resorjev, pristojnih za šolstvo, raziskave, gospodarski in tehnološki razvoj za pravočasen prenos potrebnih znanj v javno financirane programe se je drastično povečala. Že enoletne zamude in spregledi pomembno vplivajo na gospodarsko rast, konkurenčnost posameznikov in blaginjo prebivalstva. Tudi dnevi so zato pomembni.

Volivci so 3. junija 2018 v Državni zbor izvolili poslance in poslanke na listah 9 strank ter predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti. Poleg SDS, ki je prejela 25 mandatov, se je v DZ uvrstilo še 8 strank, ki so zasedle med 4 in 13 poslanskih mest.

Koalicija s SDS tako terja še najmanj 2 koalicijska partnerja. Koalicija brez SDS pa najmanj 6. Vsaka koalicijska vlada je zahteven projekt, kar dokazuje tudi dejstvo, da v celotni zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, z izjemo koalicije pod vodstvom SDS v mandatu 2004-2008, nobena druga povezava ni končala polnega štiriletnega mandata.

Pred dokončno odločitvijo Predsednika RS o dodelitvi formalnega mandata za sestavo vlade vam kot predsednik stranke, ki je prejela daleč največje zaupanje volivcev, pošiljam vabilo na pogovore o oblikovanju koalicijske zaveze »Za Slovenijo«. Predlagam, da pogovori potekajo v dveh delih. V prvem delu bomo skupaj preverjali:

a. Ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za koalicijo;

b. Ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu;

c. Ali imajo koalicijski partnerji na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. Zaželeni so predlogi ljudi, ki imajo ne samo ustrezne izkušnje z zahtevnim vodenjem doma, ampak tudi v Evropi. Ministri vlade RS bodo morali namreč v tem mandatu v zelo zahtevnih okoliščinah voditi ustrezne zasedbe Sveta Evropske unije. Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021.

Predlagam, da pogovore opravimo v ponedeljek, 16. in torek 17. julija in sicer:
Ponedeljek, 16.7.2018
Lista Marjana Šarca ob 10.00
Socialni demokrati ob 12.00
Stranka modernega centra ob 15.00
Torek, 17.7.2018
Levica ob 9.00
Nova Slovenija ob 10.00
Stranka Alenke Bratušek ob 12.00
Demokratična stranka upokojencev ob 15.00
Slovenska nacionalna stranka ob 17.00

Če vam navedeni termin ne ustreza, predlagajte prosim drugega. Pogovori bodo potekali v Državnem zboru RS, v prostorih naše poslanske skupine. Predlagamo, da se poleg predsednika/ce in vodje poslanske skupine pogovorov udeležita še do 2 člana vodstva vsake stranke.

V primeru zadostnega načelnega soglasja za oblikovanje koalicijske zaveze Za Slovenijo in po formalni podelitvi mandata pa bomo v drugem delu s strankami, ki načelno želijo oblikovati koalicijo Za Slovenijo, preverjali:

a. Skladnost programov po posamičnih resorjih

b. Organizacijsko obliko prihodnje vlade

c. Ustreznost kadrovskih ponudb

Prosim vse, ki ste pripravljeni na resna pogajanja, da določite vodje ekip za resorno usklajevanje programov oziroma poglavij koalicijske pogodbe. S strani SDS bodo ekipe vodili:
1. Finance – mag. Andrej Šircelj
Namestnik: mag. Marko Pogačnik
2. Gospodarstvo in delo – mag. Andrej Vizjak
Namestnik: Suzana Lep Šimenko
3. Družina in socialna politika – Romana Tomc
namestnik mag. Karmen Furman
4. Zunanje zadeve – dr. Milan Zver
Namestnik: dr. Anže Logar
5. Pravosodje – dr. Vinko Gorenak
Namestnik: Boštjan Kolarič
6. Obramba – Aleš Hojs
Namestnik: Žan Mahnič
7. Notranje zadeve – dr. Božo Predalič
Namestnik: Sebastjan Apat
8. Infrastruktura in prostor – Zvonko Černač
Namestnik: Danijel Krivec
9. Zdravje – Alenka Forte
Namestnik: France Cukjati
10. Šolstvo – Mojca Škrinjar
Namestnik: dr. Matevž Tomšič
11. Kmetijstvo in okolje – Matjaž Kočar
Namestnik: Jolanda Pikl Rihter
12. Slovenci v zamejstvu in po svetu – Miro Petek
Namestnik: Damijan Terpin
13. Javna uprava – odpravljanje administrativnih bremen– Fidel Krupič
Namestnik: mag. Elena Zavadlav Ušaj
14. Kultura – dr. Vasko Simoniti
Namestnik: dr. Jelka Pirkovič

Drugi del pogajanj bi se v primeru izpolnitve pogojev iz prvega dela predvidoma pričel v četrtek, 19.7.2018 oziroma po dogovoru.

Vaša programska izhodišča, ki ste jih predstavljali in zagovarjali v času pred volitvami, poznamo. Verjamem, da jih po volitvah niste spreminjali. Program SDS za tekoči mandat je bil objavljen na naši spletni strani že v začetku leta in seveda v celoti ostaja enak tudi po volitvah. Zato po mojem mnenju kaka dodatna izmenjava gradiv ni potrebna, je pa seveda možna, če ste po volitvah kak del programa dopolnili. Če potrebujete še pred pogovori kakršnokoli dodatno pojasnilo glede našega programa, smo vam kadarkoli na voljo.

Glede usklajevanja terminov ali morebitnih drugih tehničnih vprašanj naj vaši sodelavci prosim pokličejo g. Mojco Megušar na tel. 051 380 171.

Lep pozdrav,

Janez Janša

Ljubljana, 12.7.2018

COMMENTS

Wordpress (0)