(VIDEO) Trumpova zmaga: vsi so pristali na moje pogoje, jaz sem genij! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Trumpova zmaga: vsi so pristali na moje pogoje, jaz sem genij!

(VIDEO) Trumpova zmaga: vsi so pristali na moje pogoje, jaz sem genij!

Zaključila se je zaprta seja članic zveze Nato, ki so jo izvedli zaradi Trumpovega izredne tiranije, poročajo svetovne tiskovne agencije. Ameriški predsednik je sporočil: NATO je sijajen!

Spomnimo, viri tiskovnih agencij Associated press in Reutersa so sporočili, da je zaradi tiranije, ki jo je izvajal ameriški predsednik Donald Trump, najprej preko tvitov, zatem pa z ostrimi stališči na drugem dnevu vrha zveze Nato članic v Bruslju, uspel doseči svoj cilj, Od Ukrajine in Gruzije, partneric zveze Nato, so zahtevali, da zapustita sejo, da bi se slednja nadaljevala za zaprtimi vrati.

Trump je bil toliko neprijeten pri predstavitvi svojih dobro znanih stališč, da članice zveze Nato ne namenjajo dovolj denarja za financiranje zveze, da je v nekem trenutku nemško kanclerko izzval: “Angela, zares morate storiti nekaj v zvezi s tem vprašanjem”.

Trump je mislil na izdvajanje večje količine denarja Nemčije za skupno obrambo oziroma proračun zveze Nato, na kar mu je nemška kanclerka odgovorila, da je Nemčija pravzaprav druga država v vrsti z največjimi izdvajanji za zvezo Nato.

Po zaključku današnje seje v Bruslju je ameriški predsednik stopil pred medije. Ob tej priložnosti je dejal, da so ZDA doslej za finansiranje zveze Nato izdvajale 70 do 90 odstotkov v primerjavi z drugimi državami, in da to sploh ni “fair”.

“Sedaj smo se dogovorili, da se bo to spremenilo. Članice zveze Nato so pristale, da povečajo svoje prispevke in mi smo srečni. Več porabe denarja za Nato ne odgovarja Rusiji, sedaj ima zveza Nato več denarja. ZDA so nosile največji del bremena. Današnji sestanek je bil fantastičen. 29 držav je pristalo, da povečajo prispevke za obrambo, pa tako tudi Nemčija”, je poudaril Trump in dodal, da mu je nemška kanclerka dejala, da je Nemčija pripravljena v prihodnje storiti več v zvezi s tem in v zvezi s plinovodom iz Rusije.

Trump je še dejal, da je leto dni “pritiskal” ostale članice zveze Nato zaradi nezadostnega financiranja in da je končno danes uspel v tem, da se ta neenakopraven odnos spremeni. Poudaril je tudi, da so ZDA bile in so ostale posvečene zvezi Nato, vendar se morajo nekatere stvari spremeniti.

ZDA imajo najboljše orožje na svetu in članice Zavezništva bi morale več kupovati takšno orožje, je sporočil Trump. Na vprašanje, ali ostaja pri grožnjah o izstopu iz zveze Nato in ali bi to lahko storil brez odobritve Kongresa, je Trump odgovoril: “Mislim, da bi verjetno lahko, vendar to ni potrebno”.

Na novinarsko vprašanje, ali bo spremenil “ploščo”, ko bo stopil v predsedniško letalo in zapustil Bruselj, je Trump odgovoril: ” Ne, jaz sam konsistenten glede tega vprašanja. Jaz sem genij.”

Francoski predsednik se je že odzval na trditev Donalda Trumpa, da so se voditelji Nata dogovorili, da bodo povečali svojo obrambno porabo, ki presega ravni, za katere so se že prej dogovorili.

Emmanuel Macron je na novinarski konferenci v Bruslju dejal: »Včeraj je bilo objavljeno sporočilo, ki je zelo podrobno, “je poročal Associated Press. “Potrjuje cilj v višini 2 odstotkov do leta 2024. To je vse.” Zveza se je leta 2014 dogovorila, da bo povečala svojo porabo na 2 odstotka bruto domačega proizvoda.

Odziv francoskega predsednika Macrona je sledil po dolgi tiskovni konferenci ameriškega predsednika Trumpa, kjer je predsednik ZDA pozdravil “izjemen napredek”, ki ga je dosegel v prepričevanju drugih članic zahodnega zavezništva, da bi povečali svojo porabo na “raven, na katero prej še nikoli niso pomislili.”

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)