(VIDEO) Danes srečanje Pahor Janša, slednji naj bi sprejel mandat – Pahor včeraj spremenil dinamiko: nič več hitenja! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Danes srečanje Pahor Janša, slednji naj bi sprejel mandat – Pahor včeraj spremenil dinamiko: nič več hitenja!

(VIDEO) Danes srečanje Pahor Janša, slednji naj bi sprejel mandat – Pahor včeraj spremenil dinamiko: nič več hitenja!

Potem ko je predsednik države Borut Pahor po prvem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin najprej napovedal, da bo kandidata za predsednika vlade imenoval čimprej, je včeraj popolnoma spremenil dinamiko oblikovanja nove vlade. Prvi krog poteče 23. julija, torej mesec dni po oblikovanju parlamenta sledi drugi krog, ki bo trajal 14 dni, v katerem lahko mandatarja predlagajo predsednik, poslanske skupine oziroma 10 poslancev. Državni zbor ugotovitev, da kandidata ni bilo in sicer odpre 48 rok, da se parlament ponovno zbere, da bo vendarle opravil posvetovanje in imenoval predsednika vlade v tretjem krogu.

“Jutri se bom sestal z njim, da se posvetujeva o nastalih razmerah. Kot veste, iz najinega prvega neformalnega sestanka, je sam dejal, da ni pripravljen sprejeti kandidature v primeru, če bi obstajala druga ugotovljena, ugotovljiva, politična večina. Danes take okoliščine ni, vendar sem danes, torej danes še pred sestankom z njim jutri, želel skupaj s predsednikom državnega zbora ugotoviti, da bom s svojo odločitvijo glede kandidature počakal vse do izteka roka, v kolikor soglasja nobenega od kandidatov ne bi bilo. Hočem reči, da se bom jutri s predsednikom SDS, gospodom Janezom Janšo posvetoval o tem, kaj je najbolj primerno storiti v okoliščinah, v katerih nihče tudi on zaenkrat ne uživa potrebne podpore, ko ima pravico, da si nenazadnje vzame čas, da jo poskuša oblikovati, toda, da se odloči glede tega, ali mi da soglasje ali ne dovolj zgodaj, da bi imel možnost, da uradno preizkušam, ali je pripravljen kandidaturo vložiti tudi drug kandidat pred iztekom 30-tih dni.”

Če Janša ne bo dal soglasja, bo Pahor glede predloga mandatarja očitno čakal do konca enomesečnega roka.

“Jutri pričakujem konstruktivni pogovor tako, kot je bil prvi. Moram reči, da se mi zdi pošteno in prav, da mu jutri ponudim, da sprejme kandidaturo. Posvetovala se bova, ali je to pripravljen storiti, in v kolikšnem času je pripravljen dati soglasje. Mislim, pa da je tudi zanj pomembno, da pozna to mojo odločitev, da v primeru, da zavrne kandidaturo, to ne pomeni, da bom še istega dne obvestil DZ, da nimam kandidata za predsednika vlade”.

Ob tem je zanimivo, da je Borut Pahor še pred 14-timi dnevi imel popolnoma drugačno stališče in sicer, da mora čimprej, torej še pred koncem junija v državni zbor poslati svoj predlog za mandatarja. Poglejmo, kaj je povedal Borut Pahor po prvem srečanju z Matejem Toninom: “Mislim, da je ta odločitev, ki sem jo bil malo prej sporočil, da ne odlašam s pogovori z vodji poslanskih skupin, toda dopuščam možnost, da ne bodo edini, da bo morda potrebno te pogovore ponoviti, prava odločitev v teh razmerah. Na koncu vseh koncev, meni kot predsedniku republike, ki je dolžan državnemu zboru predložiti kandidata za predsednika slovenske vlade, je zelo pomembno, da dobim čimbolj jasna stališča vodij poslanskih skupin. Če mi to ne bo uspelo v začetku prihodnjega tedna, pogovore nameravam opraviti v ponedeljek in torek, v prihodnjem tednu bom ponovne pogovore opravil konec tistega tedna”.

Kaj je spremenilo dinamiko v predsednikovih preferencah predvsem glede časovnice, bo več znanega danes, po srečanju z Janezom Janšo.

COMMENTS

Wordpress (0)