Nemški zunanji minister Trumpu: Nismo ujetniki Rusije, niti ZDA in tako bo tudi ostalo! – TOPNEWS.si

Nemški zunanji minister Trumpu: Nismo ujetniki Rusije, niti ZDA in tako bo tudi ostalo!

Nemški zunanji minister Trumpu: Nismo ujetniki Rusije, niti ZDA in tako bo tudi ostalo!

Nemški minister za zunanje zadeve Heiko Mass se je včeraj odzval na kritiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je Berlin “ujetnik” Rusije in poudaril, da Nemčija ni ujetnica niti Moskve niti Washigtona.

“Mi nismo ujetniki Rusije niti ZDA. Mi smo edini od garanta svobodnega sveta in to bo tako tudi ostalo”, je izjavil Mass na tiskovni konferenci ob robu vrha Nato v Bruslju.

Šef nemške diplomacije je še dodal, da Berlin načrtuje povečati izdatke za obrambo v višini 80 odstotkov do leta 2024 in zaključil, da je to povečanje “tako velikih razmer, da ga je treba priznati”.

Sicer pa, ameriški predsednik izvaja pritisk na evropske države, da naj več vlagajo v obrambo, vsaj 4 odstotke BDP po vzoru ZDA in jih hkrati kritizira tudi zaradi trgovinskih sporazumov, za katere meni, da so nepravični do ZDA.

Trump je še preden se je sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, pred začetkom vrha Nato, javno napadel Nemčijo zaradi podpore sporazumu z Rusijo o izgradnji plinovoda v Baltskem morju in obtožil Berlin, da je “ujetnik Rusije”, in kritiziral Nemčijo zaradi premajhnega izdvajanja sredstev za obrambo.

Samo nekaj ur kasneje je kontroverzni ameriški predsednik Trump opravil pogovor z nemško kanclerko Angelo Merkel ob robu vrha Nato v Bruslju in sestanek opisal kot “sijajen”, ter da ima z nemško kanclerko Merklovo zelo zelo dobre odnose.

Če se malce obregnemo ob izjavo nemškega zunanjega ministra, da Nemčija načrtuje povečanje obrambnih sredstev za 80 odstotkov do leta 2024, bi jo lahko ocenili za zelo premišljeno in pragmatično. Če bo aktualna nemška koalicija uspela realizirati Massovo napoved, ni več pomembno, saj leta 2024 ta koalicija verjetno ne bo več takšna kot danes, saj so vmes naslednje nemške parlamentarne volitve. Prav tako se še ne ve, ali bo Trump uspel dobiti novi predsedniški mandat in četudi bi ga dobil, bi bilo leto 2024 zadnje leto njegovega vladanja. Nekaj pa je zagotovo, da je nemški zunanji minister s to izjavo uspel pomiriti hitro vzkipljivega in trmastega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, vsi ostali voditelji pa so si vsaj za nekaj časa oddahnili.

Ker so helikopterji ves čas vrha Nato v Bruslju preletavali Bruselj, so fotografi uspeli fotografirali svetovne voditelje kako gledajo v nebo.

V poplavi fotografij izstopa ena, ki kaže trenuten videz svetovne politike.

Medtem ko so vsi voditelji gledali v eno smer, je Trump gledal v drugo. Pojavili so se zanimivi komentarji na družbenih omrežjih.

“Donald Trump očitno vidi svet na drugačen način v primerjavi z drugimi Nato liderji“, je bil le eden od komentarjev na Twitterju.

Ameriški politični komentator Jack Posobiec meni, da je Trump tako obrnjen, ker gleda proti ZDA, medtem ko drugi voditelji gledajo proti Evropi.

Morda je v tem nekaj resnice, saj je Trump na samem začetku vrha Nato napadel države članice, da ne izdvajajo dovolj sredstev za obrambo tako kot ZDA, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je nato Trumpu sporočil: “Spoštuj zaveznike, nimaš jih veliko!”

COMMENTS

Wordpress (0)