(VIDEO) “Koalicija” šestih strank še brez skupne fotografije – Pahor: Nihče nima potrebne podpore za izvolitev, niti Šarec, niti Janša – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Koalicija” šestih strank še brez skupne fotografije – Pahor: Nihče nima potrebne podpore za izvolitev, niti Šarec, niti Janša

(VIDEO) “Koalicija” šestih strank še brez skupne fotografije – Pahor: Nihče nima potrebne podpore za izvolitev, niti Šarec, niti Janša

Ob intenzivnih koalicijskih sestankih pri Marjanu Šarcu je pravzaprav najbolj zanimivo , da so fotografi in novinarji za zdaj še brez skupnega fotošutinga oziroma skupinske fotografije sestanka, čeprav so se predsedniki šestih strank Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar, Matej Tonin in Alenka Bratušek ter Karl Erjavec ob različnih priložnostih skupaj srečali vsaj štiri do petkrat. Kdo ne želi biti na sliki za skupno mizo sicer ne vemo natančno, vendar bo vse jasno do konca tedna.

Predsednik RS Borut Pahor, ki je včeraj in danes opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin o izbiri kandidata za predsednika vlade pravzaprav ni ugotoviti nič drugega, kar smo pravzaprav vedeli že pred posvetovanji in sicer, da nihče nima potrebne večine za izvolitev predsednika vlade. V kratkem sporočilu za javnost je po dveh dneh zapisal, da “se je posvetoval z vodji vseh poslanskih skupin, zastopanih v državnem zboru. Ugotovil je, da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade. Če bi ta podpora ostala nejasna tudi po nadaljevanju posvetovanj z vodji poslanskih skupin, je predsednik Pahor že napovedal, da bo kot kandidata za predsednika vlade predlagal relativnega zmagovalca volitev, predsednika SDS Janeza Janšo.

Na pobudo predsednika državnega zbora Mateja Tonina in na prošnjo vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića se je predsednik Pahor odločil, da pred svojo odločitvijo o kandidatu za predsednika vlade opravi še drugi krog posvetovanj v petek, 6. julija 2018.”

Ena od bolj zanimivih izjav po posvetovanju vodij poslanskih skupin je bila prav gotovo Horvatova izjava, da “kar zadeva pogajanja, se pogajamo z obema in verjamem, da se bo po teh pogovorih, včerajšnjih in današnjih, dinamika pogajanj povečala,” je dejal in dodal, da so “ta trenutek glede vsebine bližje relativnemu zmagovalcu kot Šarcu”. Horvat je sicer večkrat poudaril, da pričakujejo, da se bodo pogajanja pospešila in bodo lahko čim prej ugotovili, ali so vsebinsko blizu, in ali bo možno program NSi v čim večji meri realizirati.

Že med pogajanji in takoj po seji državnega zbora so se v državnem zboru po strankarskih ekspertih ponovno dobili predsedniki šestih strank. Današnji dan naj bil bil dan za NSI, medtem ko bodo jutri pogledali drugo levo krilo sredinske koalicije oziroma programske želje SD-ja. Sicer pa naj bi bilo na pogajanjih kar nekaj težav tudi s SMC-jem, ki pa je bil vsaj sodeč po izjavi Mira Cerarja danes za razliko od Marjana Šarca, ki ostaja realist, precej bolj optimističen. Sicer pa naj bi Marjan Šarec pokazal precej spretnosti za mizo, kar je prav gotovo posledica dejstva, da ima za sabo dva županska mandata, in da na lokalnih nivojih rešuje zadeve preprosto in praktično v smislu: imamo problem, rešimo ga! Poglejmo nekaj izjav pred in po sestanku pri Marjanu Šarcu.

COMMENTS

Wordpress (0)