Ameriški veleposlanik v Estoniji odstopil zaradi ameriškega predsednika Donalda Trumpa – TOPNEWS.si

Ameriški veleposlanik v Estoniji odstopil zaradi ameriškega predsednika Donalda Trumpa

Ameriški veleposlanik v Estoniji odstopil zaradi ameriškega predsednika Donalda Trumpa

Ameriški veleposlanik v Estoniji James Melville je včeraj odstopil z mesta veleposlanika zaradi nezadovoljstva glede izjav predsednika ZDA Donalda Trumpa, namenjenim evropskim zaveznicam. Ameriška revija Foreign Policy piše, da je Melville na svojem profilu na Facebooku napisal, da so Trumpovi komentarji vzrok za njegov umik v pokoj.

“Zaradi protievropskih izjav predsednika ZDA Donalda Trumpa kot sta: da je EU zasnovana, da bi izkoriščala ZDA in napadala naše prihranke ali da je zveza Nato slaba, kot je slab Sporazum o svobodni trgovini severne Amerike NAFTA, nista le napačni, temveč sta pokazatelj, da je čas, da odidem s funkcije,” je poudaril veleposlanik Melville.

Melville je izkušen karierni diplomat in je funkcijo ameriškega veleposlanika v Estoniji prevzel v času administracije predsednika Baracka Obame leta 2015. Pred tem je to dolžnost opravljal v nekaj evropskih državah in govori ruski, nemški in francoski jezik.

V preteklih nekaj mesecih je več ameriških diplomatov že zapustilo svoje funkcije. Poleg veleposlanika Melvilla sta nazadnje to storila veleposlanik v Pánami John Feeley, ki je dejal, da ne more ostati na položaju pod predsednikom Trumpom, in diplomatka v Nairobiju Elizabeth Shackelford, ki je kot razlog navedla očitek, da so ZDA opustile človekove pravice kot prioriteto.

COMMENTS

Wordpress (0)