Po 10-ih urah kaotične razprave dosegli dogovor: Voditelji EU zavzeli skupno stališče o migraciji! – TOPNEWS.si

Po 10-ih urah kaotične razprave dosegli dogovor: Voditelji EU zavzeli skupno stališče o migraciji!

Po 10-ih urah kaotične razprave dosegli dogovor: Voditelji EU zavzeli skupno stališče o migraciji!

Voditelji Evropske unije so po deseturni razpravi v jutranjih urah le dosegli dogovor dogovor o migraciji.

To občutljivo vprašanje je ogrožalo prihodnost EU-ja, cono svobodnega gibanja v njej, kot tudi vlado nemške kanclerke Angele Merkel.

“Voditelji 28-ih držav članic EU-ja so se dogovorili glede sklepov vrha EU-ja, vključno z vprašanjem migracije”, je sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je predsedoval pogajanjem.

Evropski liderji sicer niso sporočili podrobnosti dogovora, vendar je francoski predsednik Emmanuel Macron novinarjem povedal, da je “zmagalo evropsko sodelovanje” in ocenil, da je bila “izkazana solidarnost z državami prvega vstopa”.

“Gre za dober kompromis. Obstajajo deklaracije o relokalizaciji na prostovoljni osnovi, ki temeljijo na konsenzu”, je dejal poljski premier Mateusz Morawiecki.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz in francoski predsednik Emmanuel Macron

Italijanski premier Giuseppe Conte, ki je med včerajšnjimi pogovori blokiral sprejem sklepov, je izjavil, da “Italija ni več sama”. Conte je včeraj dal vedeti, da ne bo pristali na kakršnokoli skupno sporočilo, dokler ne bo dobil kar želi v zvezi z vprašanjem migracije. Izjavil je, da “zahteva dejanja”.

Italijanski premier Giuseppe Conte

Nemška kanclerka Angela Merkel, njen položaj je znotraj vladajoče koalicije prav tako delikaten zaradi spora glede migracije, je včeraj dejala, da je migrantsko vprašanje “izziv, ki lahko odloči o usodi EU-ja”.

Nekateri predlogi med pogovori o migrantih so vključevali tudi oblikovanje “nadzornih centrov” v evropskih državah, ki bi se za to prostovoljno odločile. Od tam bi migranti, ki imajo pravico do azila lahko odhajali v države, ki bi jih sprejele.

Nemška kanclerka Angela Merkel in avstrijski kancler Sebastian Kurz

Da bi maksimalno zmanjšali število ladij, ki prihajajo v evropske vode, je Tusk predlagal oblikovanje “platforme za izkrcanje izven Evrope” za migrante, ki jih rešijo na morju, kar bi “privedlo do konca ekonomskega modela tihotapcev ljudi”.

Na vrhu EU je bilo predvideno tudi, da bi deblokirali reformo evropske pravice do azila, vendar so to zaradi prevelikih medsebojnih razlik v stališčih opustili.

COMMENTS

Wordpress (0)