Upor proti Trumpu: 17 zveznih držav ZDA in Washington, D.C., vložilo tožbo zaradi ločevanja migrantskih družin – TOPNEWS.si

Upor proti Trumpu: 17 zveznih držav ZDA in Washington, D.C., vložilo tožbo zaradi ločevanja migrantskih družin

Upor proti Trumpu: 17 zveznih držav ZDA in Washington, D.C., vložilo tožbo zaradi ločevanja migrantskih družin

Proti administraciji predsednika Donalda Trumpa je včeraj vložilo tožbo 17 ameriških zveznih držav in Washington, D.C. ki poskušajo po pravni poti zaustaviti “okrutno in nezakonito” politiko prisilnega ločevanja družin migrantov, ki vstopajo na ozemlje ZDA iz Mehike.

V tožbi, vloženi na ameriškem okrožnem sodišču v Seattlu, so ameriške zvezne države in Distrikt Kolumbija ocenile Trumpovo izvršno uredbo, s katero se domnevno zaustavlja ločevanje družin, kot “iluzijo”.

Trump je 20. junija podpisal izvršno uredbo, s katero se imigrantskim družinam, ki ilegalno prestopijo južno mejo ZDA, omogoča, da ostanejo skupaj, medtem ko čakajo na izid migracijskega postopka.

Trump je kljub svoji novi uredbi javno poudaril, da se bo nadaljevala politika “ničelne tolerance”, ki pomeni kazenski pregon vseh odraslih oseb, ki jih ujamejo pri ilegalnem prehodu meje.

V tožbo ameriških zveznih držav in Distrikta Kolumbija so zapisali, da je politika Trumpove administracije delno neustavna, saj je “motivirana z zlonamernostjo in željo škoditi” migrantom, ki prihajajo iz Latinske Amerike, poroča Reuters.

Ameriški predsednik Donald Trump je pod pritiskom mednarodnih in tudi domačih kritik z izvršnim ukazom sicer končal politiko ločevanja otrok migrantov od staršev, a so razmere še vedno kaotične. Usoda 2300 otrok, ki so jih na ameriški meji z Mehiko ločili od staršev migrantov, še vedno ostaja nejasna.

Vladne institucije niso mogle povedati, kaj se bo zgodilo z otroki migranti, ki so jih že poslali v šotorska taborišča in drugam po državi, medtem ko so njihovi starši obtoženi zaradi nezakonitega prehoda meje. Starši se pritožujejo, da ne morejo najti svojih otrok, vzpostavljen pa ni niti sistem za njihovo ponovno združitev. Odvetniki, ki skušajo združiti družine, se tako le mukoma prebijajo skozi pravni labirint.

Time magazine je v petek poročal, da v podporo Trumpovi politiki ničelne tolerance ameriška mornarica načrtuje gradnjo centrov za pridržanje več deset tisoč migrantov v svojih odročnih oporiščih, ki prihajajo predvsem iz revnih srednjeameriških držav Gvatemale, Hondurasa, Nikaragve, Karibskih otokov, Haitija in Salvadorja. Mehičanov je le 3 odstotke.

COMMENTS

Wordpress (0)