Na Hrvaškem so na svečani slovesnosti v Brezovici obeležili Dan boja proti fašizmu brez predsednice Kolinde Grabar-Kitarović in predsednika vlade Andreja Plenkovićai! – TOPNEWS.si

Na Hrvaškem so na svečani slovesnosti v Brezovici obeležili Dan boja proti fašizmu brez predsednice Kolinde Grabar-Kitarović in predsednika vlade Andreja Plenkovićai!

Na Hrvaškem so na svečani slovesnosti v Brezovici obeležili Dan boja proti fašizmu brez predsednice Kolinde Grabar-Kitarović in predsednika vlade Andreja Plenkovićai!

Hrvaški mediji poročajo, da so danes v organizaciji Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške (SABA RH) Sisaško-maslovaške županije in mesta Sisak v gozdu Brezovica na svečani slovesnosti obeležili Dan boja proti fašizmu, katere pa se nista udeležila predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, niti premier Andrej Plenković.

Ob vhodu v gozd Brezovica je udeležence proslave pričakala skupina desničarjev, ki so s transparenti protestirali proti proslavi. Izžvizgali so župana Zagreba Milana Bandića in z glasnim negodovanjem pospremili govor ministra Dražena Bošnjakovića, ki je govoril kot odposlanec predsednika vlade Andreja Plenkovića.

Dan boja proti fašizmu je premier Andrej Plenković čestital državljanom preko Twitterja, s sporočilom, da se danes obeležuje oboroženi odpor Hrvaške proti nacističnemu gibanju v Evropi med Drugo svetovno vojno in zmago zaveznikov nad Hitlerjem.

Na svečani slovesnosti so bili prisotni so tudi predstavniki diplomatskega zbora, Davor Bernardić, opozicijska SDP, nekdanja predsednika Hrvaške, Stjepan Mesić in Ivo Josipović, poslanci Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi, Mirando Mršić in Marko Simić.

Hrvaški mediji opozarjajo, da je v organizirani narodnoosvobodilni vojni na Hrvaškem aktivno sodelovalo več kot 500.000 hrvaških državljanov.

V enotah Narodnoosvobodilne vojske (NOV) se je borilo okoli 230.000 borcev iz Hrvaške, na njenem ozemlju pa so formirali 52 brigad, 17 divizij in pet od skupno 11-ih korpusov NOV.

Dan boja proti fašizmu se obeležuje že od hrvaške neodvisnosti dalje.

Predsednik Zveze antifašističnih borcev in antifašistov (SABH) Franjo Habulin je na slovesnosti dejal, da je aktualna oblast na Hrvaškem “spremenila antifašizem na državni ravni v privlačno zapakirani izdelek, razstavljen v izložbi in namenjen vsem svetu.”

“Vsak dan se soočamo z vedno bolj agresivno propagando zgodovinskih revizionistov, ki prepričujejo, da so bili resnični zločinci Titovi partizani in da je Federativna Jugoslavija, v kateri je Hrvaška ohranila številne atribute državnosti, v resnici bila ječa hrvaškega naroda,” je dejal Habulin.

Pripomnil je tudi, da bo sedanja hrvaška vlada dokazala, da se je pripravljena soočiti z resnico o preteklosti, le z dokazovanjem, da razume velikost protifašističnega boja, da sprejema antifašizem kot trajni, neizbrisen in nespremenljiv temelj današnje neodvisne Hrvaške in da se pokloni vsem, ki so umrli v antifašističnem boju in žrtvam fašizma.

COMMENTS

Wordpress (0)