Hibridna oziroma specialna vojna pred četrtkovo konstitutivno sejo parlamenta – Cerar demantiral poročanje medijev o pripravljenosti za koalicijo z Janšo v zameno za predsedniško mesto Državnega zbora – TOPNEWS.si

Hibridna oziroma specialna vojna pred četrtkovo konstitutivno sejo parlamenta – Cerar demantiral poročanje medijev o pripravljenosti za koalicijo z Janšo v zameno za predsedniško mesto Državnega zbora

Hibridna oziroma specialna vojna pred četrtkovo konstitutivno sejo parlamenta – Cerar demantiral poročanje medijev o pripravljenosti za koalicijo z Janšo v zameno za predsedniško mesto Državnega zbora

Politična temperatura pred konstitutivno sejo parlamenta se očitno dviguje. Lahko bi rekli, da v medijih divja prava hibridna vojna ali kot smo včasih temu rekli “specialna vojna “, kjer se ne izbirajo sredstva, glavno orožje pa so dezinformacije. Olja na ogenj pa so prilili še nekateri komercialni mediji z poročanjem o tem, da je predsednik SMC Miro Cerar pripravljen vstopiti v koalicijo z SDS v zameno za predsedniški stolček v Državnem zboru. Predsednik SMC je danes preko Twitterja zanikal politično povezovanje z Janezom Janšo in SDS.

Ob tem je zanimivo, da je javna RTV sinoči poročala, da je glede dogovarjanja o koaliciji povsem miren dan, medtem ko sta komercialni POP TV in pred tem Planet TV poročali o domnevnem dogovoru med Janšo in Cerarjem. Ob tem je potrebno razumeti tudi kontekst poročanja v smislu pritiska na SMC oziroma Cerarja, da slučajno ne bi poskušal iti v koalicijo z Janezom Janšo.

SMC je danes na spletni strani poleg tvita predsednika vlade objavil še daljši “odziv predsednika dr. Mira Cerarja na poročanje v oddaji 24ur 17. junija 2018.” “V sinočnji oddaji 24ur so v novici o koalicijskih povezovanjih objavili informacijo, da naj bi se stranka SMC v zameno za položaj predsednika državnega zbora pripravljen povezati z SDS, kar naj bi botrovalo odpovedi sestanka strank “levega bloka” ta konec tedna. V nadaljevanju objavljamo odziv predsednika dr. Mira Cerarja:

“Informacija objavljena v sinočnji oddaji 24 ur ne drži. S predsednikom SDS sem se, kot je znano, po volitvah pogovarjal vsega nekaj minut, pri čemer je šlo za informativni telefonski pogovor, v katerem sem jasno ponovil svoje stališče in stališče izvršnega odbora SMC, da se SMC ni pripravljena povezati v koalicijo z SDS. Noben položaj, niti ta, ki ga omenjate, ne more spremeniti tega stališča, ki sem ga javno že večkrat ponovil. Gospodu Janši sem tudi povedal, da bo SMC podprla sestavo levosredinske koalicije, ki jo napoveduje in začenja oblikovati gospod Šarec, predsednik LMŠ. Naj dodam, da mi je gospod Šarec v telefonskem pogovoru zatrdil, da omenjenega sestanka “levega bloka” ni odpovedal zaradi navedenega razloga.

SMC želi s svojimi izkušnjami in znanjem tudi v tem mandatu prispevati za dobro Slovenije in pri tem sodelovati kot odgovorna politična stranka. Pod odgovornost štejem tudi sposobnost javnega delovanja v obdobju, v katerem smo sedaj, kar zahteva od vseh, ki so nam volivci zaupali možnost delovanja v državnem zboru, sporazumevanje na temelju argumentov in dejstev.”​

Po drugi strani pa smo danes lahko prebrali ekskluzivno novico o prvi diplomatski misiji predsednika SDS Janeza Janše po zmagi na volitvah, ki je bil v soboto s soprogo Urško na zasebnem obisku pri Viktorju Orbanu in je ob tem bil prisoten na dogodku, ko se je Viktor Organ preko videokonfernce pogovarjal z Donaldom Trumpom.

Ob tem je Bela hiša sporočila, da je ameriški predsednik Donald Trump madžarskemu premierju Viktorju Orbánu čestital za sestavo nove madžarske vlade. Oba voditelja sta se strinjala, da je izjemnega pomena, da se meje države jasno in odločno zavaruje. Pogovor je tekel tudi o uspešnem srečanju Trumpa s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom. Voditelja si bosta še naprej prizadevala za ohranitev dobrih ameriško-madžarskih odnosov. V poročilu sicer Slovenija ni omenjena.

COMMENTS

Wordpress (0)