(VIDEO) Kurz zapira 7 džamij in izgnal bo okoli 60 imamov, Erdogan popolnoma besen opozoril na možnost vojne med križarji in polmesecem! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kurz zapira 7 džamij in izgnal bo okoli 60 imamov, Erdogan popolnoma besen opozoril na možnost vojne med križarji in polmesecem!

(VIDEO) Kurz zapira 7 džamij in izgnal bo okoli 60 imamov, Erdogan popolnoma besen opozoril na možnost vojne med križarji in polmesecem!

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je kritiziral avstrijskega premierja Sebastiana Kurza zaradi odločitve njegove vlade, da zapre sedem džamij in izžene okoli 60 imamov ter opozoril, da bi ta odločitev utegnila približati svet k “vojni med križarji in polmesecem”.

“Bojim se, da bodo koraki, ki jih je naredil avstrijski premier približali svet k vojni med križarji in polmesecem”, je dejal Erdogan med Iftarjem – večernjim obrokom ob zaključku ramazana, ki so ga organizirali v Istanbulu.

Predsednik Turčije je opozoril, da bo njegova država odgovorla v doglednem času na odločitev o izgonu imamov, poroča turški časnik Hürriyet.

Turški premier Binali Jildirim je prav tako obsodil odločitev Avstrije o zaprtju džamij.

“To je popolnoma zgrešeno. Ni v skladu z univerzalnimi pravnimi pravili, niti z vrednotami EU, niti zakoni o migrantih”, je dejal Jildirim.

Oglasilo se je tudi turško Ministrstvo za zunanje zadeve. “Obsojamo avstrijske politike, zlasti kanclerja Kurza, ker poskušajo iz teh vznemirjajočih dogodkov izvleči politični interes, namesto da bi se borili proti rasizmu, islamizmu, ksenofobiji in vzponu skrajne desnice”, je sporočilo turško zunanje ministrstvo.

Avstrijska vlada je v petek sporočila, da je sprejela odločitev o izgonu več imamov, ker je 60 imamov v preiskavi zaradi kršitve zakona o islamu, ki predvideva prepoved financiranja iz tujine.

Prav tako je avstrijska vlada sprejela odločitev, da bo zaprla sedem džamij, od katerih je ena zaprta zaradi suma širitve propagande “sivih volkov”, ostalih šest pa zaradi širjenja salafizma.

Sprejeta je bila tudi odločitev o razpustitvi združenja “Arabska verska skupnost”, ki je upravljala s šestimi spornimi salafističnimi džamijami.

Avstrijska vlada trdi, da je bila odločitev sprejeta v soglasju z islamsko versko skupnostjo.

Odločitev vlade so pozdravile vse avstrijske politične stranke, ki pa so bile kritične glede tega, da je bila odločitev sprejeta prav v času ramazana in na začetku glasovanja diaspore na turških predsedniških volitvah.

COMMENTS

Wordpress (0)