Janez Janša v intervjuju za “Imperij”: “Organi pregona bi morali preiskati dogovor med POP TV in TV Slovenija”- Zakaj je Janša skoraj tretjino intervjuja po zmagi na volitvah posvetil POP TV in RTV? – TOPNEWS.si

Janez Janša v intervjuju za “Imperij”: “Organi pregona bi morali preiskati dogovor med POP TV in TV Slovenija”- Zakaj je Janša skoraj tretjino intervjuja po zmagi na volitvah posvetil POP TV in RTV?

Janez Janša v intervjuju za “Imperij”: “Organi pregona bi morali preiskati dogovor med POP TV in TV Slovenija”- Zakaj je Janša skoraj tretjino intervjuja po zmagi na volitvah posvetil POP TV in RTV?

V intervju s predsednikom SDS na “Imperiju”, kot se po novem imenuje Nova24TV je bilo večkrat govora o morebitnih novih predčasnih volitvah, ki jih je Janša omenjal v kontekstu morebitne sestave nove vlade brez SDS. Volitve se za Janšo zdijo rutina, saj SDS je ena od redkih strank z denarjem, organizacijo, kadrovskim zaledjem, članstvom, internim izobraževanjem, mediji, pokritostjo celotne države. Druge stranke ji, kar se tega tiče ne sežejo do kolen, morda je blizu SDS-a le še SD, kar se tiče organizacije in pokritosti prostora. Janša ima stroj, ki je dal skozi že vse volitve in, ki je bil vpet v nekaj vlad, ki jih je tudi vodil. Ima mednarodne zveze, ne samo z madžarskim premierjem Orbanom.

Napor ostalih strank za novo kampanjo v primeru morebitnih predčasnih volitev, na primer NSi ali pa LMS, SMC, je neprimerno večji. Edino česar SDS nima so mainstream mediji, nima POPTV-ja, RTV, zato ni čudno, da je bila ost kritike v včerajšnjem intervjuju uperjena prav proti POP-tv ju in RTV-ju, ki bi v primeru novih predčasnih volitev seveda zopet odigrali ključno vlogo. Že nekaj časa namreč velja, da mediji z izborom tem določajo tudi zmagovalca volitev ali pa vsaj vrstni red strank. Eno je jasno, oba medija bosta odigrala oziroma odigravata tudi ključno vlogo pri interpretaciji rezultatov volitev. Zato sta ključna pri tem, ali bosta s svojimi interpretacijami pritisnila oziroma izvajala pritisk levosredinske stranke, da morajo v vlado Janeza Janše oziroma, da na vsak način morajo sestaviti levo desno koalicijo oziroma zagotoviti glasove SDS-su za sestavo vlade. V tem kontekstu je potrebno razumeti tudi Janševe besede, da “izključevalna politika, ki so jo mnogi novinarji vsiljevali nekaterim političnim strankam, traja tudi še po volitvah”. Del kampanje je bil vsebinski, del pa se je vrtel okoli izmišljenih problemov in takšnih, ki v tem trenutku niso prioritetni, je ocenil Janša. Pri tem je dejal, da ni pričakoval takšne inovativnosti, da so nekateri delali problem iz zapisov na družbenih omrežjih, ki jih, če ne bi bili omenjeni na televiziji, ne bi prebralo več kot nekaj sto ljudi.

Janša je na vprašanje, če bi morali organi pregona preveriti dejstvo, da je zadnje predvolilno soočenje TV Slovenija prepustila komercialni televiziji. “Jaz osebno mislim, da ja, ker ne poznam nobene države, ki bi imela nacionalno televizijo, ki jo praktično plačujejo vsi državljani, pa bi bilo zadnje soočenje pred parlamentarnimi volitvami na komercialni televiziji na ta način, da je bilo to že vnaprej načrtovano. Ni šlo za konflikt med dvema televizijskima hišama, ampak so gospodje to že vnaprej zmenili. Osebno sem prepričan, da je nekdo ob tem zaslužil. Morda niti ne gre za politično zaroto, ampak za banalne interese, ki jih je Slovenija polna. Nimam pa dokazov za to. Želim, da bi to nekdo preiskal, ker je zadeva zelo banalna.”

Eno od vprašanj Janezu Janši je bilo sinoči tudi ali drži, da so v torek, dan po volitvah, že imeli sestanek volilnega štaba za lokalne volitve jeseni. “Mislite, da bodo hkrati z njimi tudi predčasne, ker nikomur ne bo uspelo sestaviti vlade”? Možnosti predčasnih volitev glede na to, “da so v Sloveniji postale pravilo”, Janša ne izključuje, zagotavlja pa, da če bo do njih prišlo, se to ne bo zgodilo po volji SDS-a.

“Kar se tiče predčasnih volitev, tega v Sloveniji nikoli ne morete izključiti, ker so predčasne volitve postale pravilo. Dobil sem kar nekaj stav, da bodo tudi letošnje predčasne. Žal. Boljše bi bilo, če bi se vse normalno odvilo. Vlada je odstopila nekaj mesecev pred koncem mandata in potem je bil del Slovenije prepričan, da smo mi vlada, ki smo bili v opoziciji. Tega ne izključujem, mislim, da to ne bi bilo dobro. Mislim, da ni nikogar, ki bi verjel, da je rešitev, da gremo vsake tri mesece na volitve. SDS bo naredila vse, da sestavi stabilno vlado.

Veliko dobivam klicev od slovenskih gospodarstvenikov, ki so praktično vedno podpirali levico. Hrabrijo me, naj nekaj naredimo. Mi bomo naredili vse, kar je v naši moči. Verjamem, da je po prespani noči, analizah, ocenah, ki so bile in še bodo, nekaj več pripravljenosti za sodelovanje. To je lahko samo nekaj dobrega za Slovenijo. Če bo kdo drug sestavljal ali sestavil vlado, nimam nič proti, tudi v opoziciji bomo podprli dobre predloge in delali v dobro Slovenije.”

Janez Janša, ki je že takoj po volitvah v nedeljo zvečer dejal, da nova vlada ne bo stabilna brez SDS-a, temveč velik konglomerat različnih akterjev, in poudaril, in v tem primeru nove predčasne volitve niso izključene. V tem primeru se v stranki, kot je dejal Janša, nove naporne volilne kampanje ne bojijo.

“Nekateri mlajši so že padali skupaj, nam se to še ni zgodilo. Naš mladi tim se je šele dobro ogrel, in če kdo hoče še ene volitve jutri, smo pripravljeni.” In dodal: “Mislim pa, da Slovenija za to nima časa”.

Janša se je v intervjuju dotaknil tudi zadržane odločitve o prodaji POP TV ameriškemu skladu KKR, ki že ima v lasti telekomunikacijskega operaterja Telemach, je dejal, da je bilo to zagotovo zadržano zato, da bi lahko ohranili sedanjo uredniško politiko in tako vplivali na volitve.

Kaj menite o škandalu, da KKR že 400 dni čaka na kakršnokoli odločitev o prevzemu POP TV? Kakšno sporočilo s takšnim bizantinskim ravnanjem pošiljamo v svet? Lahko rečemo, da so prodajo poskušali zaustaviti tudi zato, da bi poskušali vplivati na volitve?

“Zagotovo, ko gre za to komercialno televizijo, ki je v nekaterih segmentih tudi dobra, ima nekatere odlične oddaje. Mnoge stvari so boljše urejene z manj ljudmi kot nacionalna televizija, ki jo vsi prostovoljno in prisilno plačujemo. Tukaj je veliko tujega kapitala in tisti, ki smo že dlje časa na svetu, vemo, kako je ta televizija nastala, kako je en krog ljudi, ki se je šolal v zadnji generaciji v šoli v Kumrovcu, ustanovil Kanal A in POP TV. Potem so to prodali ameriškemu lastniku in tako naprej. Je pa bila to vseskozi uredniško televizija, ki je bila, kot je zapisal Zdenko Roter, blizu Milanu Kučanu. To niso moje ocene in besede, ampak besede svetovalca gospoda Kučana, ki je stvari spremljal in urejal od blizu. To si lahko vsakdo v njegovi knjigi prebere. Ta ameriški lastnik sedaj to prodaja nekemu drugemu skladu in dejansko, menda se že čaka že 400 dni na odgovor. To je škandal, da se toliko časa ne odloči. Zadaj bodo zagotovo padale tožbe in, ker gre za državno agencijo, bomo stroške plačali vsi.”

Glede medijev Janša meni, da se izključevalna politika, ki so jo mnogi novinarji vsiljevali nekaterim političnim strankam, traja tudi še po volitvah”. Del kampanje je bil vsebinski, del pa se je vrtel okoli izmišljenih problemov in takšnih, ki v tem trenutku niso prioritetni, je ocenil Janša. Pri tem je dejal, da ni pričakoval takšne inovativnosti, da so nekateri delali problem iz zapisov na družbenih omrežjih, ki jih, če ne bi bili omenjeni na televiziji, ne bi prebralo več kot nekaj sto ljudi.

Zaradi tega se je, kot je povedal Janša, odločil za protestni odhod z enega od soočenj na Radiu Slovenija: “Na poti do stranke mimo železniške sem srečal nekoga, ki mi je rekel, da je včeraj izvedel za novo definicijo slovenskega novinarja. Rekel je, to je oseba, ki hodi od predsednika do predsednika stranke in ga sprašuje: “A ne, da ne boste šli v koalicijo z Janšo?”

COMMENTS

Wordpress (0)