Putin: Rusija želi združeno Evropo, to je naš najpomembnejši partner! – TOPNEWS.si

Putin: Rusija želi združeno Evropo, to je naš najpomembnejši partner!

Putin: Rusija želi združeno Evropo, to je naš najpomembnejši partner!

Dunaj – Rusija je zainteresirana za združeno Evropo in je ne skuša deliti, je izjavil ruski predsednik Vladimir Putin.

“Mi ne želimo izzvati delitve v EU. Nasprotno, mi smo zainteresirani za združeno in napredno EU, saj EU je naš najpomembnejši ekonomski in trgovinski partner”, je dejal Putin v intervjuju za avstrijski ORF v luči obiska ruskega predsednika Vladimirja putina v Avstriji.

Iz Kremlja so pred tem sporočili, da bo Putin 5. junija pripotoval na enodnevni delovni obisk v Avstrijo, kjer se bo pogovarjal s tamkajšnjim predsednikom Alexandrom van der Bellnom in kanclerjem Sebastianom Kurzem. Pričakuje se, da se bosta obe strani pogovarjali o aktualnih državnih zadevah in rusko-avstrijskih odnosih na različnih področjih in da bosta izmenjali mnenja o ključnih globalnih vprašanjih.

Predvideno je, da se bo Putin sestal tudi poslovneži iz obeh držav, da bi se z njimi pogovoril o vzajemno koristni trgovini in sodelovanju, še posebej glede dostave plina.

Okoli 800 avstrijskih policistov bo skrbelo za varnost, sporočili pa so tudi, da bodo nekateri deli avstrijske prestolnice v času Putinovega obiska zaprti.

Sebastian Kurz in Heinz-Christian Strache

V varovanje Putina so vključene različne enote policije, od specialnih enot Wega in Cobre, do navadnih policistov.

Predsednik Avstrije Alexander van der Bellen sprejel svojega ruskega kolega z vojaškimi častmi, nato pa se bo Putin pogovarjal še z avstrijskim kanclerjem Sebastijanom Kurzem in vicekanclerjem Heinzom-Christianom Strachejem.

Nato bo Putin položil venec na spomenik padlim ruskim borcem v spremstvu vodje avstrijske diplomacije Karin Kneissl. Ob zaključku obiska si bo Putin s kolegom Van der Bellnom ogledal razstavo “Ermitaž v gosteh – dela mojstrov od Botticellia do Van Dyck”.

Sicer so avstrijski policiji prijavili tudi dve demonstraciji – ena proti Putinu, druga z motom “Prijateljstvo z Rusijo”, pristašev Rusije.

Pred obiskom Putina, ki prihaja na Dunaj ob priložnosti 50-te obletnice podpisa sporazuma o oskrbi Avstrije z ruskim plinom, je vicekancler Strache od EU zahteval ukinitev nesmiselnih sankcij proti Moskvi.

COMMENTS

Wordpress (0)