(VIDEO) Volitve 2018: Vzporedne volitve kažejo zmago SDS, sledijo LMŠ, SMC, Levica in SD – V živo iz tiskovnega središča na Top TV in Topnews.si – TOPNEWS.si

(VIDEO) Volitve 2018: Vzporedne volitve kažejo zmago SDS, sledijo LMŠ, SMC, Levica in SD – V živo iz tiskovnega središča na Top TV in Topnews.si

(VIDEO) Volitve 2018: Vzporedne volitve kažejo zmago SDS, sledijo LMŠ, SMC, Levica in SD – V živo iz tiskovnega središča na Top TV in Topnews.si

Na osmih državnozborskih volitvah v zgodovini samostojne države volivci danes izbirajo novo sestavo Državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah 1.714.376, bodo lahko izbirali med 1636 kandidati za 90 poslanskih mest. Na letošnjih parlamentarnih volitvah nastopa 25 strankarskih list, od tega 21 v vseh osmih volilnih enotah.

Podatki vzporednih volitev, ki jih je opravil Inštitut Mediana, kažejo, da je zmagovalec volitev SDS, sledi ji LMŠ, nato pa sledijo SMC, Levica in SD. Parlamentarni prag je prestopilo devet strank, vključno z mejnim SNS-om. Če SNS izpade, se sedeži prerazporedijo med ostale stranke.

Na osmih parlamentarnih volitvah je 1,7 milijona volilnih upravičencev izbiralo med 25 strankami in njihovimi 1.636 kandidati. V parlament se bo po podatkih vzporednih volitev, ki jih je opravil Inštitut Mediana, uvrstilo devet strank. Največ sedežev je osvojil SDS, 25, drugouvrsščeni LMŠ 13, SMC in Levica 10, SD 9, NSi 7, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS 5, SNS pa 4.

Vzporedne volitve, opravljene na vzorcu 14.483 volivcev, so pokazale, da je 24,4 odstotkov glasovalo za SDS, 12, 6 odstotka za LMŠ, 9,8 odstotka za SMC, Levica je osvojila 9,5 odstotka, SD 9,3 odstotka, NSi 6,6 odstotka, Stranka Alenke Bratušek 5,5 odstotka, DeSUS 5 odstotkov, SNS 4,3 odstotka, SLS 2,6 odstotka, Dobra država in Piratska stranka 2 odstotka, Andrej Čuš in Zeleni Slovenije 1,2 odstotka, Združena levica in Sloga, Lista novinarja Bojana Požarja in Gibanje skupaj naprej so prejele vsaka po 0,7 odstotka, stranka Za zdravo družbo je prejela 0, 6 odstotka, stranki Gibanje zedinjena Slovenija in ReSET sta dobili vsaka po 0,5 odstotka glasov, Gas 0,4 odstotka, Kangler in Primc – Združena desnica 0,3 odstotka glasov, Socialistična partija Slovenije in Solidarnost po 0,2 odstotka glasov, SSN 0,1 odstotka, stranka Naprej Slovenija pa je prejela 0 odstotkov glasov.

Po poročanju Radia Slovenija, so bili na volitvah prisotni tudi civilni opazovalci. Državna volilna komisija je namreč včeraj popoldne razpravljala o tem, ali skupini 14 državljanov, zbranih okrog Vilija Kovačiča, dovoliti civilni nadzor nad delom posameznih volilnih komisij. Odločila je, da 11 ljudem omogoči vlogo opazovalcev, trem, ki na volitvah kandidirajo, pa ne.

Na predčasnih volitvah, ki so potekale od torka do četrtka, je glasovalo 53.158 volivcev ali 3,1 odstotka vseh volivcev, kar je manj kot pred štirimi leti, ko je predčasno glasovalo 66.754 volivcev ali 3,90 odstotka vseh volivcev.

Dogajanje bomo spremljali tudi nocoj ob 18:45 v živo na Top TV in portalu Topnews.si iz tiskovnega središča.

COMMENTS

Wordpress (0)