Zakaj je B. Požar naredil medvedjo uslugo J. Janši in pokopal vsako možnost, da bi J. Janša in M. Šarec sestavila vlado po volitvah – V zadnjem soočenju pa je Janša pokopal vse možnosti za veliko koalicijo z Židanom – TOPNEWS.si

Zakaj je B. Požar naredil medvedjo uslugo J. Janši in pokopal vsako možnost, da bi J. Janša in M. Šarec sestavila vlado po volitvah – V zadnjem soočenju pa je Janša pokopal vse možnosti za veliko koalicijo z Židanom

Zakaj je B. Požar naredil medvedjo uslugo J. Janši in pokopal vsako možnost, da bi J. Janša in M. Šarec sestavila vlado po volitvah – V zadnjem soočenju pa je Janša pokopal vse možnosti za veliko koalicijo z Židanom

Začelo se je v četrtek zvečer na nacionalni televizij, ko je Bojan Požar sredi soočanja Marjana Šarca neposredno vprašal zakaj govori, da ne bo šel v koalicijo z Janšo, se pa že ves čas z njim tajno dobiva. “Po mojih informacijah ste se dobili 25. novembra lani prvič, na vašo pobudo in prosili za tiho podporo in se dobivate ves čas.” Marjan Šarec je naprej očital Bojan Požarju, da njegove informacije niso točne. Na koncu pa je dodal, da v koalicijo z Janšo ne bo šel.

Marjan Šarec: “Po vaših informacijah smo dobili tudi denar od Elesa, pa po vaših informacijah sem bil Albanec, pa po vaših informacijah sem bil ne vem kaj vse, tako, da te vaše informacije niso točne… Verjamem, da bomo dobili priložnost za sestavljanje vlade, ki bo usmerjena vnaprej. Če me sprašujete, ja, kažete na gospoda Janšo mislim, mislim, da je gospod Janša že imel svoje priložnosti in stranke SDS v naši koaliciji ne vidim zaradi prej omenjenih težav tudi s financiranjem”.

Janez Janša je očitno izkoristil možnost, da je bil zadnji na vrsti v soočenju in to izkoristil, da je potrdil srečanja s Šarcem in tako očitno prekinil zaroto molka, ki je vladala glede tega. Informacijo o srečanjih med Janšo in Šarcem je sicer že pred mesecem razkrila revija Reporter.

Janez Janša: “No, jaz res ne vem zakaj je gospoda Šarca sram priznati, da smo se pogovarjali tudi v času predsedniške kampanje. Res ne vem, čemu je to potrebno (Šarec: Gospod Janša ni problem se pogovarjati). Jaz o tem ne vidim nič slabega, na vprašanje gospoda Požarja ste odgovorili nekaj, kar ni res. Ampak, mene to ne moti, moti me… (Šarec: Jaz sem samo povedal svoje mnenje, kakšno koalicijo bom sestavil) ….

Marjan Šarec se je s komentarjem potem odzval prek družbenega omrežja Facebook, kjer Janši in Požarju očita, da sta izvedla dogovorjen napad nanj.

“Ta napad dojemam kot logično reakcijo na moja ostra stališča do financiranja stranke SDS iz tujine. Ko sem se odločil za vstop v državno politiko, sem opravil veliko pogovorov z različnimi slovenskimi politiki, predsedniki strank, kandidati za poslance in mnogimi drugimi ljudmi. Sem človek, ki posluša in da priložnost. O tem nisem in ne bom javno govoril ali tega celo prikrito prodajal novinarjem.”

Ob tem je dodal, da je Janez Janša, s katerim se je, tako Šarec, enkrat pogovarjal lani v predsedniški kampanji in enkrat letos, zlorabil to zaupanje.

“Ugotavljam, da sem se pravilno odločil, da LMŠ pod mojim vodstvom ne bo nikoli sodelovala v koaliciji s stranko SDS, ki s svojim medijskim imperijem širi laži in lažne novice o meni in naših članih. Spomnimo se samo nekaterih člankov na Nova24 in portalu Požareport. Mogoče sem naiven, nisem pa pokvarjen. Smešno je, da mi laž očita nekdo, čigar portal temelji na laži oziroma polresnicah. Ključno spoznanje pa je, da Janez Janša živi v preteklosti, nas pa zanima prihodnost in priložnost za naše otroke,” je še zapisal Šarec.

Nadaljevalo se je v petek na soočanju, na Radiu Slovenija, ko je Šarec je odgovarjal tudi na vprašanje o pogovorih z Janšo, ki sta jih v včerajšnjem soočenju na TV Slovenija razkrila Janša in Bojan Požar. Povedal je, da o sestavljanju koalicije niso govorili, so se pa dogovorili, da bi o tem lahko govorili po samih volitvah. Nato pa je dodal, da so se v stranki odločili, da zaradi domnevno spornega madžarskega financiranja in prej navedenih izjav kandidatov SDS in še drugih “spornih zadev”, ne bodo šli z Janševo stranko v koalicijo.

Pri tem je Marjan Šarec povedal, da njegova stranka Lista Marjana Šarca zagotovo ne bo šla v vlado z SDS. Šarec je bil tudi vprašan, v kolikšni meri je možno, da bo, če bo zmagala SDS, njegova stranka, če bo drugovurščena na volitvah, počakala, da stranki SDS spodleti pri sestavljanju vlade in potem skuša vlado sestaviti nejgova stranka. Priznal je, da ta možnost obstaja.

Voditeljica: “V zadnjih dneh ste večkrat zavrnili koalicijo z SDS. Koliko je v tem vašem odkimavanju tudi razmisleka, da lahko kot drugi v vrsti zgolj čakate, da SDS-u spodleti in da boste potem vlado pravzaprav sestavljali vi.

Marjan Šarec: “Ja, priznam, da je to opcija”.

Voditeljica: “Kaj je bila tema teh dveh srečanjih z gospodom Janezom Janšo, zanju smo slišali včeraj, je šlo tudi za pogovore o povolilnem sodelovanju.”

Marjan Šarec: “Ne, o koalicijah nismo govorili.”

Voditeljica: “O čem pa ste?”

Marjan Šarec: “Govorili smo na splošno o tem, kako bomo, med kampanjo, da bomo pač do volitev, ne bomo ničesar ukrepali oziroma se pogovarjali o kakšnih koalicijah, da če bo karkoli se bo zgodilo, se bo zgodilo po volitvah. Zdaj pa pač, tudi zaradi tistih tvitov, ki ste jih prej prebrali pa zardi madžarskih financiranj, pa zardi še drugih spornih zadev, se ne vidimo v koaliciji z SDS.”

Voditelj: Torej zagotovo ne?

Marjan Šarec: “Ne, zagotovo ne.”

Janezu Janši pa je danes prekipelo zaradi tega, ker ga je moderator najprej vprašal o financiranju njegove stranke s strani krogov madžarskega premierja Viktorja Orbana in potem še prosil, da komentira izjavi dveh kandidatov na listi njegove stranke SDS Lucije Ušaj in Žana Mahniča. Voditelj pa je tudi podvomil v njegovo iskrenost glede sodelovanja z vsemi. Zaradi vprašanja moderatorja o morebitnem sodelovanju v Janševi vladi zastavil še vodji Levice Luki Mescu, a se je Janša vmešal in dejal: “Poglejte, vidim, da imamo vsi čas omejen in jaz bi svoj čas prepustil svojim sokandidatom pa tudi vam. Želim vam uspešno sestavljanje vlade”. Hkrati je zapustil studio. Soočenje se je nato nadaljevalo.

Voditelj: “Začenjamo z vami gospod Janez Janša, SDS. Kot kaže, se vaši stranki obeta zmaga. Vam pa kot prvemu priložnost sestaviti koalicijo. Smo v zadnjih dneh razumeli prav, da ne izključujete nikogar, torej boste na koalicijske pogovore povabili prav predstavnike vseh strank.”

Janez Janša: “To drži doslej smo večkrat sestavljali vlado in vedno smo tako ravnali. Skušali bomo oblikovat koalicijo okrog temeljnega načela, da je Slovenija na prvem mestu in da je ključna za vlado blaginja slovenskega človeka.”

Voditelj: “Dovolili si bomo malce dvoma v iskrenost tega vašega odgovora, vsaj glede na tisto, kar zapišete na Twitterju, še več pa pove tisto, kar tako ali drugače delite s svojimi sledilci. Prosil bi vas za komentar naslednjih dveh izjav. Lucija Ušaj je o vseh strankah zapisala: “Kak gnoj je, ostalo smo videli včeraj, Dajmo skidat že ta gnoj enkrat s položajev”. Žan Mahnič o levici pa naslednje. Med cilji so možni tudi naslednji trije Begunje, Vojnik in pa Ljubljana Polje. To sta izjavi vaših dveh kandidatov.
Janez Janša : “Jaz bom to komentiral takoj, ko boste vi komentirali transparent, na katerem je pisalo: “Smrt Janšizmu, pod katerim je zasedal svet vaše hiše…”

Voditelj: V podjetja, povezana z vašo stranko, je aprila priteklo slabih 800.000 evrov svežega madžarskega kapitala. Ob teh poslih se marsikaj zdi zamolčano in pa nejasno. Se vam gospod Janša ne zdi, da bi verjetni zmagovalec volitev moral imeti popolno integriteto, ravnati povsem transparentno in nad seboj ne imeti nobenih finančnih senc ali pa dvomov.

Janez Janša: “Jaz mislim, da to velja za vse, tudi za vašo hišo, ki je po tem, kar smo izvedeli že v ponedeljek ali torek, na izrecno vprašanje računskemu sodišču, dobilo odgovor, da to, kar se nam očita, ni nezakonito financiranje naše kampanje. Mi imamo namreč manjšinski delež v založbi, manjši založbi mislim, da že 25 let. Eden od partnerjev v tej založbi in to ne edini ali pa ne samo eden, pa je od večinskega lastnika kupil delež pred časom. Madžarsko zasebno podjetje, vse je objavljeno transparentno. In kot je sporočilo Računsko sodišče že pred dnevi, danes je pa to končno nek medij objavil, to nezakonito financiranje stranke.”

Janša se je na soočenju na POP TV čudil temu, da so mediji v tej kampanji nenehno spraševali po sodelovanju z njim in SDS. V obeh oddajah so se namreč znova dotaknili tudi predvolilnih pogovorov med Janšo in Šarcem, ki sta jih te dni oba priznala.

“Odkar hodimo na soočenja, sprašujete, če bi šli z Janšo. Jasno, da so ljudje malo zmedeni,” je dejal Janša ter potrdil, da sta se s Šarcem dobila večkrat.

Janez Janša: “Glejte pogovarjala sva se, večkrat kot dvakrat, no. Vendar pa jaz ne bi bi govoril o vsebini. Nisem doslej govoril in tudi naprej ne.”

Voditelj: Gospod Šarec vi ste rekli, da je gospod Janša zlorabil vaše zaupanje?

Marjan Šarec: “Ja, zato, ker jaz, če te nekdo, če te Bojan Požar vpraša, če sta se srečala. Bojan Požar pač vemo, kako deluje. Je tudi očitno z gospodom Janšo povezan, ker je znano, da je bivša gospa iz Janševega kabineta, tudi njegova (Požarjeva) tesna sodelavka gospoda Požarja. In, gospod Požar me žali že od lanskega 31. maja, ko sem najavil predsedniško kandidaturo in tako naprej. In potem me na soočanju vpraša, normalno, da taka stvar ni za v javnost. Če si izrabil diskretnost, če si diskreten, taka srečanja jaz tako jemljem, ker če ni na koncu izjave za javnost, se pač o tem ne govori. Tako je potrebno, to je tiha diplomacija, kot se temu reče.”

Voditeljica: Stranka, ki se financira iz tujine, bo sporno delovala tudi pri vodenju države pa vi gospod Šarec. Gospod Janša, kaj odgovarjate?

Janez Janša: “Jaz odgovarjam to, da je nenavadno ne, glejte, da se dela problem iz tega, da se predsednika dveh strank pogovarjata. In, da se celo to volilno kampanjo forsira, tudi s strani medijev, kot problem pogovarjanje, kot vrednota pa izključevanje. In, že odkar hodimo na ta soočanja, se sprašujete ali bi šli z Janšo, ali bi šli z Janšo ali bi šli z Janšo. Jasno, da so ljudje malo zmedeni, ne. Kar se tiče tega zadnjega soočenja. Glejte, jaz sem danes videl en posnetek, gospod Šarec, kjer ste bili vi že pred enim mesecem isto vprašani, pa ste enako zanikali. Jaz ne vem, zakaj se je treba sramovati pogovorov, da ne bodo zdaj vaši konkurenti to izkoriščali proti vam.
Marjan Šarec: “Ne, ne, ne, če dovolite, jaz sem bil vprašan ali se res govori, da sta se sestala. In sem rekel, govori se marsikaj.”

Janez Janša: “Ok, glejte, saj jaz ne delam iz tega problema in jaz upam, da tudi vaši konkurenti ne bodo delali. Ker enako, kot smo se z vami pogovarjali, smo se recimo pogovarjali lani tudi z gospodom Židanom. Sam je prišel v mojo pisarno povedati, da se je stranka zdaj malo znebila vpliva stricev iz ozadja in da so bolj odprti za sodelovanje.”

Besede so sprožile neodobravanje dela publike v studiu. Janša je sicer zatrdil, da se niso pogovarjali o koalicijah.

“Nismo se pogovarjali o nobenih koalicijah. Bil je to popolnoma normalne pogovor, gospod Židan ni zgledal nič radikalen, čisto normalno smo se pogovarjali.”

Janša je tako pokopal tudi možnost velike koalicije z SD-jem oziroma Židanom in na koncu mu ostane samo to (kot mi je dejala ena od dobrih poznavalk strankarske politike: “Janša rabi samo še dva dni kampanje, pa za koalicijo ne bo potreboval nikogar več”), da sam zmaga na volitvah.

COMMENTS

Wordpress (0)