(VIDEO) Zgodovinski obisk: Prvo srečanje Kima Jong-una in Sergeja Lavrova v Pjongjangu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zgodovinski obisk: Prvo srečanje Kima Jong-una in Sergeja Lavrova v Pjongjangu

(VIDEO) Zgodovinski obisk: Prvo srečanje Kima Jong-una in Sergeja Lavrova v Pjongjangu

Pjongjanjg/MOSKVA – Severnokorejski predsednik Kim Jong-un je danes sprejel ruskega šefa diplomacije Sergeja Lavrova v svoji rezidenci v Pjongjangu, da bi se pogovarjal o težavah, ki pestijo Korejski polotok.

https://twitter.com/MID_RF/status/1002106171942227968

Sergej Lavrov je pripotoval v Pjongjang na povabilo severnokorejskega liderja Kim Jong-una in je prvi politični predstavnik Rusije, ki se je z njim doslej sploh sestal.

“Kljub temu, da so se nekateri ruski posamezniki že srečali s Kim Jong-unom, pa je Lavrov prvi ruski politični predstavnik, ki se je sestal s Kimom”, je dejal eden od članov ruske delegacije.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po srečanju s Severnokorejskim kolegom Ri Jong-Hoomom dejal, da se mora Pjongjang samostojno odločiti, kakšna ameriška zagotovila smatra kot zadostna za dosego sporazuma z Washingtonom.

Lavrov je poudaril, da Rusija ne misli, da bi morala posegati v pogajalski proces, temveč je pripravljena podpreti kakršen koli dosežen sporazum, ki je v skladu z interesi vseh vpletenih strani. Poudaril je kompleksnost problemov na Korejskem polotoku in pozval vse strani, naj se vzdržijo možnih provokacij.

“Rad bi še enkrat poudaril, da morate posvetiti veliko pozornosti vzpostavitvi stikov za normalizacijo odnosov med obema Korejama kot tudi med Severno Korejo in ZDA. Ni potrebno zahtevati, da se vse realizira že jutri,” je dejal vodja ruske diplomacije. Lavrov je tudi dodal, da je za denuclearizacijo Korejskega polotoka in vzpostavitev stabilnosti v regiji potrebno veliko časa.

Prav tako je poudaril, da rešitev jedrskega programa na Korejskem polotoku ne bo popolna, če ne bodo ukinjene sankcije v Pjongjangu. Denuklearizacija mora potekati v več fazah in se je ne da rešiti z enim korakom.

Lavrov je po pogovorih s svojim severnokorejskim kolegom Ri Jong-homom pozval tudi k sprejemu ukrepov za preprečitev oviranja sporazumov, ki jih bosta dosegli obe Koreji na vrhu med obema državama in sporazuma o izvedbi vrha med Severno Korejo in Združenimi državami Amerike.

Lavrov je tudi spomnil, da se je Rusija udeležila šest stranskih pogovorov o vprašanju Severne Koreje – mehanizma, ki je še vedno v veljavi.

COMMENTS

Wordpress (0)