ZDA kot “povračilni odgovor” na objavo pentagonskih dokumentov, zdaj objavljajo fotografije Tatjane Nariškine, žene Sergeja Nariškina, direktorja ruske zunanje obveščevalne službe, ki je prispela v Pariz po nakupih – TOPNEWS.si

ZDA kot “povračilni odgovor” na objavo pentagonskih dokumentov, zdaj objavljajo fotografije Tatjane Nariškine, žene Sergeja Nariškina, direktorja ruske zunanje obveščevalne službe, ki je prispela v Pariz po nakupih

ZDA kot “povračilni odgovor” na objavo pentagonskih dokumentov, zdaj objavljajo fotografije Tatjane Nariškine, žene Sergeja Nariškina, direktorja ruske zunanje obveščevalne službe, ki je prispela v Pariz po nakupih

Administracija ameriškega predsednika je v ponedeljek sporočila, da uhajanje zaupnih dokumentov obrambnega ministrstva ZDA obravnavajo zelo resno in preverjajo morebitna tveganja za nacionalno varnost. Ukrajinsko vodstvo je, kot je pred dnevi  poročala ameriške televizijske postaje CNN jezno zaradi objave domnevnih tajnih dokumentov ZDA o ruski vojaški agresiji. V Kijevu so zato že spremenili nekatere vojaške načrte, danes poroča ameriški medij CNN, ki se sklicuje na vire blizu ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu.

Ameriški uradniki medtem poskušajo najti vir uhajanja zaupnih dokumentov, ki podrobno opisujejo številne teme, še poroča Reuters. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je na vprašanje o poročilu CNN dejal, da strateški načrti Ukrajine ostajajo nespremenjeni, vendar se lahko konkretnejši taktični načrti vedno spremenijo.

“Obstajajo strateške naloge, ki so nespremenljive, operativni in taktični scenariji pa se nenehno izpopolnjujejo na podlagi ocene razmer na bojišču, zagotavljanja virov, obveščevalnih podatkov o sovražnikovih virih itd.,” je za CNN dejal Podoljak.

Po navedbah poročila dokumenti kaže, da so ZDA vohunile tudi za Zelenskim. To ni presenečenje, vendar so ukrajinski uradniki globoko razočarani zaradi uhajanja podatkov, piše CNN, ki se sklicuje na osebo blizu ukrajinskega predsednika. Po poročanju številnih ameriških medijev dokumenti dokazujejo, kako globoko washingtonske obveščevalne službe preverjajo tudi svoje zaveznike.

New York Times je na primer s sklicevanjem na dokumente poročal o slabostih ukrajinske zračne obrambe. Da bi se lahko uprli ruskim napadom, bi jo bilo treba okrepiti. Ukrajina že dolgo zahteva več streliva in orožja za vojno proti Rusiji.

Rusija medtem meni, da so objavljeni dokumenti še en dokaz vpletenosti ZDA in zveze Nato v vojno v Ukrajini. Vendar še vedno ni jasno, kdo je dokumente objavil, vključno z dokumenti ameriških obveščevalnih služb, in ali so pristni.

Domnevni zaupni ameriški vojaški dokumenti, ki so se v petek pojavili na družbenih omrežjih, kot sta Twitter in Discord, med drugim vsebujejo tajne ameriške vojaške podatke o Ukrajini, Kitajski, Bližnjem vzhodu, vojaških razmerah v indijsko-tihomorski regiji in terorizmu. Dokumenti o Ukrajini so med drugim vsebovali podatke o stanju ukrajinske protizračne obrambe.

“Obrambno ministrstvo skuša s pregledom ugotoviti, kakšne posledice za nacionalno varnost bi vse to lahko imelo, ministrstvo za pravosodje pa vodi kazensko preiskavo,” je povedal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby. “Zato to obravnavamo zelo, zelo resno. Nobenega opravičila ni za to, da bi bili tovrstni dokumenti v javni rabi,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Tajni dokumenti ameriških obveščevalnih služb, kot kaže, že več tednov krožijo po spletu – pogosto v proruskih kanalih -, posebno pozornost pa so pritegnile obveščevalne podrobnosti o vojni v Ukrajini.

Po poročanju ameriških medijev dokumenti vsebujejo informacije o dobavah orožja Ukrajini in pomisleke o morebitnem pomanjkanju streliva v Kijevu. V njih so tudi informacije o domnevnih načrtih Nata in ZDA o tem, kako se ukrajinska vojska pripravlja na spomladansko ofenzivo, s katero naj bi ponovno prevzela ozemlje od Rusije.

Kirby je dejal, da so v nekaterih primerih dokumenti, objavljeni na spletu, prirejeni, a ni mogel pojasniti, kako je do tega prišlo.

CNN je na primer s sklicevanjem na dokument poročal, da naj bi bilo med vojno doslej ubitih 43.000 ruskih vojakov. Na ukrajinski strani je bilo po navedbah poročila 17.500 mrtvih. Po mnenju strokovnjakov je bilo v prirejenih različicah dokumentov, ki so se pojavile na ruskih kanalih, število ubitih Rusov za polovico manjše, medtem ko je bilo število ubitih Ukrajincev večje kot v izvirni različici.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dogajanje z dokumenti danes označil za precej zanimivo. “Vsi jih preučujejo, analizirajo in o njih na široko razpravljajo,” je dodal. Na vprašanje o morebitni vpletenosti ruskih služb v objavo je dejal, da tega ne more komentirati. “Vsi vemo, da gre spet za to težnjo, da se za vse, vedno in povsod, krivi Rusijo in da se vse pripisuje Rusiji,” je dejal.

Na spletu pa so se,  kot očitno kot povračilni odgovor  na objavo pentagonskih dokumentov pojavile fotografije Tatjane Nariškine, žene Sergeja Nariškina, direktorja ruske zunanje obveščevalne službe, je prispela v Pariz po nakupih. Na fotografijah sta  avto ruskega veleposlanika v Franciji in Tatjana v njem.

 

 

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1645881965453750272

Več dokumentov, ki so ušli v javnost, naj bi obravnavalo zaskrbljenost oblasti v Seulu, da bi orožje in strelivo, ki ga proizvaja Južna Koreja, lahko uporabili v Ukrajini. To bi bila kršitev politike Seula, da ne prodaja orožja državam, ki so v vojni. Na spletu pa so se,  kot očitno kot povračilni odgovor  na objavo pentagonskih dokumentov pojavile fotografije Tatjane Nariškine, žene Sergeja Nariškina, direktorja ruske zunanje obveščevalne službe, je prispela v Pariz po nakupih. Na fotografijah sta  avto ruskega veleposlanika v Franciji in Tatjana v njem.

Več dokumentov, ki so ušli v javnost, naj bi obravnavalo zaskrbljenost oblasti v Seulu, da bi orožje in strelivo, ki ga proizvaja Južna Koreja, lahko uporabili v Ukrajini. To bi bila kršitev politike Seula, da ne prodaja orožja državam, ki so v vojni.

Južna Koreja je danes sporočila, da je velik del teh dokumentov ponarejen. Južnokorejski in ameriški obrambni minister sta se v današnjem pogovoru strinjala, da je bilo precej teh dokumentov izmišljenih, so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika Yoon Suk-yeola.

 

COMMENTS

Wordpress (0)