(VIDEO) Zoran Janković: “Mislim, da se ankete o veliki zmagi Janeza Janše ne bodo uresničile” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zoran Janković: “Mislim, da se ankete o veliki zmagi Janeza Janše ne bodo uresničile”

(VIDEO) Zoran Janković: “Mislim, da se ankete o veliki zmagi Janeza Janše ne bodo uresničile”

Jankovič je naprej komentiral ponudbo Mateja Tonina Jožetu Colariču, da bi po volitvah prevzel mandatarstvo in ali bi bil Colarič primeren kandidat na volitvah:

“Ne primeren, odličen kandidat in končno bi se nekaj zgodilo, da bi prišel nekdo, ki je zaslužen, kot prvi med enakimi za izjemne uspehe Krke, ki je svetovno prepoznana firma, ki dela izjemno. Jaz pravim, da bil bil odličen kandidat, odličen predsednik vlade. Bi bila pa drugačna vlada, ker bi potem bile na strokovni kompetence ne pa politični in končno bi bilo, da bi lahko vsi tisti, odgovarjali za svoje področje, ki to znajo. Jože bi bil vrhunski”.

Na Jankovićevo ugotovitev, da bi bil Colarič odličen kandidat za mandatarja, je sledilo vprašanje, ali bi bil boljši kandidat od njega, je dejal:

“Midva sva si različna po značaju, po principu vodenja. Lahko rečem, da se je on o številu nagrad približal precej meni. Ampak, to vprašanje je precej neprimerno. Zdaj, če rečem ja ali pa ne, kaj to pomeni. Ali sebe degradiram ali pa sebe postavim. Mislim pa, da je tisti odgovor, ki sem ga dal zelo dober. Jaz sem pa po rezultatih, ki sem jih dosegel s svojimi sodelavci, pokazal, kaj se da na rediti tudi v javnem sektorju”.

…”Jaz nisem na volitvah, jaz sem pozval vse obstoječe člane, da pridejo podpisat neko zavezo, da ne bodo šli z Janšo. Preden se je zgodil ta podpis z Erjavcem, sem govoril s Cerarjem en mesec prej, Židan je prišel k meni, govoril sem z njim. Z Erjavcem sploh nisem govoril, dokler nisem povedal, da ne grem na volitve in da bom naredil vse, da Janša ne dobi. Takrat je on dal tisto izjavo v medijih, da bi lahko bil mediator levice in potem je prišel k meni in sva se hitro ujela. In če pogledate, če bi vsaj toliko naredili in prebrali točke programa (predvolilnega sporazuma), če imate v njem samo eno točko, ki ni v korist ljudi, pridite povedat, ampak je ne boste našli. Ampak, te točke si upam zagovarjati.

Na vprašanje, ali lahko komentira aktualne ankete in predvsem, ali bodo vse tiste stranke, ki zagotavljajo, da ne bodo šle v koalicijo z Janšo, to govorile tudi po volitvah, Jankovič odgovarja:

“Zato sem predlagal podpis sporazuma. Kaj jaz mislim in kaj so naredili. Jaz mislim, da je zelo jasno, zakaj je Erjavec prišel k temu podpisu, ker Erjavec je bil že dvakrat v vladi z Janezom Janšo. Zdaj, ko ima soglasni sklep IO Desus, da ne bo šel, zdaj ne more več prelomiti besede. To je tudi neka podobna oblika kot leta 2008, ko smo se dobili na Prešernovem trgu na moje povabilo Pahor, Golobič, pa Katarina Kresal – takrat so dali neko zavezo v javnosti, da ne gredo z Janšo in dobili volitve. Tu je ista zaveza samo, da v bistvu povejo tudi s podpisom, da to gredo. Jaz ne vem, koliko časa bodo govorili nekateri, da lahko govorijo eno, potem pa po tretjem juniju, po volitvah, svoje mnenje spremenijo. Jaz nič ne pričakujem vsak, ki misli resno, naj pride zraven, saj je odprto. Naj pride zraven. Te ankete kažejo na veliko prednost Janeza Janše, jaz mislim, da se to ne bo uresničilo, da ima preveliko prednost. Zna biti relativni zmagovalec, ampak jaz upam, da bo čez 9 dni presenečenje pozitivno”.

Glede Liste Marjana Šarca oziroma njegove odločitve o koaliciji z Janšo, pa Jankovič pravi:

“S tistim, ki nisem govoril, jaz težko rečem, kaj je njegova odločitev. Tako, da jaz se bom držal tistega, kar sem prej rekel. tako da kdor misli it na levo stran naj pride zraven v podpis tega bloka”.

Jankovič zanika, da bi bil on vzrok za mobilizacijo Janševih volivcev:

“Ne absolutno ne. Janez Janša je tudi z vsemi nastopi, tudi, ko je prišel Orban, določil to, da je on naredil mobilizacijo svojih volivcev. Jaz mislim, da on novih volivcev ne more dobiti. Tudi to, kar Primc poziva, to nima nobenega rezultata, ampak je imel svoje volivce. Jaz sem prepričan, da je ta moj podpis in moj poziv mobilizacija levice, leve opcije, da bo šla na volitve.

Na vprašanje, kakšno koalicijo pa vidi po volitvah, je Jankovič dejal:

“Osnova je sedanja koalicija, kdo bo zraven prišel, pa še nimam odgovora. Osnova je pa sedanja koalicija. Na vprašanje, ali se bo Šarec priključil tej koaliciji, Jankovič pravi, da ne ve. Nisem govoril z Marjanom tako, da težko rečem, dokler ne govorim z njim in predvsem gre za to, kar sem tudi vedno povedal, da jaz ne bom nič govoril o zanesljivih virih. Govoril bom samo o tistem, kar sem bil zraven in za kar vem.

In za te tri, lahko rečete SD, SMC IN DESUS?

Povabil sem vse tri, lahko rečem za Erjavca, da ne bo šel v Desno. Če bi prišli podpisat, bi lahko povedal stoodstotno, drugače pa naj sami povejo”.

COMMENTS

Wordpress (0)