(VIDEO) Svetlana Makarovič: “Mi (za denar za koncert) nismo lezli v rit nacifašistu Orbanu” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Svetlana Makarovič: “Mi (za denar za koncert) nismo lezli v rit nacifašistu Orbanu”

(VIDEO) Svetlana Makarovič: “Mi (za denar za koncert) nismo lezli v rit nacifašistu Orbanu”

Na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo je poleg organizatorke, moderatorke, povezovalke Svetlane Makarovič, bilo opaziti tudi številne sedanje in nekdanje politike med njimi nekdanjega predsednika Milan Kučana in Štefko Kučan ter župana Zorana Jankovića ter predvsem politike levih političnih strank, Levice, SD-ja. Vsestranska umetnica Svetlana Makarovič je v vlogi povezovalke in govornice med drugim dejala, da je treba z rdečo zvezdo naprej, v prihodnost brez rasizma. Pozvala je k soustvarjanju slovenske države, ki bo “v resnici svobodna, socialna, pravična in demokratična”.

Makarovičeva je kritizirala predvsem rimokatoliško cerkev in se vprašala, “kakšna je ta država, ki je, za nikakor ne brezpogojno mednarodno priznanje njene samostojnosti, tako bogato obdarila zločinsko organizacijo rimokatoliške cerkve.” Zelo odmevno in gromkih aplavzov pa je bilo deležno tudi retorično vprašanje, “kakšna je ta država, ki upa, da ji bodo zagotavljali varnost kolobarji sramotne, mesarske rezilne žice nacionalizma.”

Čeprav je bilo več pozivov k prepovedi dogodka “Nosil bom rdečo zvezdo” in namigovanj, da bi lahko izbruhnili izgredi, se je koncert odvijal relativno mirno. Pri spomeniku Sidro se je zbralo okoli 20 posameznikov, ki so z glasnim žvižganjem, ki se je slišalo tudi do odra, nasprotovali dogodku, ki poveličuje simbol rdeče zvezde. Policisti so z intervencijo preprečevali vstop na prizorišče, protestniki pa se tudi niso preveč trudili, da bi prišli do prizorišča in da bi izzvali incidente.

Rdeča zvezda kliče nas in naše zanamce k novi Osvobodilni fronti slovenskega naroda, je dejala Makarovičeva in pozvala k soustvarjanju boljše slovenske države, ki bo v resnici svobodna, socialna, pravična in demokratična.” Makarovičeva je napovedala tudi protestni shod 31. maja pred parlamentom, proti slepemu sovraštvu. Koncert Nosil bom rdečo zvezdo je Makarovičeva končala s pozdravom Smrt fašizmu, svoboda narodu.

V nadaljevanju objavljamo nekatere najbolj odmevne dele nastopa Svetlane Makarovič. “Mi in vi, ki nas druži pravo tovarištvo. Zakaj je na začetku našega koncerta zazvenela Internacionala. Kajti današnji dan bo jutri včerajšnji in zato je prav, da pogledamo nazaj in da pogledamo, kaj je zdaj Da se vprašamo, kakšna je ta država tukaj in zdaj od tako imenovane osamosvojitve. Od česa smo se osamosvojili, razen od enopartijskega sistema, od zloglasnega socializma, od delavskih pravic, od brezplačnega šolstva, zdravstva, od spoštovanja do partizanskega boja za svobodo. Kakšna je ta država? Je samo zamenjala gospodarja in je ostala hlapčevska. In njen gospodar je postal brutalni kapital. Na kaj je ponosna ta država, ki je, za nikakor ne brezpogojno mednarodno priznanje njene samostojnosti, tako bogato obdarila zločinsko organizacijo rimaokatoliške cerkve. To priznanje smo prekleto drago plačali z najlepšimi in najbogatejšimi deli naše slovenske dežele. Kakšna je ta država, ki svoji himni brez sramu izgovarja Prešernove besede o svobodi za vse narode, ob tem pa strahopetno molči, ko bi morala soglasno priznati samostojnost Palestine, Katalonije, Kurdistana in vseh, “ki hrepenijo dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan”. Kakšna je ta država, ki se v svojih odločitvah norčuje iz svoje lastne, tako poetično napisane Ustave, država ki samo sebe imenuje socialna, pa zaradi peščice bogatunov mirno gleda lačne otroke in v suženjska razmerja ponižane delavce. To je država v rokah politikov, ki v njihovih prsih namesto srca, visi mrzli gluhi kamniti zvon”.

Svetlana Makarovič, ki je nastopila v vlogi moderatorke, je dobršen del svojega nastopa namenila tudi problematiki beguncev in azilantov. “Kakšna je ta država, ki upa, da ji bodo zagotavljali varnost kolobarji sramotne, mesarske rezilne žice nacionalizma.”

Svetlana Makarovič: “Kakšna je ta država, ki se strahopetno zapira pred vsem in vsakomer, ki prihaja od drugod. Kašna je ta država, ki stoji na bregu Kolpe in mirno gleda, kako se utaplja na smrt izmučen, živ človek, ki je njegov zločin samo to, da si želi živeti kot človek. Kakšna je ta država, ki ščuva svoje državljane k ovaduštvu in jih straši s terorizmom vsega tujega, ki noče vedeti, da ubogi ljudje v azilnih domovih niso nobene nore pošasti, ki hočejo uničiti naše vrednote, našo vero, naše običaje, našo kulturo. Ja, našo kulturo, ki po njej ravno ta država taca z umazanimi gojzarji. Ja, zunaj teh zidov, zunaj teh ograj, azilnih domov so norci, ponoreli od primitivnega sovraštva do vseh, ki mislijo drugače. Norci, naščuvani, da morajo brcniti človeka, ki je že na tleh. Podrimo sramotne ograje, ki nas ločijo od njih, na stežaj odprimo vrata tistemu, kar se imenuje s preprosto besedo človečnost. Kakšna je ta država, ki upa, da ji bodo zagotavljali varnost kolobarji sramotne, mesarske, rezilne žice nacionalizma. Butasta in zlobna kakršna je, noče priznati, da nekakšnih ilegalnih migrantov sploh ni. Kajti noben človek tega sveta ni ilegalen, vsak ima pravico do življenja in zato je zadnji čas, da jih sprejmemo, dokler še prihajajo v miru. Kajti, ko se na mejah srečujejo z našim sovraštvom, poniževanjem, surovostjo in bo nekoč po vsej pravici zavrela kri in takrat bo prepozno Evropa, takrat bo prepozno Slovenija, ki naivno verjameš, da je vredno hlapčevati Natu”.

Tako organizatorji dogodka, kot tudi številni udeleženci, so oblekli majico z rdečo zvezdo ter nosili rdečo zvezdo okoli vratu. Svetlana Makarovič je poudarila, da so tisti, ki danes nosijo rdečo zvezdo, vredni tega, in dodala, da rdeča zvezda kliče “nas in naše zanamce k novi Osvobodilni fronti slovenskega naroda”. Pozvala je k soustvarjanju boljše slovenske države, ki bo “v resnici svobodna, socialna, pravična in demokratična”.

Svetlana Makaroviča: “Takšna je ta država, kjer je za denar naprodaj vse, razen tistega, kar je v resnici dragoceno. Ja, to je država daj dam. Tovarišice, tovariši, nisem imela namena govoriti o tem, pa vendarle bom. Verjemite, zelo težko smo zbrali in še zbiramo sredstva za nocojšnji koncert. Kajti to ni umazan denar od trgovine z orožjem, mi nismo lezli v rit nacifašistu Orbanu, nam ni treba zganjati bombastičnih predvolilnih shodov. Mi in vi smo financirali ta koncert z denarjem, ki smo ga prislužili z delom, marsičemu se znamo odpovedati zato, ker verjamemo v renesanso pradavnega simbola rdeče zvezde. Rdeče zvezde, neštetokrat zlorabljene. neštetokrat nerazumljene, neštetokrat obrekovane, neštetokrat izdane in prodane. Res je, da so se zločini dogajali tudi v Jugoslaviji, ampak ti zločini so se dogajali pod zlorabljeno rdečo zvezdo. Goli otok ni rdeča zvezda, ampak je njena zloraba. severna Koreja ni rdeča zvezda, ampak je njena zloraba. Kar se je dogajalo Jožetu Pučniku, to ni bila rdeča zvezda, to je bila njena zloraba in napad JNA na Slovenijo, je bila krvava zloraba rdeče zvezde. Prava rdeča zvezda simbolizira tisto, kar je bilo v Jugoslaviji žlahtnega in pravičnega in, kar je tudi danes žlahtnega in pravičnega. Zaradi tega se nam ni treba sramovati jugoslovanske zastave. Kaj je bilo v Jugoslaviji žlahtnega, pravičnega? Prijateljsko sodelovanje, tovarištvo med njenimi narodi in narodnostmi. Kaj je bilo še pozitivnega in pravičnega? Razlastitev premoženja Rimokatolišle cerkve, ki mimogrede se ni nikoli opravičila za svoje zločine in nagovarjanje naivnih mladih ljudi k narodnemu izdajstvu. Prav rdeča zvezda je prinesla eni prvih držav žensko volilno pravico. Prav rdeča zvezda je prinesla izenačenje pravic med zakonskimi in izven zakonskimi otroki. Prva je prepovedala izraz pankrt. Prinesla enakopravnost spolov, prinesla brezplačno šolstvo, študij, zdravstvo, pravico do dela in plačila do dela.

Rdeča zvezda pa predvsem pomeni spoštovane NOB in partizanstva. Ja, dogajale so se krivice. Nekatere krivice je zakrivila ravno komunistična partija in njeni funkcionarji, nekateri. Dejansko so bili člani, posebej funkcionarji komunistične partije, privilegirani, tisti, ki nismo bili njeni člani, smo bili odrinjeni na rob. To je dejstvo, taka demokracija nekako ne štima. Ampak, ravno tisti, ki so nosili stalno rdečo zvezdo, pa je niso bili vredni, tisti, zdaj poskušajo po njej pljuvati. To je seveda sprevrženo. Ampak, mi tukaj in zdaj, ki smo stigmatizirani zato, ker nosimo rdečo zvezdo, mi smo vredni, da nosimo rdečo zvezdo in nosili jo bomo do smrti.

Skozi strašne in čudovite čase slovenske zgodovine sije in bo sijala naša rdeča zvezda, ki kliče nas in naše zanamce k Novi osvobodilni fronti slovenskega naroda. Kliče nas k ustvarjanju in soustvarjanju boljše slovenske države, ki bo v resnici svobodna, v resnici socialna, v resnici pravična, v resnici demokratična, da ne bomo več živeli v svetu, ki časti enega samega boga Denar, na svetu daj dam”.

COMMENTS

Wordpress (0)