ZDA razkrile karte: To zahtevajo od Kim Jong-una! – TOPNEWS.si

ZDA razkrile karte: To zahtevajo od Kim Jong-una!

ZDA razkrile karte: To zahtevajo od Kim Jong-una!

Japonski časnik Asahi Shimbun je objavil, sklicujoč se na vire, ki so seznanjeni s severnokorejskimi vprašanji, da so ZDA od Pjongjanga zahtevale, da Severna Koreja v naslednjih šestih mesecih v tujino pošlje nekatere jedrske bojne glave, kot tudi interkontinentalno balistično raketo in drugi jedrski material.

Asahi Shimbun navaja, da so viri povedali, da je ameriški državni sekretar Mike Pompeo severnokorejskemu voditelju Kim Jong-unu na zadnjem sestanku v mesecu maju povedal, da bi Severna Koreja utegnila biti umaknjena s spiska držav, ki so sponzorice terorizma, če izroči to, kar ZDA zahtevajo.

Japonski dnevnik je tudi objavil, da, če Pjongjang pristane na popolno, preverljivo in nepovratno denuklearizacijo v času vrha Kim Jong-una z ameriškim predsednikom Donaldom Trampom, ki naj bi bil predvidoma 12. junija v Singapurju, Washington proučuje, da bi dal garancije Kimovemu režimu, pri tem pa ni preciziral za kakšne garancije gre.

Reuters poroča, da je Južna Koreja danes sporočila, da bo poskušala posredovati med ZDA in Severno Korejo potem, ko je Pjongjang zagrozil, da bo odpovedal Kimovo udeležbo na vrhu med Severno Korejo in ZDA.

Neimenovani funkcionar Modre hiše, uradne rezidence južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina, je povedal, da namerava Seul nadaljevati pogovore s Severno Korejo, s ciljem izvedbe sestanka na najvišjem nivoju med državama, katerega je Pjongjang v sredo odpovedal zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje.

Reuters spomni, da se bo Donald Trump 22. maja sestal z Moon Jae-inom v Beli hiši, kjer se pričakuje, da se bosta predsednika pogovarjala o junijskem vrhu med ZDA in Severno Korejo.

COMMENTS

Wordpress (0)