(VIDEO) Nori zaslužki! Koliko je ekipa ministrice Dalićeve zaslužila v “aferi vroči maili”? – Svetovalci skupine Borg so prejemali 1.000 EVR dnevno za Agrokor! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nori zaslužki! Koliko je ekipa ministrice Dalićeve zaslužila v “aferi vroči maili”? – Svetovalci skupine Borg so prejemali 1.000 EVR dnevno za Agrokor!

(VIDEO) Nori zaslužki! Koliko je ekipa ministrice Dalićeve zaslužila v “aferi vroči maili”? – Svetovalci skupine Borg so prejemali 1.000 EVR dnevno za Agrokor!

Vsak svetovalec za restrukturiranje v Agrokorju je prejemal 1.000 evrov (7.923 kun) dnevno, med njimi so tudi člani tako imenovane skupine Borg, ki so najprej napisali zakon – Lex Agrokor, nato pa izbrali ameriški Alix partners, ki jim je istega dne dal milijonske posle!

Martina Dalić je zaradi pritiska javnosti odstopila s funkcije ministrice za gospodarstvo in podpredsednice vlade, vendar omenjeni posli še naprej potekajo.

Glede svetovanja Agrokorju se je najbolje godilo bivši firmi Ante Ramljaka, Texo Managmentu in Alteri savetovanju Branimira Bricelja, ki je sodeloval pri pisanju zakona.

Na podlagi poročil iz leta 2017, so Texo Managementu, ki ga vodi Tomislav Matić in ima tri zaposlene, prihodki skočili na 8,9 milijonov kun, kar je sedem in pol krat več kot leta 2016, ko Ramljak še ni bil izredni poverjenik Vlade Hrvaške za Agrokor, temveč je delal v tem podjetju. Dobiček v višini 3,45 milijona kun (okoli 467.000 evra) bi bil še večji, če ne bi prikazali visokih stroškov v višini 4-ih milijonov kun in bi se lahko znašli pod lupo Davčne uprave.

Foto: 24ur.hr

To so podatki le za lansko leto, pogodbe še trajajo.

Altera savjetovanje, njeni zaposleni so pisali Lex Agrokor in bili svetovalci, imajo prav tako le tri zaposlene. Prihodke so povečali 11 krat, čisti dobiček je poskočil celo za 32 krat – na fantastičnih 935.000 evrov (6,9 milijona kun).

Interkapital je tretja firma, katere zaposleni, kot je Tonći Korunić, so najprej pisali zakon, nato pa postali svetovalci. Niso objavili faktur, pa se iz tega razloga ne vidi velik porast prihodkov in se ne da z gotovostjo dokazati, da so to bili posli z Agrokorjem.

Odvetniška družba Borisa Šavorića, ki je predlagal zakon, je lani prijavil porast prihodkov za dva milijona kun. Šavorić je trdil, da je delal brezplačno, ni pa ga bilo na listi angažiranih svetovalcev, katero je Ramljak razdelil lansko jesen novinarjem. Šavorić je lani ustvaril visok dobiček v višini 271.000 evrov (9,5 milijonov kun – celo 2 milijona več kot leta 2016). Bili pa so tudi v navzkrižju interesov, saj so paralelno delali na zakonu in hkrati tudi za rusko banko VTB.

Biznis se je razcvetel tudi v odvetniški družbi Ramljakovega prijatelja Mladena Prke, ki je zastopal in še zastopa Ramljaka tudi v zasebnih tožbah, Ramljak pa jih je angažiral brez tenderja. Ivica Todorić je tej pisarni očital, da je Agrokorju zaračunala štiri strani teksta 15.000 evrov (110.000 kun). Lansko leto so zaslužili 474.000 evrov – 3,5 milijona kun več, čisti dobiček pa je narasel za 339.000 evra (2,5 miliona kun).

Ante Ramljak, izredni poverjenik Vlade Republike Hrvaške za Agrokor

Med odvetniškimi družbami, ki jih je angažirala izredna uprava so tudi Bogdanović, Dolički i partneri, Tin Dolički pa je glavni pravni svetovalec uprave.

V letu 2017 so zaslužili 325.000 evrov (2,4 milijona kun) več kot v letu 2016, s tem, da so čisti dobiček povečali za štiri krat in zaključili leto s 494.000 evri (3,65 milijona kun).

Ameriški Alix je, poleg dela skupine Borg, angažiral tudi komunikacijsko pisarno Colić, Laco i partneri, fakture pa kažejo, da so bili plačani trikrat manj od Texe in Altere. Kljub temu so dobro zaključili s 271.000 evri (2 milijona kun) več prihodki in 122.000 evrov (900.000 kun) dobička.

Vsi svetovalci skupaj – 141 iz raznih firm, so do konca marca stali 43.482.000 milijonov evrov (321 milijonov kun), ocena je, da bodo skupaj zaslužili 68.000.000 milijonov evrov (500 milijonov kun).

Tuje firme, kot je Alix partners, mesečno zasluži nekaj več kot milijon evrov (7,5 milijona kun).

Sodni izvedenec za finance Davor Banović se sprašuje, ali je realno, da so svetovalci toliko plačani. Pravi, da je njegova ura izvedenstva za sodišče 10 evrov bruto (70 kun), maksimalno 20 evrov (140 kun).

“Davčna uprava vedno lahko – in tudi mora – preveriti, ali je vse narejeno in točno zaračunano, saj so usluge najbolj pogost način izčrpavanja denarja. Oni so restrukturiranje zasnovali na ločevanju osnovnih dejavnosti od neosnovnih”, je dejal sodni izvedenec.

Po podatkih hrvaške vlade, je Agrokor od začetka 2017 do konca letošnjega januarja izgubil 8.000 zaposlenih.

Neto plača za Anteja Ramljaka je bila okoli 10.000 evrov (več kot 73.000 kun). Z davki in prispevki je Agrokor stal več kot 163.000 evrov (1,2 milijona kun) – prav toliko kot tudi Fabris Peruško, ki je angažiran na podlagi pogodbe o delu.

Še vedno se ne ve, kdo bo zamenjal Martino Dalić. Med hadezejevci se najpogosteje v tem kontekstu omenja ministra za okolje in energetiko Tomislava Ćorića. Šef HNS Ivan Vrdoljak je demantiral špekulacije, da bo vstopil v vlado.

Z afero “hotmaili”, kot ji pravijo na Hrvaškem, so se začeli ukvarjati tožilci. Slednje je bilo pričakovano po ponedeljkovem odstopu podpredsednice vlade in gospodarske ministrice Martine Dalić. Specializirani tožilski oddelek proti organiziranemu kriminalu in korupciji DORH. Ministrico v odstopu sta ovadili dve stranki, Živi zid in Svobodna Hrvaška. Živi zid ovaja še premierja Andreja Plenkovića, Anteja Ramljaka, prvega posebnega pooblaščenca vlade po lex Agrokor v nasedlem prehranskem koncernu, ki je med drugim lastnik slovenskega Mercatorja, in Zdravka Marića, finančnega ministra, ki je v vlado prišel iz Agrokorja. Ministrico, ki si je sama pripela avtorstvo/botrstvo lex Agrokor, s katerim je vlada v Zagrebu nasedli prehranski koncern čez noč pravzaprav nacionalizirala je odnesla elektronska pošta, ki je prišla v javnost, objavil pa jih je prvi portal index.hr. Vroči e-maili so pokazali, da zakon ni nastal v vladi, ampak ga je pisala zunanja skupina ljudi, skupina Borg, ki jo je Dalićeva angažirala očitno po domače, po logiki poznanstev, potem pa so glavni akterji, tudi Ramljak, dobili visoke pozicije v Agrokorju pod tem zakonom. In visoke honorarje.

COMMENTS

Wordpress (0)