(VIDEO) Netanyahu: Hvala hrabremu Trumpu, ker je izpolnil obljubo – posledica 55 mrtvih in 2700 ranjenih palestinskih protestnikov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Netanyahu: Hvala hrabremu Trumpu, ker je izpolnil obljubo – posledica 55 mrtvih in 2700 ranjenih palestinskih protestnikov

(VIDEO) Netanyahu: Hvala hrabremu Trumpu, ker je izpolnil obljubo – posledica 55 mrtvih in 2700 ranjenih palestinskih protestnikov

Približno 35 000 demonstrantov se je zbralo včeraj vzdrolž meje med gzo in Izraelom, na vrhuncu šest tedenskih protestov proti blokadi meje in otvoritvi veleposlaništva ZDA v Jeruzalemu. Na izraelske vojake so metali tudi kamenje, goreče gume in podobno, na kar je izraelska vojska odgovorila z odprtim ognjem.

Na podlagi podatkov Ministrstva za zdravstvo Palestine je v bilo v včerajšnjih palestinskih demonstracijah na meji med Gazo in Izraelom ubitih 55 Palestincev, medtem ko je bilo 2.700 ranjenih. Po podatkih omenjenega ministrstva je med mrtvimi tudi šest otrok, mlajših od 18 let. Vsekakor se po številu žrtev včerajšnji dan šteje kot najbolj krvav od začetka uničujoče vojne na pasu Gaze, med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom, po letu 2014.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je na včerajšnji svečanosti otvoritve ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu izjavil, da bo Jeruzalem vedno “večna in nedeljena” prestolnica Izraela. Podal je oceno, da gre za “veličasten dan”. Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu se je zahvali za hrabrost in izpolnitev obljube ter dodal, da odnosi med Izraelom in ZDA nikoli niso bili trdnejši. Po njegovih besedah, mora mir na Bližnjem vzhodu temeljiti na “resnici”, ki so jo priznale ZDA.

“Resnica je, da je Jeruzalem bil in bo prestolnica židovskega naroda, prestolnica židovske države”, je dejal Netanyahu.

Združene države Amerike so preselile svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem na včerajšnji svečani ceremoniji, le nekaj mesecev po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa o Jeruzalemu kot glavnem mestu Izraela decembra lani.

Preselitev ameriškega veleposlaništva je bila izvedena včeraj, 14. maja, na 70. obletnico ustanovitve države Izrael. Za zdaj ima le simboličen značaj, saj so spremenili le ploščo na obstoječem poslopju Generalnega konzulata ZDA. V poslopje se bo preselil ameriški veleposlanik z majhno skupino svojih pomočnikov.

Predsednik ZDA Donald Trump, ki je omogočil ta dogodek s priznanjem Jeruzalema kot prestolnice Izraela, se ni udeležil svečanosti, vendar so bili v njegovem imenu prisotni visoki svetovalci Bele hiše – njegova hči Ivanka Trump in njen soprog Jared Kushner, minister za finance Steven Mnuchin in namestnik šefa State Departmenta John Sulliven.

Trump je nagovoril prisotne preko video-linka. Dejal je, da se je to že dolgo pričakovalo in, da je glavni cilj Združenih držav Amerike ohraniti mir.

“Mnogo let nismo uspeli priznati očitno, enostavno dejstvo, da je glavno mesto Izraela Jeruzalem”, je poudaril Trump.

Njegova hčerka in visoka svetovalka v Beli hiši Ivanka Trump je skupaj z ministrom za finance ZDA Stevenom Mnuchinom odkrila ploščo na zidu stavbe, ki bo služila kot začasni dom ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu.

“V imenu 45. predsednika ZDA vam želimo uradno dobrodošlico, prvič v veleposlaništvu ZDA v Jeruzalemu, prestolnici Izraela”, je dejal Trumpova hčerka.

Zet in glavni svetovalec za Bližnji vzhod ameriškega predsednika Donalda Trumpa Jared Kushner je sporočil, da so Palestinci, ki demonstrirajo na mejnem pasu Gaze “del problema in ne del rešitve”. Izrazil je upanje v dosego miru na Bližnjem vzhodu in dodal, da se je “potovanje k miru začelo s tem, da je močna Amerika priznala to, kar je resnica”.

Palestinski predsednik Abas: ZDA niso več posrednik v sporu

Palestinski predsednik Mahmud Abas je obsodil “izraelski pokol” in razglasil tridnevno žalovanje, na palestinskih ozemljih pa pozval k splošni stavki. ZDA je znova obsodil zaradi selitve veleposlaništva v Jeruzalem. Poudaril je, da ZDA “niso več posrednik na Bližnjem vzhodu” in da je ameriško veleposlaništvo v Jeruzalemu “nova ameriška naselbina” v mestu.

Iran in Turčija sta obsodila preselitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, z izjavo, da je takšna poteza nelegalna.

Ministrstvo za zunanje zadeve Turčije je sporočilo, da je odločitev ZDA o premestitvi ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem spodbudila izraelske vojaške sile k pobijanju Palestincev.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je sprejel odločitev, da umakne veleposlanika svoje džave iz ZDA in Izraela in obtožil Izrael “državnega terorja” in “genocida”, po včerajšnjih spopadih na meji med Izraelom in Gazo, kjer je bilo ubitih najmanj 55 Palestinceva, medtem ko je bilo ranjenih več kot 2.700 demonstrantov. V Turčiji je razglasil tri dnevno žalovanje.

“Turčija bo na to ostro odgovorila. Poklicali smo veleposlanika iz Washingtona in Tel Aviva na konzultacije. prav tako predlagamo nujen sestanek Varnostnega sveta Združenih narodov. Pogovarjali se bomo z voditelji mnogih držav – je dejal za “NTV” Erdogan, ki se trenutno nahaja na obisku v Veliki Britaniji”.

Južna Afrika je prav tako poklicala svojega veleposlanika iz Izraela, v sporočilu za javnost pa navedla, da odločitev “začne veljati takoj do nadaljnjega”.

Egipt: “Preklinjamo masakr, ki so ga izvedle izraelske varnostne sile nad Palestinci, ki so demonstrirali”, so navedli v sporočilu Ministrstva za zunanje zadeve Egipta je obsodilo poboj palestinskih civilistov.

“Egipt zavrača uporabo sile nad udeleženci mirnih maršev in zahteva legitimne in upravičene pravice ter opozarja na negativne posledice te nevarne eskalacije”, navajajo v sporočilu Ministrstva za zunanje zadeve Egipta.

Jordanija je obsodila čezmerno uporabo sile, nasilje pa označila za zločin. Napade so obsodili tudi Libanon, Kuvajt

Velika Britanija je zaskrbljena zaradi nasilja na meji med Izraelom in Gaze, je sporočil tiskovni predstavnik britanske premierke Therese May. “Zaskrbljeni smo glede poročil o nasilju in izgubi življenj v Gazi. Vztrajamo, da se vse strani vzdržijo in umirijo, da ne bi prišlo do dejanj, ki bi prekinila mirovna pogajanja”, je dejal tiskovni predstavnik Mayeve.

Dodal je, da je stališče premierke, da Britanija ostane posvečena rešitvi dveh držav, Izraela in Palestine, s skupno prestolnico Jeruzalemom.

Predsednik Francije Emmanuel Macron je obsodil nasilje v Gazi, je sporočilo s francoskega predsedstva in dodali, da se bo Macron v naslednjih dneh pogovarjal z vsemi stranmi v regiji. “Francija obsoja to nasilje. Predsednik se bo pogovarjal z vsem ključnimi igralci v regiji regiji”, so sporočili iz francoskega Predsedstva.

Rusija negativno ocenjuje preselitev ameriškega veleposlaništva v Izraelu, zavzemamo se za spoštovanje vseh sporazumov v zvezi s statusom Jeruzalema, je sporočil vršilec dolžnosti zunanjega ministra Sergej Lavrov.
“Kar zadeva vprašanje odprtja ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu, smo javno večkrat negativno ocenili to odločitev”, je dejal Lavrov tiskovni konferenci po pogovoru z egipčanskim ministrom za zunanje zadeve.

“Želim poudariti, da smo se danes dotaknili arabsko-izraelskega vprašanja in potrdili posvečenost odločitvam Varnostnega sveta in Generalne skupščine ZN, ki so v osnovi arabske mirovne pobude. Mi smo, kot tudi Egipt, zaskrbljeni zaradi poskusa revizije teh pomembnih dokumentov in pristopa, ki ga je odobrila svetovna skupnost”, je poudaril Lavrov.

COMMENTS

Wordpress (0)