Svet Evrope: Rasistični izpadi proti Srbom, Romom in LGBT populaciji se na Hrvaškem stopnjujejo – TOPNEWS.si

Svet Evrope: Rasistični izpadi proti Srbom, Romom in LGBT populaciji se na Hrvaškem stopnjujejo

Svet Evrope: Rasistični izpadi proti Srbom, Romom in LGBT populaciji se na Hrvaškem stopnjujejo

Evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) je danes objavila novo poročilo o Hrvaški, ki pozdravlja napredek na nekaterih področjih in izraža zaskrbljenost zaradi vztrajnih težav.

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland in hrvaški premier Andrej Plenković

V hrvaški javnosti se stopnjujejo rasistični govor, sovraštvo do Srbov, Romov in LGBT osebam, je opozorila Evropska komisija v poročilu proti rasizmu in nestrpnosti Sveta Evrope. V poročilu, ki analizira zakonski okvir, rasistični in homofobni ali transfobni sovražni govor, nasilje in politiko integracije, se opozarja na krepitev nacionalizma, posebej med mladimi in to pogosto v obliki poveličevanja bivšega fašističnega ustaškega režima.

V regionalnih medijih in na internetu so običajni rasistični in ksenofobični izrazi proti Srbom, LGBT osebam in beguncem, kot tudi žaljiv jezik o Romih. Dogajajo se tudi fizični napadi na te skupine in njihovo lastnino.

Svet Evrope kritizira neustrezen odgovor hrvaških oblasti na takšno krepitev nestrpnosti, saj se vse bolj pogosto ne smatra kot kaznivo dejanje, večina primerov sovražnega govora in nasilja, motiviranega s sovraštvom, se obravnava kot prekršek. V poročilu se opozarja, da se hrvaška zakonodaja glede sovraštva redko uporablja, kot razlog za to so navedli neznanje in nestrokovnost organov za izvajanje zakonov in pravosodja.

Odgovorov hrvaških oblasti na te incidente ni mogoče v popolnosti smatrati za primerne, nasprotno, oblasti redko pošiljajo kakršnekoli sporočila proti sovražnemu govoru. Odredbe o rasistični motivaciji kot obteževalni okoliščini se prav tako redko uporabljajo, zaradi pomanjkanja znanja in strokovnosti v pravosodju v prepoznavanju sovražnega govora, piše v poročilu.

Romi se še naprej soočeni z visokim nivojem družbene izključenosti, podatki kažejo, da je stopnja njihove zaposlenosti alarmantno nizka, stopnja prezgodnje zapustitve šolanja pa še naprej visoka. Poročilo sugerira, da bi morale hrvaške oblasti uvesti obvezno izobraževanje o človekovih pravicah v okviru državljanske vzgoje in izobraževanja, posebej, kar zadeva enakopravnost in prepoved diskriminacije.

Razen tega, hrvaški politiki, visoki funkcionarji, kot tudi politične stranke, bi morali obsojati sovražni govor in promovirati strpnost. ECRI (The European Commission Against Racism and Intolerance) je pohvalila sprejetje novega zakona o registriranih istospolnih partnerstvih, zakonodaji, ki zagotavlja dostop do stanovanj za povratnike, pa tudi napredek pri zagotavljanju brezplačnega šolanja migrantskim otrokom. Vendar pa rasistični in sovražni govor proti Srbom, LGBT osebam in Romom narašča, odziv hrvaških oblasti na naraščajočo nestrpnost in naraščanje nacionalizma pa je bil neustrezen. ECRI priporoča kot prednostni ukrep, ki bi uvedel obvezno izobraževanje o človekovih pravicah s poudarkom na enakosti in nediskriminaciji ter učinkovitejše izvajanje nacionalne strategije vključevanja Romov.

COMMENTS

Wordpress (0)