(VIDEO) Cerar: “Žal mi je, da sta Kovačič in Janša tukaj vzela državo za talko” – Kaj se je dogajalo v štabu Mira Cerarja ob čakanju na rezultat referenduma? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Cerar: “Žal mi je, da sta Kovačič in Janša tukaj vzela državo za talko” – Kaj se je dogajalo v štabu Mira Cerarja ob čakanju na rezultat referenduma?

(VIDEO) Cerar: “Žal mi je, da sta Kovačič in Janša tukaj vzela državo za talko” – Kaj se je dogajalo v štabu Mira Cerarja ob čakanju na rezultat referenduma?

Ali smo sinoči včeraj bili priča najdražji anketi javnega mnenja pred parlamentarnimi volitvami?

Ponovljeni referendum o drugem tiru, ki je bil nekakšna uvertura pred parlamentarnimi volitvami, se bo, to zdaj že zagotovo lahko rečemo, v zgodovino zapisal kot ena najdražjih predvolilnih anket. Kakšna bo volilna udeležba in približni rezultat, je bilo mogoče z malo analitičnega znanja napovedati vnaprej. Da ne bo potrebnega kvoruma, je bilo jasno vnaprej, šlo je zgolj za neko simboliko, kdo bo dobil nekaj desetink odstotka več ali manj.

Vnaprej je bilo jasno, da bo referendum padel, šlo je zgolj za to, kdo bo simbolno zmagal znotraj izidida refernduma.

Zanimiva pa je interpretacija samega referenduma, kjer sta, kar je paradoksalno, obe strani razglasili zmago. Vili Kovačič, ki je po objavi rezultatov dejal: “To je zelo dobro. Računal sem, da bo tako. Kvorum me pa ne zanima, ker je degeneracija demokracije.” Premier Miro Cerar je po drugem referendumu o Zakonu o drugem tiru dejal, da so “zdaj dobili zeleno luč, da se bo drugi tir po tem zakonu gradil”. “To je naš testni kamen, ali želimo naprej.”

Cerar, ki je skupaj z vodstvom SMC-ja ter predsednikovimi možmi izid referenduma komentiral v štabu stranke, je za vse skupaj obtožil Janšo in Kovačiča. “Žal mi je, da sta Kovačič in (predsednik SDS Janez) Janša tukaj vzela državo za talko in smo v taki hudi zamudi, saj bi mi lahko to začeli graditi že lansko leto.” Čeprav je takoj po zaprtju volišč še kazalo, da se bo tehtnica nagnila na stran zagovornikov zakona, pa je na sedežu SMC postajalo vse bolj napeto, ko se je rezultat spreminjal tako rekoč dobesedno v desetinkah odstotkov. Nekaj časa je celo kazalo, da bo rezultat neodločen, 50 proti 50, vendar je kasnejše štetje pokazalo na razliko, nekaj več kot desetinko odstotka, kar je povzročilo nekaj slabe volje med predsednikovimi možmi.

“Ta projekt, ki je dobil podporo že na prvem referendumu, je dober projekt in je optimalen, a že tako zamujamo zaradi tega nagajanja in sedaj je treba s tem prenehati,” je poudaril in dodal, da je treba projekt speljati za našo prihodnost.

Udeležba na tokratnem glasovanju je bila “katastrofalno” nizka, razlika v glasovih za in proti pa “irelevantna, malenkostna”, je poudaril Cerar. Razlog za malenkost več glasov proti, tik pred koncem štetja, premier vidi tudi v tem, da “mnogi, ki so na prvem referendumu podpri Zakon o drugem tiru – in takrat je bila udeležba precej višja, enostavno niso prišli”, saj se jim je zdelo nepotrebno na zahtevo Vrhovnega sodišča še enkrat na referendum, na katerem so že odločili.

“Sam sem kot predsednik vlade seveda šel na referendum, glasoval za, a če bi bil navaden državljan, bi tudi jaz razmislil in se težko odločil, ali grem še enkrat na referendum, ki ga je povsem po nepotrebnem zahtevalo Vrhovno sodišče in s katerim se je zgolj odlagala pomembna odločitev za Slovenijo,” je nadaljeval Cerar.

Ob tem je izrazil tudi zaskrbljenost, da se bodo volivci naveličali nenehnih glasovanj in se ne bodo podali niti na prihajajoče parlamentarne volitve. “Želim in že danes pozivam volivke in volivce, da gredo na volitve 3. junija in, da tam opravijo glavni referendum, komu bodo dali pooblastila za vodenje države,” je poudaril.

Cerar želi tudi, da bi državljani “videli, kako narobe je, če si v Sloveniji na ta način nagajamo, če si take projekte, ki so v dobro vseh nas in prihodnjih generacij, politiziramo in se zaradi njih povsem po nepotrebnem delimo”.

V SDS-u so izide referenduma komentirali zgolj preko sporočila za javnost:
“V SDS-u smo že večkrat jasno poudarili, da se zavzemamo za gradnjo drugega tira, vendar pa nasprotujemo načinu gradnje in načinu financiranja drugega tira, kot si ga je zamislila vlada Mira Cerarja. Prepričani smo, da je celotna investicija vodena nepravilno in netransparentno, cena projekta, ki je določena kar z zakonom, pa previsoka in škodljiva za davkoplačevalke ter jasno kaže, da se želi iz tega projekta finančno napajati omrežje Foruma 21,” so zapisali v izjavi za javnost.

Mediji so zadevo interpretirali odvisno od optike gledanja na celotno. Tako v enem od opozicijskih medijih lahko preberemo, “da gre za Fiasko Mira Cerarja, premagal ga je Državljan K, upokojenec. Zaradi nizke udeležbe (20-odstotni kvorum ni bil dosežen), sicer pobudniki referenduma s pobudo niso uspeli. Dejstvo pa je, da je Miro Cerar tri tedne pred parlamentarnimi volitvami “luzer”, Vili Kovačič pa je dobil nekaj sto glasov več od celotne vlade. Desna stran je z rezultatom zadovoljna, saj po njihovi oceni “rezultati kažejo, da je upokojenec Vili Kovačič premagal Mira Cerarja in celotno vladno kampanjo”

Eden od nasprotnikov državljana K. pa je na Twitterju zapisal dobesedno citiram: “Zadnji podatki kažejo, da referendum ne bo uspel zaradi nedosegljivega kvoruma. Super, tudi brez udeležbe bomo zmagal!?”

Interpretacija rezultatov referenduma je bila pravzaprav podobna kot slika “camere obscure”. Camera obscura latinsko – “temna soba” je sestavljena iz škatle, ki ima na enem koncu majhno luknjico, skozi katero vanjo vstopa svetloba. Ker svetloba potuje v ravnih črtah, na drugem koncu škatle nastane obrnjena slika predmeta. Vili Kovačič, ki je še dopoldne na volišču izjavil, da je en rezultat referenduma že razveljavil, če bo potrebno, bo še enega. “Enega sem že razveljavil, če bo treba, bom še drugega.”

“Naslednja poteza je logična, tako kot prvič, je to pritožba na referendumski izid. Veljavnost zakona se bo potegnila globoko v junij,” je svojo naslednjo potezo napovedal Kovačič in dodal, da se bosta z izvajanjem zakona ukvarjala nova vlada in parlament. “Ta vlada in parlament cilja nista dosegla in to je bil moj cilj. S tega vidika sem dosegel cilj. Glede demokracije še mnogo manjka, to delo nas še čaka.” Ne glede na napovedi Kovačiča, je že sedaj jasno, da je zgodba končana in da jo je potrebno razumeti v kontekstu “naslednjega referenduma, na volitvah 3. junija.”

Dogajanje v štabu SMC in izjave si lahko ogledate tu:

COMMENTS

Wordpress (0)