(VIDEO) Nevarna ameriška ruleta: Trump izzval iransko krizo in se znašel v izolaciji. Putin bo odslej pobiral smetano! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nevarna ameriška ruleta: Trump izzval iransko krizo in se znašel v izolaciji. Putin bo odslej pobiral smetano!

(VIDEO) Nevarna ameriška ruleta: Trump izzval iransko krizo in se znašel v izolaciji. Putin bo odslej pobiral smetano!

Z namenom izolirati Iran, je ameriški predsednik Donald Trump z izstopom iz iranskega jedrskega sporazuma izoliral Združene države Amerike.

Namreč, Združeni narodi, Evropska unija, Kitajska in Rusija so izrazili obžalovanje in zaskrbljenost zaradi ameriške odločitve o odstopu od iranskega jedrskega sporazuma, ki je razveselila le Izrael in Savdsko Arabijo, ki sta ves čas tudi lobirali za to, vsaka na svoj način – Izrael preko Trumpovega zeta Jereda Kushnerja, Savdska Arabija pa z nakupom ameriškega orožja in investicij v višini 450 milijard dolarjev.

Donald Trump je do zadnjega trenutka verjel, da bo dobil podporo tudi s strani tradicionalne zaveznice Velike Britanije, vendar pa mu je slednja tokrat obrnila hrbet. Velika Britanija kot tudi ostale države podpisnice sporazuma, Francija, Kitajska, Nemčija in Rusija, so ostale dosledne podpisanemu sporazumu in ne želijo izstopiti iz njega.

V svojem govoru naciji Donald Trump ni postregel z argumenti glede pomanjkljivosti jedrskega sporazuma, temveč je le dejal, da je “sporazum tako slab, da bi se Iran utegnil vrniti k proizvodnji jedrskega orožja zelo hitro po razveljavitvi sporazuma, četudi bi ga popolnoma spoštovali in da ta sporazum ne preprečuje iranske podpore terorizmu”.

Da je njegova argumentacija za izstop iz sporazuma zelo na tankem ledu, govori tudi dejstvo, kot je navedel, da “nuklearni sporazum z Iranom ni omejil iranske aktivnosti v Siriji, Iraku in na drugim krajih”, kar nima zveze s samim podpisanim jedrskim sporazumom.

Da predsednik ZDA ne pozna različnosti med militantnimi skupinami Bližnjega vzhoda, dokazuje tudi njegova izjava, da je “iranski režim glavni državni sponzor terorizma, ki podira palestinski Hamas, libanonski Hezbolah, talibane in Al Kaido”.

Če bi predsednik Trump prebral katerikoli tekst o džihadističnih skupinah, bi razumel (da kljub temu, da Iran v resnici financira Hezbolah, Hamas in Hute v Jemenu), da palestinski islamski džihad, ne more biti sponzor afganistanskim talibanom ali Al Kaidi. Saj, razen ideoloških razlik, sta iranska Revolucionarna garda in libanonski Hezbolah v Iraku in v Siriji izvajala in še naprej izvajata krvave bitke prav s pripadniki Al kaide, ki jo financira prav največja ameriška zaveznica Savdska Arabija. Prav tako talibane v Afganistanu.

Vrhovni vodja Irana ajatola Ali Hamenej je dejal, da je Trump v svojem govoru “izrekel najmanj deset laži” in da bo “vsak, ki grozi iranskemu narodu izgubil.

Z druge strani, iranski predsednik Hasan Rohani, ki velja za umerjenega politika, je dejal, da bo Iran ostal del mednarodnega jedrskega sporazuma in opozoril, da bi njegova država lahko zaključila z omejitvami, na katere je pristala v vezi s svojimi aktivnostmi bogatenja urana. Na začetku seje iranskega parlamenta so poslanci zažgali ameriško zastavo in kopijo sporazuma ter vzklikali “Smrt Ameriki”.

Putin in Asad

Zdi se, da iz te krize največjo korist vlečeta Vladimir Putin in Rusija. Putin je v Siriji zaveznik Irana, s predsednikom Izraela pa je v prijateljskih odnosih. Doslej je vedno balansiral med obema stranema.

Putin in Benjamin Netanyahu

Putin, kot izkušeni obveščevalec, je edini v sirski vojni, ki je imel dobre odnose z režimom Bašarja al Asada in njegovim sirskim največjim sovražnikom Izraelom. V Izraelu živi milijon ljudi ruskega izvora, sodelovanje med Rusijo in izraelom je v vseh segmentih na najvišji ravni. Putin zagotovo ne bo zgrešil priložnosti, da se bo sedaj ponudil kot glavni posrednik med Izraelom in Iranom.

Putin in Hasan Rohani

Razen Rusije, bo zagotovo imela koristi tudi tudi Kitajska, glede na to, da ima z Iranom razvite trgovinske odnose, sedaj pa bi po uvedbi sankcij Teheranu utegnila povečati svojo prisotnost na tem področju. Ta ameriški izolacionizem, je dobra priložnost, da se tudi Evropska unija končno postavi kot sila, ki kreira dogajanje in ne kot tista, ki nanj le reagira.

Hasan Rohani in Xi Jinping

 

COMMENTS

Wordpress (0)