Nemčija kljubuje ZDA: Pomagali bomo našim podjetjem nadaljevati poslovanje v Iranu! – TOPNEWS.si

Nemčija kljubuje ZDA: Pomagali bomo našim podjetjem nadaljevati poslovanje v Iranu!

Nemčija kljubuje ZDA: Pomagali bomo našim podjetjem nadaljevati poslovanje v Iranu!

Nemčija je pripravljena pomagati svojim podjetjem, da nadaljujejo s poslovanjem v Iranu, je izjavil danes nemški minister za gospodarstvo Peter Altmeier potem, ko je ameriški veleposlanik v Berlinu postavil pod vprašaj moralnost njihovega poslovanja v Iranu.

“Pripravljeni smo se pogovarjati z vsemi podjetji v zvezi s tem, kaj lahko naredimo, da bi minimizirali negativne posledice. To konkretno pomeni omejevanje škode in nudenje pravne pomoči”, je sporočil minister Altmeier.

Altmeier je tudi dodal, da se Nemčija želi “izogniti eskalaciji” trgovinskih napetosti z ZDA.

Ameriški veleposlanik v Berlinu Richard Grenell meni, da morajo nemška podjetja ponovno pretehtati moralnost poslovanja z Iranom, kjer je gospodarstvo, kot je dejal, v veliki meri pod nadzorom klerikalnega sistema.

“Vsaka država je suverena in lahko samostojno sprejme odločitev o sankcijah. Vendar Nemčija, Francija in Britanija, “trojka” EU, same pravijo, da Iran predstavlja grožnjo. Ali želijo poslovati z državo, ki predstavlja grožnjo?”, je izjavil danes Grenell za nemški časnik “Bild”.

Okoli 120 nemških podjetij posluje v Iranu, med njimi tudi Siemens, okoli 10.000 nemških podjetji pa trguje z Iranom. Izvoz nemškega blaga v Iran je lani narasel za okoli 400 milijonov evrov, skupno znaša 3 milijarde evrov.

ZDA so v torek izstopile iz iranskega jedrskega sporazuma in najavile uvedbo sankcij Teheranu, kar je bilo pospremljeno tudi z grožnjo s kaznijo vsem tujim podjetjem, ki poslujejo v Iranu.

Nemčija je skupaj s Francijo in Britanijo sporočila, da ostaja posvečena jedrskemu sporazumu.

COMMENTS

Wordpress (0)