Ameriški obrambni minister Mattis: ZDA ne bodo umaknile vojaških sil iz Sirije! – TOPNEWS.si

Ameriški obrambni minister Mattis: ZDA ne bodo umaknile vojaških sil iz Sirije!

Ameriški obrambni minister Mattis: ZDA ne bodo umaknile vojaških sil iz Sirije!

Ameriški minister za obrambo James Mattis je dejal, da ZDA ne bodo umaknile svoje vojske iz Sirije, temveč bodo intenzivirale ofenzivo proti Islamski državi v regiji. Dodal je, da bodo Združene države Amerike okrepile ofenzivo proti džihadistom s pomočjo regionalnih držav.

“Mi se sedaj ne umikamo iz Sirije. Nadaljujemo boj, razširili ga bomo in bolj se bomo oprli na podporo iz regije,” je dejal Mattis pred Odborom za oborožene sile ameriškega Senata.

Mattis je pred tem dejal, da obstaja možnost prerazporejanja terorističnih skupin v Siriji in da bi umik ameriških vojaških sil iz Sirije ogrozil dosežen napredek.

Vse kaže, da je francoski predsednik Emmanuel Macron med svojim državniškim obiskom v ZDA uspel prepričati ameriškega predsednika Donalda Trumpa, zakaj ni dobro, da bi se ZDA v tem trenutku vojaško umaknile iz Sirije.

Tisto, kar pa v tem trenutku mnoge analitike po svetu skrbi je, koliko vojaškega angažmaja, in katerih regionalnih držav, bo še vključenih v vojaške operacije v Siriji in ali gre res le za boj proti teroristom ali pa morda za dokončno strmoglavljenje sirskega predsednika Asada in njegovega režima.

Novi Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je pred kratkim poklical Abasa Kamela, egiptovskega šefa obveščevalne službe, da bi preveril, ali je Kairo zainteresiran, da bi prispeval k tem naporom, piše Wall Street Journal. Ta pobuda je sledila, potem ko je ameriška administracija prosila Saudsko Arabijo, Katar in Združene arabske Emirate, da izdvojijo milijarde dolarjev za vzdrževanje severa Sirije. Kot so poudarili ameriški politični predstavniki, je načrt, da arabske države napotijo tudi svoje vojaške enote. Detajli pobude, ki ni bila prej znana, so razkrili po raketnem napadu ZDA, Velike Britanije in Francije na Sirijo zaradi domnevnega kemičnega napada v Dumi. Trump je bil dodatno nepotrpežljiv in je želel umik ameriških vojaški sil zaradi vse večje cene in trajanja akcije pri stabilizaciji Sirije, piše ameriški časnik.

“Prosili smo naše partnerje, da prevzamejo večjo odgovornost za varnost svoje domače regije, vključno s prispevkom večjega zneska denarja”, je dejal Trump.

V začetku aprila je ameriški predsednik govoril o potrebi, da se čimprej, kot je možno, umakne 2.000 ameriških vojakov iz Sirije, kar je bilo v nasprotju z mnenjem številnih strokovnjakov. Nasprotniki te ideje poudarjajo, da bi umik ameriške vojske osvobodil ozemlje za krepitev vpliva Rusije, Irana in njihovih lokalnih zaveznikov. Ameriški časnik piše, da je cilj Bele hiše izogniti se varnostnemu vakuumu v Siriji, ki bi omogočil Islamski državi, da se vrne na izpraznjeno ozemlje.

Posamezni vojaški predstavniki so dejali, da zmaga nad Islamsko državo v Siriji ostaja izziv in da bi se z njim soočil vsak kontingent arabskih enot, ki bi prišel na ozemlje po odhodu ZDA. Posamezni mediji poudarjajo tudi, da bi formiranje novih sil predstavljal problem, saj Saudska Arabija in Združeni arabski Emirati izvajajo vojaško operacijo v Jemnu, medtem ko Egipt noče braniti teritorija, ki ni pod nadzorom Bašarja al-Asada. Prav tako je vprašanje, ali bi arabske države želele poslati svojo vojsko v Sirijo, če v njej ni tudi ameriških sil.

Erik Prince, ustanovitelj varnostnih sil Blackwater

Načrt ZDA, da v nekaj mesecih stabilizirajo sever Sirije, je propadel, ko so se številni kurdski borci prenehali boriti proti Islamski državi in pohiteli v Afrin, ki ga je napadla Turčija. Pri tem je Trumpova nepotrpežljivost vplivala na člane administracije, da pospešeno iščejo izhodno strategijo.

Po ocenah, se med 5.000 do 12.000 borcev ID trenutno nahaja na vzhodu Sirije, so povedali predstavniki iz Washingtona. Misija regionalnih sil bi morala vključevati tudi lokalne kurdske borce in upornike, da bi se borili proti ID in preprečili pro-Iranskim silam, da zavzamejo to ozemlje.

Ena od idej je bila tudi angažiranje privatnega poslovneža Erika Princa, znanega kot ustanovitelja privatne vojske “Blackwater”(businessman and former U.S. Navy SEAL officer best known for founding the government services and security company Blackwater USA). Princ je izjavil, da so ga pred kratkim kontaktirali arabski politiki, da bi formiral sile za Sirijo, vendar bo počakal, kaj namerava storiti Trump.

Tudi pomoč Egipta ni zagotovljena, ker, čeprav ima Egipt eno največjih vojsk na Bližnjem vzhodu, je trenutno “preokupiran” s podružnico Islamske države na Sinaju in varovanjem dolge meje z Libijo, državo, v kateri trenutno vladajo razne milice. Egipt je prav tako redko pošiljal svoje vojaške enote izven svojih meja, pri tem pa tudi podpira Asada, čeprav tega ne govori na glas.

Francoski predsednik Macron pa je prejšnji teden izjavil, da bi morali zavezniki ostati v Siriji do konca in pomagati zgraditi novo Sirijo. Še bo napeto!

COMMENTS

Wordpress (0)