State Department: Kitajska, Iran, Rusija in Severna Koreja nenehno kršijo človekove pravice! – TOPNEWS.si

State Department: Kitajska, Iran, Rusija in Severna Koreja nenehno kršijo človekove pravice!

State Department: Kitajska, Iran, Rusija in Severna Koreja nenehno kršijo človekove pravice!

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je včeraj izpostavila Kitajsko, Iran, Rusijo in Severno Korejo kot “sile nestabilnosti”, ki najbolj kršijo človekove pravice v svojih in drugih državah.

V včeraj objavljenem letnem poročilu o stanju človekovih pravic v svetu, je ameriški State Department izpostavil Kitajsko, Iran, Rusijo in Severno Korejo, zaradi hudih kršitev človekovih pravic, vključno z omejevanjem svobode govora in zbiranja, kot tudi dovoljevanja ali izvajanja nasilja nad verskimi, etničnimi in drugimi manjšinskimi skupinami.

V predstavitvi poročila je vršilec dolžnosti ameriškega državnega sekretarja John Sullivan dejal, da “vlade Kitajske, Rusije, Irana in Severne Koreje, na primer, vsakodnevno kršijo človekove pravice državljanov znotraj svojih meja” in da so zato “sile nestabilnosti”.

V poročilu je State Department analiziral stanje človekovih pravic v vsaki državi in ozemlju v svetu za leto 2017. To je prvo tovrstno poročilo, ki ga je v celoti sestavila Trumpova administracija.

State Department je v poročilu kritičen do ameriških zaveznic Saudske Arabije in Turčije, najbolj težke ocene pa so podane na račun tradicionalnih nasprotnikov ZDA.

Področje, ki je v prejšnjih letnih poročilih bilo imenovano kot “reproduktivne pravice”, sedaj nosi naziv “prisila pri nadzoru rojstev (coercion in population control)”. Ta sprememba odraža stališče Trumpove administracije, ki je nasprotnica pravice do splava.

Organizacije za zaščito človekovih pravic so vključno z Amnesty International kritizirale poročilo State Departmenta z navedbami, da so Trumpova notranja politika in tesni odnosi z državami, ki so obtožene zlorabe človekovih pravic, povzročile veliko škodo kredibilnosti ZDA kot liderju pri varovanju človekovih pravic.

Kaj meni State Department o stanju človekovih pravic v Sloveniji za leto 2017, si lahko preberete na naslednjih povezavah:

State Department organizations in Human right report

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)