Makedonski minister za notranje zadeve: Ni nevarnosti, da bi prišlo do novega migrantskega vala – TOPNEWS.si

Makedonski minister za notranje zadeve: Ni nevarnosti, da bi prišlo do novega migrantskega vala

Makedonski minister za notranje zadeve: Ni nevarnosti, da bi prišlo do novega migrantskega vala

Minister za notranje zadeve Makedonije Oliver Spasovski je izjavil, da trenutno ne obstaja nevarnost pred novim migrantskim valom na “Balkanski poti”.

“Varnostno obveščevalne informacije in analize trenutno ne kažejo obstoja nevarnosti pred novim migrantskim valom na tako imenovani balkanski poti”, je dejal Spasovski v Ohridu na generalni skupščini šefov policij držav jugovzhodne Evrope.

Minister Spasovski je dejal, da je Makedonija pripravljena, da se v vsakem trenutku ustrezno odzove, če bi ponovno prišlo do intenziviranja migrantske krize in poudaril, da za zdaj ni nikakršnih informacij, ki bi nas morale skrbeti.

Na vprašanje o morebitnem aktiviranju migrantske rute zaradi dogodkov na Bližnjem vzhodu in odnosov med EU in Turčijo, je Spasovski dejal, da makedonska policija okrepljeno nadzira južno mejo (z Grčijo), s pomočjo več držav iz regije in EU.

“Smo v zaključni fazi sklenitve sporazuma z Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo-Frontexom, kar lahko prav tako pomaga pri varovanju meje. Ta dogovor bo pomenil neposredno pomoč EU pri varovanju južne meje, pred morebitnim novim migrantskim valom”, je dejal makedonski minister za notranje zadeve Oliver Spasovski.

Evropska unija je identificirala regijo Zahodnega Balkana kot “vstopna vrata za migrante”, v letu 2015 in v prvi polovici leta 2016 je skozi Makedonijo proti Zahodni Evropi šlo med 800.000 in enim milijonom migrantov.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)