Sile NATO bodo krenile na rusko mejo: 35.000 oboroženih vojakov na Baltiku! – TOPNEWS.si

Sile NATO bodo krenile na rusko mejo: 35.000 oboroženih vojakov na Baltiku!

Sile NATO bodo krenile na rusko mejo: 35.000 oboroženih vojakov na Baltiku!

Okoli 35 000 vojakov bo sodelovalo na vojaški vaji zveze NATO, ki bo oktobra potekal na Norveškem. To bodo največje vojaške vaje v tej državi od konca hladne vojne.

Skandinavska država, ki z Rusijo meji na Arktiki, bo gostila enote iz 30 držav med vojaško vajo “Trident juncture”, ki bo predvidoma potekala oktobra in novembra letos.

Na vaji bo sodelovalo 120 letal, 70 ladij in 10.000 vozil in to v času, ko so napetosti med Moskvo in Zahodom okrepljene.

Operacije bodo izvedli v regijah Severnega Atlantika in Baltiškega morja, vključno z Islandijo, kot tudi v zračnem prostoru Finske in Švedske.

Na vaji bodo sodelovale letalske, pomorske in kopenske sile, specialne enote in amfibijske sile za boj na kopnem in v morju.

Tiskovni predstavnik operacije Frank Solvsberg je dejal, da bodo vaje trikrat večje od vseh doslej izvedenih na Norveškem.

“To bo zelo velika in pomembna vaja, ki bo vplivala na mnoge”, je dejal Solvsberg. Operacije bodo tako velike, da so Norvežani opozorjeni na to, da bodo obsegale “neposredno in posredno” več kot 100 občin.

Tovrstne vaje se odvijajo vsake 3 leta, nazadnje so jih izvedli v Sredozemlju, med Italijo, Španijo in Portugalsko.

Norveški mediji poročajo, da bo 35.000 vojakov “zelo opaznih v velikem delu jugovzhodne in centralne Norveške”, med vojaško vajo zveze NATO za obrambo Norveške.

Glavne vaje bodo potekale od 25. oktobra do 7. novembra, vendar bodo s pripravami začeli že avgusta.

Ameriški admiral James G. Foggo III, ki je trenutno komandant Ameriških pomorskih sil za Evropo, je pred načrtovanimi vajami spomnil:

“To je neverjetna možnost usposabljanja za vse sodelujoče strani. Mislim tudi, da bodo poslale jasno sporočilo drugim, ki bi utegnili ogrožati zvezo NATO.”

Vojaška vaja zveze NATO bo potekala v času, ko se napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi Sirije krepijo.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)