Danes zbor Liste Marjana Šarca – Video – Topnews live: kongres spremljate v živo na www.topnews.si – TOPNEWS.si

Danes zbor Liste Marjana Šarca – Video – Topnews live: kongres spremljate v živo na www.topnews.si

Danes zbor Liste Marjana Šarca – Video – Topnews live:  kongres spremljate v živo na www.topnews.si

V Športni dvorani Medvode se danes odvija (link v živokongres Liste Marjana Šarca pod sloganom Človek. Skupnost. Država, ki je bil tudi slogan njegovega nastopa na predsedniških volitvah, na katerih je v drugem krogu 12. novembra lani dobil 47,05 odstotkov glasov. Na zboru stranke, kjer bodo Šarca ponovno potrdili za predsednika Liste bodo predstavili program stranke za letošnje parlamentarne volitve ter listo kandidatov.

Šarec je listo že dal v nekakšno “javno obravnavo” in čeprav naj bi zbor danes potrdil približno osemdeset kandidatov na listi, je Šarec pred zborom povedal, da lista še ni dokončna, saj se lahko katero od imen še spremeni, če bi se pokazalo, da nosi s sabo kakšen “nahrbtnik”.

Na listi praktično ni znanih imen, razen Kamniškega župana, predsednika oziroma nosilca liste Marjana Šarca in nekdanjega predsednika uprave Leka Vojmirja Urlepa, ki je, kot je povedal za medije, “stranki pomagal pri pripravi temeljnih izhodišč gospodarskega programa, ker so najini pogledi na ključne izzive Slovenije z njenim predsednikom podobni… Veseli me, da stranka ni obremenjena z ideološkimi temami”.

Gre, kot so ocenili novinarji, “za ekipo mlajših in politično dokaj nepoznanih imen,”pač v skladu s programom oziroma programskim geslom: “Čas je za novo generacijo”.

Program stranke na volitvah naj bi bil kratek, njegov povzetek je že bil javno objavljen. “Za vse se začne s človekom. Ta tvori skupnost. In iz tega nastane država, ki jo danes žal premalo spoštujemo. Ni kakšne velike filozofije, ker je tudi namenoma noče biti. Teh filozofij in strategij smo se »najedli«, v resnici pa smo še vedno lačni,” je Šarec dejal v enem od intervjujev glede slogana Človek. Skupnost. Država.

Stranka se postavlja “levo od sredine”med izpostavljenimi vprašanji pa je za ohranitev 25 plus 1 odstotnega deleža v NLB, je proti prodaji Krke in Luke Koper, podpira legalizacijo marihuane in posvojitve otrok istospolnih partnerjev ter odstranitev žice na državni meji.

Šarec izpostavlja reformo političnega in volilnega sistema. Gre za spremembo volilnega sistema z ukinitvijo okrajev in uvedbo absolutnega preferenčnega glasu, ki bo volivkam in volivcem zagotovil večji vpliv pri izboru kandidatk in kandidatov. Prav tako, da predsednika vlade izvoli Državni zbor, mandatar pa sam imenuje in razrešuje ministre svoje vlade. Zagovarja ukinitev Državnega sveta ter tudi, da predsednik republike lahko da odložilni veto na posamezni zakon.

Šarec se zavzema za omejitev sodniškega mandata na 12 let in možnost ponovne izvolitve ter za povečanje odgovornosti sodnikov in tožilcev za napačne in prepočasne odločitve.

Lista Marjana Šarca izpostavlja še jasno ločitev med javnim in zasebnim zdravstvom ter učinkovit menedžment, centralno evidenco čakalnih vrst, centralni informacijski sistem pri javnih naročilih v zdravstvu. Pri šolstvu Šarčeva stranka podpira stabilno šolsko okolje, vrnitev dostojanstva učiteljskemu poklicu, presežek v družboslovju, ki niso v redu, pa bi, kot je dejal Šarec, rešil tako, da “ne obremenjujemo varilcev z Antigono”.

Prav tako podpira pilotni projekt univerzalnega temeljnega dohodka. Upokojencem pa bi omogočil opravljanje začasnih in občasnih del, prav tako pa bi ukinil starostno mejo za obvezno upokojevanje.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)