Nemški mediji ostro o Trumpu: Trump je večja nevarnost svetovnemu miru kot Putin! Človek bi se moral vprašati, ali je pri zdravi pameti? – TOPNEWS.si

Nemški mediji ostro o Trumpu: Trump je večja nevarnost svetovnemu miru kot Putin! Človek bi se moral vprašati, ali je pri zdravi pameti?

Nemški mediji ostro o Trumpu: Trump je večja nevarnost svetovnemu miru kot Putin! Človek bi se moral vprašati, ali je pri zdravi pameti?

Nemški tisk komentira dogodke v Siriji in v njeni okolici, posebej tvite predsednika ZDA Donalda Trumpa, katerega vidi kot večjo nevarnost za svetovni mir kot ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek objavil tvit s tekstom: “Rusija trdi, da bo sestrelila vse rakete, ki bodo izstreljene na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle…“

Trumpov zapis so nekateri dojeli kot neposredno objavo vojne, nato pa je tiskovna predstavnica Bele hiše Sara Sanders slednje hitro relativizirala z izjavo, da gre le za “eno od opcij in, da to ne pomeni, da gre za edino opcijo ali edino, ki jo predsednik lahko izbere ali ne izbere”.

“Nismo na poti v Hladno vojno, mi smo sredi vojne“, meni nemški časnik Westfalenpost (Hagen).

“Trump je nerazumno dosleden. Njegov predhodnik je veliko grozil, vendar ni nikoli deloval. Poleg tega je najava predsednika ZDA, da bo napadel Ruse v Siriji zgrešena, saj pelje svet na rob vojne, ves svet”, piše Westfalenpost.

“Ali bo kdo končno blokiral pristop temu predsedniku do Twitterja?”, se sprašuje komentator Allgemeine Zeitunga (Mainz).

“Trumpovo pozivanje proti manjšinam in političnim nasprotnikom, je ena stvar. Njegov velikodušen poziv k vojaškemu konfliktu med ZDA in Rusijo, je povsem nekaj drugega. Kako je lahko nekdo toliko neumen, da nasprotnika izziva do te mere?”, se sprašuje komentator.

Komentator časopisa Badische Neueste Nachrichten (Karlsrue) je “spodbodel” Varnostni svet.

“Tisti, ki blokirajo, so zadali nov udarec. Ker Združeni narodi niso bili uspešni, sedaj raste nevarnost velikega vojaškega napada ZDA na Sirijo. Varnostni svet je instrument za preprečevanje kriz, ustanovljen v času Hladne vojne, vendar je ta instrument prispel do svojih mej. Da bi ohranil svojo legitimnost, ga je treba reformirati”, piše Badische Neueste Nachrichten.

Kölner Stadt-Anzeiger (Köln) ugotavlja: “Donald Trump nima načrta, niti strategije, niti jasnega cilja”.

Dnevnik Rhein-Zeitung (Koblenz) je prepričan, da “brez ideje o tem, kaj bi se nato moralo zgoditi v Siriji, vojaški napad nima smisla. Če je nekoliko “Tomahowkov” vse, kar ima Trump za ponuditi, je bolje, da jih pusti pri miru”.

“Tukaj je Rusija, ki je brezpogojno podpirala brutalno Asadovo diktaturo v njeni rušilni vojni in, ki je s svojim bombardiranjem prevzemala krivdo”, piše Sueddeutsche Zeitung, “tam pa je eden predsednik ZDA, ki en dan najavlja umik, naslednji dan bombardiranje, tretji dan pa ga to verjetno niti več ne zanima. Ima rakete, nima pa strategije”.

“Človek se vpraša: ali je on pri zdravi pameti?”, piše o Trumpu časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (Frankfurt).

“Mar njegova prostovoljna nenadzorovanost ne pozna nikakršnih meja? Trumpov zadnji tvit naslovljen na Rusijo, v katerem s hvalisavim tonom najavlja raketiranje Sirije, je neverjeten; takšna zgodba v konfliktu, ki bi lahko privedel do vojne med ZDA in Rusijo, ni v skladu z odgovornostjo funkcije, katere lastnik se smatra za vodjo svobodnega sveta”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)