Nemški strokovnjak šokiral: Trump grozi Siriji, Iran pa je njegova dejanska tarča! – TOPNEWS.si

Nemški strokovnjak šokiral: Trump grozi Siriji, Iran pa je njegova dejanska tarča!

Nemški strokovnjak šokiral: Trump grozi Siriji, Iran pa je njegova dejanska tarča!

ZDA bodo izvedle zračne napade na Sirijo, za razliko od lani, ko so napadle vojaško letališče v Siriji po uporabi kemičnega orožja – tokrat napad ne bo le simboličen, je ocenil strokovnjak za ZDA iz Nemškega društva za zunanjo politiko dr. Josef Braml.

“Takrat je predsednik ZDA Donald Trump želel pokazati, da ni ruska marioneta. Hkrati pa se ni želel preveč izpostaviti, zato je predhodno obvestil Rusijo, ki je nato opozorila Sirijo. Tokrat ne bo takšnih predhodnih informacij”, je dejal Braml za Deutsche Welle, na vprašanje kakšen bo odziv ZDA po domnevnem napadu z živčnim strupom v sirski Dumi.

trump jimmy carter

ATLANTA – Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter je včeraj opozoril, da bi se moral predsednik Donald Trump izogibati kakršnemu koli vojaškemu posegu v Siriji ali v drugih svetovnih vročih žariščih in se izogniti jedrskemu napadu za vsako ceno.”Molim, da bo našo državo ohranil v miru in ne pretiraval ali poslabšal izzivov, ki jih prinaša Severna Koreja, Rusija ali Sirija”, je dejal Carter v intervjuju včeraj za Washington Post. “Upam, da se zelo dobro zaveda, kot sem se sam in kot so se drugi predsedniki, da bi vsaka jedrska izmenjava lahko vključevala katastrofo za vse ljudi.” 93-letni nekdanji ameriški predsednik je dodal, da je tudi manjši vojaški napad “nevaren”, saj lahko uide izpod nadzora.

V zvezi s Trumpovo grožnjo, da bodo zavezniki sirijske vlade “plačali visoko ceno”, je Braml dejal, da bi “moral biti pripravljen predvsem Iran, saj je zaradi drugih razlogov prav on tarča ZDA”.

“Sile, ki jih v Siriji podpira Iran – te bodo najverjetneje tudi bombardirali. ZDA bi utegnile presekati tudi zračni most teh sil, ki se deloma razteza tudi nad iraškim zračnim prostorom”, je dodal.

Glede možnih akcij ZDA proti Rusiji, je Braml izrazil prepričanje, da bodo minimalne.

“Trump ima, ko gre za vprašanje Rusije, mnogo manj vojaških opcij in bo preko uporabe ekonomskih sankcij storil le toliko, da ne bi padel pod večji notranjepolitični pritisk, saj ameriški posebni tožilec Robert Mueller vodi preiskavo proti njemu”, je dodal.

Braml je dejal, da je prepričan, da je “Sirija za ZDA v resnici le vzporedno bojišče v sporu z Iranom”.

“Maja sledi napovedani ameriški odstop iz iranskega jedrskega sporazuma in nato bo prišlo do zaostritve konflikta. Vmešavanje Irana v Sirijo bi utegnilo biti moralno in geostrateško opravičilo za njihovo ravnanje. Ne smemo pozabiti, da je Trump pred kratkim postavil ostrega kritika Irana, Johna Boltona, za svetovalca za nacionalno varnost. To jemljem zelo resno”, je dejal Braml.

Na vprašanje, kakšna bi utegnila biti dolgoročna strategija vlade ZDA, ko gre za sirsko vprašanje, je Braml ponovil, da je njegova hipoteza, da je za ZDA pomemben Iran.

“Čim bolj bo situacija na domači politični fronti neugodna za Trumpa, tem večje bo tveganje za vojno proti Iranu. Ne smemo pozabiti, da bodo novembra volitve v ameriški Kongres. Najslabši scenarij za Trumpa bi bil, če bi izgubil večino v obeh domovih Kongresa. V tem primeru bi mu vojna proti zunanjemu sovražniku pomagala doseči nek nadstrankarski konsenz. Če bi obstajala grožnja za nacionalno varnost, bi se volivci v ZDA lahko v smislu “enotnosti pod zastavo” odrekli možnosti nadzora oblasti, ki jo omogočajo volitve v Kongres”, je dejal Braml in dodal, da je “tako bilo tudi pri Georgu Bushu mlajšem, po terorističnih napadih 11. septembra 2001”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)