(VIDEO) “Indijansko poletje” – Jerca Korče in Violeta Tomič nad Janšo, ker je leta 2007 na Mauritiusu igral golf z lobistom Božem Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem – V Janševem kabinetu zagotavljajo, da v funkciji predsednik vlade Janez Janša nikoli ni dopustoval na Mauritiusu – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Indijansko poletje” – Jerca Korče in Violeta Tomič nad Janšo, ker je leta 2007 na Mauritiusu igral golf z lobistom Božem Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem – V Janševem kabinetu zagotavljajo, da v funkciji predsednik vlade Janez Janša nikoli ni dopustoval na Mauritiusu

(VIDEO) “Indijansko poletje” – Jerca Korče in Violeta Tomič nad Janšo, ker je  leta 2007 na Mauritiusu igral golf z lobistom Božem Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem – V Janševem kabinetu  zagotavljajo, da v funkciji predsednik vlade Janez Janša nikoli ni dopustoval na Mauritiusu

Čeprav izraz indijansko poletje velja za neobičajno topel konec oktobra oz. začetek novembra pa se je, sodeč po današnji aferi, ki je stara več kot destetletje, pri nas začelo že v vročih poletnih mesecih. Po slovensko indijansko poletje imenujemo tudi “babje leto”, ali “Martinova jesen”, kar se navezuje na tradicijo poimenovanja po pomembnih svetnikih iz tega časa; sv. Martin se v takšnih izrazih pojavlja predvsem v romanskih deželah in je bil k nam morda uvožen iz Italije). Gre sicer za varljivo jesen, ki je svetla in sončna, temperature pa so nižje, kot bi sodili po žarkosti sonca in jasnini.

V javnosti  namreč odmeva današnje poročanje portala Necenzurirano, da naj bi Janša zadnjih skoraj 20 let med dopusti na otoku Mauritius med drugim igral golf in se družil z znanim lobistom Božom Dimnikom ter poslovnežem Andrejem Marčičem. Marčič je lastnik in direktor IT podjetja Marand, ki je v zadnjih 20 letih skupaj s povezanimi družbami samo s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot 100 milijonov evrov prihodkov.

Dimnik pa je poslovnež in lobist. Podjetje Medias International, ki je v lasti njegove hčerke Diane in se ukvarja s prodajo medicinske opreme in materiala, je z zdravstvenimi institucijami ustvarilo za 200 milijonov evrov prihodkov, piše portal Necenzurirano.

Andrej Marčič je sicer v zadnjih dneh deležen medijske pozornosti zaradi Eva Erjavec, sicer hčerke nekdanjega predsednika Desusa Karla Erjavca , ki se po komaj pol leta zakonskega stana, v katerega jo je novembra lani vzel milijonar Andrej Marčič, ločuje.

Marčič, direktor podjetja Marand, ki na veliko posluje z državo, naj bi se izselil iz stanovanja v središču Ljubljane, V tem času pa naj bi Karel Erjavec zamenjal ključavnico stanovanja, ne da bi lastnik Marčič to vedel. To naj bi bil tudi povod, za fizični obračun med Karlom Erjavcem in Andrejem Marčičem.

»Mož je resnično pritiskal name v zvezi s političnimi odločitvami, vendar o podrobnostih ne želim govoriti,« je nedavno za portal Necenzurirano potožila 26-letna Eva Erjavec, očarljiva zvezda instagrama in zdaj že asistentka na Fakulteti za ekonomijo Univerze v Ljubljani.

Revija Reporter navaja, da nja bi se iz več virov izvedelo, da je Marčič, ko je lani podpisal pogodbo z Janševo vlado, ni pa še bilo znano, ali Erjavec načrtuje odhod Desusa iz vlade, poskušal izvajati pritisk na Erjavca prek svoje žene Eve.

V to, da bi Marčič v imenu predsednika vlade Janeza Janše izvajal pritisk na Karla Erjavca, ne verjame Božo Dimnik, nekdanji poslovni partner Andreja Marčiča v podjetju Vanda Yachts, kjer je bilo izdelanih več prestižnih jaht Brioni. Dimnik je za Reporter povedal, da so Marčiču podobno očitali, ko je sodeloval z Drnovškovo vlado, kjer je bil tako rekoč hišni dobavitelj računalniške opreme in dobro sodeloval z Gregorjem Golobičem.

Zgodba je danes dobila nadaljevanje, saj naj po poročanju portala Necenzurirano premier Janez Janša že več let dopustuje na otoku Mauritius skupaj z največjimi dobavitelji v zdravstvu. V Janševem kabinetu so za portal dejali, da nikoli ni počitnikoval, ko je bil predsednik vlade, kar pa ni zadovoljilo poslanske LMŠ Jerce Korče in poslanke Violete Tomić, ki sta napovedali ostro reakcijo in sklic seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ.

V LMŠ bodo zato zahtevali sklic seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, ki mora po navedbah Korčetove pogledati posle, sklenjene v času vrha epidemije covida-19 z “enim od golfističnih prijateljev premierja Janše” ter ugotoviti, kako je bila sklenjena pogodba z generalnim sekretariatom vlade, ter zakaj in kakšen vpliv ima dopustovanje Janše s tem dobaviteljem na njeno sklenitev.

Prav tako bi po prepričanju Korčetove zadeve po uradni dolžnosti morala pregledati Komisija za preprečevanje korupcije ter računsko sodišče.

“Vsakdo si ima pravico izbrati, kje in s kom bo dopustoval,” pravi poslanka LMŠ. A opozarja, da je za nekoga, ki je vsa leta na javnih funkcijah “še kako pomembno, s kom dopustuješ in kakšne so posledice tega dopustovanja”. Zgodba po oceni poslanke vključuje preveč dejstev, da bi lahko rekli, da gre za naključje.

Ostro reakcijo opozicije je v izjavi medijem napovedala tudi poslanka stranke Levica Violeta Tomić. Kot je ocenila, se “vedno, ko je Janša na oblasti, državni denar pretaka v žepe prijateljev in ljudi s strankarsko izkaznico”, istočasno pa ustanavljajo preiskovalne komisije in govorijo o ničelni toleranci do korupcije v zdravstvu.

https://twitter.com/sarecmarjan/status/1418601250845642758

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)