Orban odpihnil nasprotnike: “To je zgodovinska zmaga”! – TOPNEWS.si

Orban odpihnil nasprotnike: “To je zgodovinska zmaga”!

Orban odpihnil nasprotnike: “To je zgodovinska zmaga”!

Madžarski premier Viktor Orban je prepričljivo zmagal, saj mu preliminarni izidi parlamentarnih volitev kažejo, da so mu volivci zaupali tretji zaporedni mandat, četvrti pa od leta 1998.

Koalicija Orbanove stranke Fides in manjšega partnerja Krščanskih demokratov, je prepričljivo slavila zmago na volitvah in po vsem sodeč osvojila dvotretjinsko večino oziroma 133 od skupaj 199 sedežev v parlamentu, poročajo agencije.

“Zmagali smo”, je dejal Orban zbranim pristašem in poudaril, da je velik odziv volivcev razblinil vse dvome v to zmagao. “Zagotovili smo zgodovinsko zmago in ustvarili možnost, da zaščitimo Madžarsko”, je dejal Orban. Po njegovim besedah, Madžarska še ni tam, kjer želi biti, vendar gre po svoji izbrani poti. “Po tej poti bomo šli skupaj”, je dejal Orban.

Zahvalil se je volivcem, še posebej Madžarom, ki živijo izven Madžarske in so se udeležili volitev, ker so, kot je dejal Orban, pomagali “zaščititi matico”.

Na podlagi preštetih 93 odstotkov glasov, koalicija na čelu s Fideszom je osvojila je 48,76 odstotkov glasov, poroča MTI.

Na drugem mestu je nacionalistična stranka Jobbik s 20,14 odstotki glasov in 26 mandati. Sledi koalicija pod vodstvom socialistov MSZP-P s 11,85 odstotki glasov in 20 mandati, zeleni LMP s 6,51 in DK s 5,49 odstotki glasov.

Odziv volivcev je bil visok in je znašal 68,13 odstotkov.

Liderji madžarskih opozicijskih strank, ki so prestopile cenzus in vstopile v parlament, so sinoči odstopili, že po objavi prvih izidov parlamentarnih volitev, po katerih je stranka premiera Viktorja Orbana zmagala s prepričljivo večino.

Po poročanju agencija MTI, je prvi ponudil odstop predsednik stranke Jobbik, Gabor Vona, nato so enako storili tudi so-voditelj stranke LMP Akos Hadazi in predsedstvo Socialistične stranke.

Orbanu čestitali vodje ekstremne desnice

Sinoči so Orbanu čestitali liderji strank ekstremne desnice Evropske unije.

Čestital mu je Geert Wilders, vodja danske ekstremne desnice, nato Beatrix von Storch, iz nemške AFP-a, ki je njegovo zmago opisa kot slabo za Evropsko unijo, a hkrati dobro za Evropo in Marine Le Pen.

Le Pen je pohvalila volilni izid, za katerega pravi, da je rezultat “zavračanja inverzije vrednot in množičnih imigracij, ki jih promovira Evropska unija”.

Če bo ostalo pri tem izidu, bo to pomenilo napredovanje Fidesza in njegovih zaveznikov krščanskih demokratov, ki so na prejšnjih volitvah leta 2014 dobili skupaj 45 odstotkov. Tak izid bi omogočil Orbanu, da še enkrat dobi dvotretjinsko večino v parlamentu, kot tudi leta 2010 in 2014.

Končni uradni izidi bodo znani do konca tedna, ko bodo prešteti še vsi glasovi volivcev iz diaspore.

Madžarski volilni sistem je kombinira nadpolovične večine po volilnih enotah in proporcionalnega sistema, kar so prvič uporabili leta 2014, kar po trditvah analitikov, daje prednost stranki Fidesz, ki je na oblasti.

Viktorju Orbanu je za zgodovinsko zmago čestital tudi vodja največje opozicijske stranke Janez Janša.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)