(VIDEO) Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto sporočil ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu: Če so vaše izjave rezultat frustracije zaradi problemov v ZDA, se ukvarjajte z njimi in ne z Mehičani! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto sporočil ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu: Če so vaše izjave rezultat frustracije zaradi problemov v ZDA, se ukvarjajte z njimi in ne z Mehičani!

(VIDEO) Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto sporočil ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu: Če so vaše izjave rezultat frustracije zaradi problemov v ZDA, se ukvarjajte z njimi in ne z Mehičani!

Če ZDA želijo doseči sporazum, je Mehika pripravljena, vendar se nima namena pogajati iz strahu, je sporočil mehiški predsednik Enrique Peña Nieto ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v svojem govoru mehiški naciji.

Peña Nieto je spregovoril Mehičanom zaradi Trumpove zahteve, da se vzdolž meje med ZDA in Mehiko razporedi nekaj tisoč pripadnikov Nacionalne garde, dokler ne bo zid vzdolž meje zgrajen.

“Če so vaše nedavne izjave rezultat frustracije zaradi problemov v domači politiki, zaradi vaših zakonov ali vašega Kongresa, se ukvarjajte z njimi, ne pa z Mehičani”, je sporočil Peña Nieto.

Dodal je, da mehiške oblasti ne bodo dovolile, da negativna retorika oblikuje njihova dejanja in da bodo delovati le v najboljšem interesu Mehičanov.

mehiko1

“Prepričani smo, da če dosežemo sporazum kot prijatelji, partnerji in dobri sosedje, bosta naši državi uspešnejši kot pa, če se spopadata. Nekaj, kar povezuje in združuje vse Mehičane, je naša prepričanost, da nihče in nič ne stoji nad ponosom Mehike”, je poudaril Peña Nieto.

Dejal je tudi, da se Mehičani zagotovo v vsem medsebojno ne strinjajo, še posebej v času volilne kampanje, vendar pa so vedno enotni, ko gre za vprašanje ponosa in suverenosti Mehike.

“Zaradi tega je, v luči prihodnjih dogodkov, mehiški Senat soglasno obsodil žaljive in neutemeljene izjave, ki zadevajo Mehičane in zahteval dostojen odnos, ki koristi odnosom med državama, ki sta sosedi, partnerici in zaveznici”, je dejal Peña Nieto.

Glede na to, da mehiški zakon ne dovoljuje predsednikom ponovne kandidature na volitvah, bo Peña Nieto ostal na položaju predsednika do julija letos, ko so razpisane predsedniške volitve.

Pena Nieto je dodal, da so se vsi predsedniški kandidati prav tako pridružili resoluciji mehiškega Senata.

“Kljub njihovim razumljivim razlikam, so soglašali z zavrnitvijo vseh ukrepov, ki so nasprotni tistim, ki koristijo dobrososedskim odnosom”, je sporočil predsednik Mehike Enrique Peña Nieto v odgovor na odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se na mejo napoti ameriško Nacionalno gardo.

Tako bo ameriška zvezna država Teksas bo po pozivu predsednika Donalda Trumpa na mejo z Mehiko poslala Nacionalno gardo okoli 250 vojakov v naslednjih treh dneh. Podobno bo storila tudi Arizona. Arizona bo na mejo naslednji teden napotila 150 ljudi. Trump je dejal, da namerava na mejo z Mehiko poslati do 4.000 pripadnikov Nacionalne garde. Tudi zvezni državi Nova Mehika in Kalifornija sta bili pozvani, naj sprejmeta takšen ukrep.Trump je napotitev vojakov na mejo z Mehiko označil za velik korak. Ameriški obrambni minister James Mattis je že odobril financiranje napotitve do 4.000 pripadnikov Nacionalne garde do septembra.

Trump je v predvolilni kampanji obljubil postavitev velikega, čudovitega zida na meji z Mehiko, a doslej mu to ni uspelo, saj postopki v kongresu niso potekali gladko. Trump je podpisal zakon, ki za vzdrževanje zidu namenja 1,6 milijarde dolarjev, kar je precej manj od 25 milijard, ki jih je zahteval ameriški predsednik. Denar tako večinoma ni namenjen gradnji novih delov zidu, temveč vzdrževanju obstoječih delov.

Ameriška obmejna policija je sporočila, da je število aretacij na meji z Mehiko najnižje od leta 1971, kar nakazuje, da manj ljudi poskuša prečkati mejo brez dovoljenja.

V zadnjem času je Trump večkrat preko Twitterja napadel nezakonito priseljevanje, demokrate pa je obtožil dopuščanja “odprtih meja, mamil in zločina”, Mehiki pa je zagrozil, da je sporazum Severnoameriški prostotrgovinski sporazum (Nafta) pod vprašajem, če Mehika ne ustavi priseljencev pred prečkanjem meje.

Zato je v govoru mehiški naciji predsednik Enrique Peña Nieto že obsodil Trumpov grozeč in nespoštljiv odnos.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)