ZDA protestirajo: Ni opravičila za izgon naših diplomatov iz Rusije! – TOPNEWS.si

ZDA protestirajo: Ni opravičila za izgon naših diplomatov iz Rusije!

ZDA protestirajo: Ni opravičila za izgon naših diplomatov iz Rusije!

Združene države Amerike ocenjujejo, da ni opravičila za odločitev Rusije, da izžene 60 ameriških diplomatov in zapre konzulat ZDA v Sankt Peterburgu.

Ameriški State Department je sporočil, da takšna odločitev Rusije kaže, da Moskva ni zainteresirana za diplomacijo in da si Washington pridržuje pravico, da sprejme nadaljnje ukrepe.

“Jasno je glede na spisek, ki nam ga je izročila ruska stran, da Ruska Federacija ni zainteresirana za dialog o vprašanjih, ki zadevajo naši dve državi”, je dejala novinarjem tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert.

“Zadržujemo si pravico do odgovora”, je dodala, poroča Reuters.

Neuertova je še izjavila, da se Rusija “ne bi smela obnašati kot žrtev”.

Ameriški veleposlanik v Moskvi John Huntsman

Ameriški veleposlanik v Moskvi John Huntsman

Ameriškemu veleposlaniku v Rusiji Johnu Huntsmanu so v ruskem ministrstvu za zunanje zadeve vročili protestno noto zaradi izgona ruskih diplomatov iz ZDA.

Ameriški veleposlanik v Moskvi John Huntsman

Prav tako so mu izročili spisek 60-ih ameriških diplomatov, ki morajo zapustiti Rusijo do 1. aprila ter odločitev ruske strani o zaprtju ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu.

ZDA so pred tem sprejele odločitev, da izženejo 60 ruskih diplomatov v znak solidarnosti z Britanijo, zaradi zastrupitve bivšega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije.

Enako odločitev je sprejelo več kot 25 držav sveta, ki so najavile izgon skupaj več kot 150 ruskih diplomatov.

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je dejal, da bo enak pristop, kot je bil uporabljen v primeru ZDA, Rusija uporabila tudi do držav, ki so izgnale ruske diplomate.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)