Drugi tir: The Show Must Go On – Miro Cerar s prestopom med govorniškimi pulti prekosil celo Vilija Kovačiča – TOPNEWS.si

Drugi tir: The Show Must Go On – Miro Cerar s prestopom med govorniškimi pulti prekosil celo Vilija Kovačiča

Drugi tir: The Show Must Go On – Miro Cerar s prestopom med govorniškimi pulti prekosil celo Vilija Kovačiča

Dobre pol ure pred včerajšnjo sejo vlade so v novinarsko sobo pripeljali dodatni govorniški pult, kar je presenetilo zbrane novinarje, saj naj bi po seji vlade, na novinarski konferenci, nastopil le predsednik vlade Miro Cerar sam. Novinarji, ki smo bili okupirani z ukrepi vlade glede Ruske federacije, se s tem nismo več ukvarjali. Nato je sledilo presenečenje.

Cerar je v svojem slogu pokazal na absurdnost odločbe Ustavnega sodišča, vendar na način, da predstavi razloge za in proti drugemu tiru, tako da je med tiskovno konferenco prestopil od enega govorniškega pulta do drugega in nastopil v dvojni vlogi. Cerar ni presenetil prvič. Premier Miro Cerar se je na tiskovni konferenci sredi januarja 2016 že odločil za nenavadno potezo, ki je dvignila prah.“Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve”. To je vseboval napis, ki ga je pred seboj na govorniški pult postavil premier Miro Cerar. Glede napisa je pojasnil, da je “to naša prihodnost”. “Če bomo šli v tej smeri, imamo prihodnost. To je moje sporočilo. “

Z včerajšnjo potezo, ko je prestopil od svojega govorniškega pulta za govorniški pult nasprotnikov drugega tira, je zopet prekosil samega sebe. Temu se pravi objektivno poročanje. In kaj bi to pomenilo, se je vpraševal Cerar. To bi pomenilo, da bi jaz kot predsednik vlade šel pred javnost in bi dejal. “Projekt drugi tir je zamišljen in predstavljen transparentno, z dobro finančno konstrukcijo, ki kar najmanj bremeni naše davkoplačevalce, je strokovno in politično premišljen in smo ga končno zadnji hip pognali v tek, da bomo lahko še prehiteli konkurente iz drugih držav. In ta projekt počiva na temelju zakona, ki ga je vlada predlagala Državnemu zboru in ga je Državni zbor kot predstavništvo ljudstva sprejel z absolutno večino. Poudarjam z absolutno večino.

“In ko povem to kot predsednik vlade, moram stopiti na drugo stran, na stran oponentov tega projekta in reči, ta projekt vlade ni dober. Slab je. Na tem mestu mene ne boste videli. In v taki absurdni zgodbi ne želim sodelovati in zato seveda vlada nikakor ne bo sodelovala v kakršnikoli kampanji za drugi tir. Bom pa sodeloval v tej kampanji sam kot državljan in kot predsednik Stranke modernega centra SMC in to z vso močjo, na kakršenkoli možen in dopusten način, da bom državljanke in državljane še enkrat prepričal, da gredo na referendum in da še enkrat potrdijo to odločitev vlade, ki je pomembna za Luko Koper, za Slovenske železnice, za slovenska podjetja, za Slovenijo kot transportno državo, za geostrateški položaj, ki nas postavlja lahko za center sveta, ne pa tako kot želijo nekateri, ki mečejo polena pod noge, da nas tam ne bo.

Vili Kovačič: “Mi bomo ta cirkus, ta krog vrteli do onemoglosti”

Poteze se ne bi sramoval niti Vili Kovačič, ki pravi, da bo sodeloval na referendumu za drugi tir tako, da bodo nasprotniki drugega tira postavili celo svojo maketo, na kateri bodo označili svoj predlog, kje naj bi šla proga za drugi tir. Vili Kovačič: “Mi bomo šli v kampanjo zelo verjetno, ni še definitivno, tudi če zgubimo, saj potem še ostane možnost pritožbe na rezultat. In bomo ta cirkus, ta krog, vrteli do onemoglosti. In se bo izvajanje tega zakona še naprej podaljševalo. Da pa ne bi kdo mislil, da smo mi tisti, ki nagajamo, nagaja vlada, nagaja koalicija. Jaz sem jih večkrat pozval umaknite zakon in bo konec tega cirkusa z referendumi. Ampak, tega nočejo narediti. Oni so tisti, ki pravo zlorabljajo do onemoglosti, s Cerarjem vred. “.

Vili Kovačič: “V Sloveniji lahko dobiš referendum, če imaš za sabo, sindikate, politiko, cerkev in mafijo!”

Državljan K, je bil že po seji DVK-ja izredno slabe volje, ki je ni skrival niti pred novinarji. “Nikakršen referendum, le, če ga ne podpirajo sindikati, politika, cerkev, pa še mafija zraven, v Sloveniji ne more uspeti. To pa je bila koprodukcija vseh teh treh elementov”.

Na vprašanje, ali bo sodeloval v kampanji je dejal, da še ne ve. “Mogoče me bo kaj navdihnilo, da bom, ker si bom na ta način izboril medijski prostor. Drugače si ga ne morem, drugače ne prideš pred kamere, razen v tistih prispevkih, neštetokrat po pet sekund, da ljudje rečejo, saj ta človek se pa vedno pojavlja na televiziji, kaj pa sploh še jamra. Kaj sploh še jamra. Da bi pa lahko eno misel do konca povedal ljudem, pa ne. Zato smo mi obveljali kot nasprotniki drugega tira.

Na vprašanje, kakšne možnosti ima na Ustavnem sodišču, Kovačič odgovarja s proti-vprašanjem : “Jaz bom vprašal, kakšne možnosti ima Ustavno sodišče, da se otrese krivde pristranskosti na višjih instancah. Ker zadeva ne bo obstala tam, veste, ta zgodba bo šla še naprej. Imamo še instance.

Tukaj na DVK so zbrani tisti, ki bodo kimali, saj ne morejo drugače. Ni nobenega resnega oponiranja kakršnemukoli predlogu, pogovarja se samo ali pet dni prej ali pet dni kasneje. Kaj pa je to? Hvala lepa za tako demokracijo”.

Sicer pa je Kovačič po seji DVK dejal, da od sedeža DVK do Ustavnega sodišča ni daleč in da gre takoj na Ustavno sodišče. To grožnjo je že uresničil in dal pritožbo na Vrhovno in Ustavno sodišče zaradi datuma novega referenduma, ki ga želi združiti s parlamentarnimi volitvami ali pa z lokalnimi volitvami v jeseni.

grožnja kovacicu

“Glejte, včeraj sem jaz dobil eno grožnjo, pravzaprav ta grožnja je že štiri dni, ne. Tukaj imam policijski zapisnik, da grozijo z likvidacijo. To sicer ni nič takega, ne. Pri nas žargon, pa mikrofoni, vse prenesejo, zelo malo se pa resničnega dogaja in zgodi. Kljub temu sem pa jaz šel na policijo in prijavil nekoga z Koroške, ki ne more prenesti, da bi ureditev bila taka, ki bi šla ljudem na roko. In me obtožuje za šest milijonov, to sem tudi dal, ustavni obtožbi zraven in v takih razmerah je referendum neregularen… Ampak, saj dokler te ne ubijejo, te sploh ne obravnavajo. Pol te pa odpeljejo z nogami naprej. Taka je zadeva.”

Na vprašanje, kako bi se Vili Kovačič podal v kampanjo, je dejal:

“Ja, jaz bi se podal tako, da bi začel z maketo in končal z maketo. Maketo, rdečo označbo vladnega enojnega tira in zeleno označbo našega dvojnega tira. Da bi to ljudje videli plastično, kajti do sedaj, v teh predstavitvah to ni bilo jasno in jaz sem imel redke priložnosti, da sem v petih ali pa desetih sekundah to povedal. Pojavljal sem se velikokrat na televiziji, pet ali pa deset sekund. Treba bi bilo sešteti te sekunde, pa bi videli, kakšna je ta minutaža naspram onih na drugi strani.

Na ugotovitev, da bi lahko v kampanji uporabil kar vladno maketo, je Kovačič dejal: “Ja, ne vem, kje je ona.. ali je že na odpadu ali kje. Ne vem, če je sploh uporabna”. Mi bomo imeli svojo maketo, pravi Kovačič.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)