(VIDEO) Boštjan Lajovic se vrača na “GOVSI podkast” – Po Pirc Musarjevi tudi Golobovi s svojim podkastom – TOPNEWS.si

(VIDEO) Boštjan Lajovic se vrača na “GOVSI podkast” – Po Pirc Musarjevi tudi Golobovi s svojim podkastom

(VIDEO) Boštjan Lajovic se vrača na “GOVSI podkast” – Po Pirc Musarjevi tudi  Golobovi s svojim podkastom

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v prvem predsedničinem podkastu Moč besede gostila filozofinjo Renato Salecl. Med drugim sta govorili o nasilju in jezi med mladimi, družbenih omrežjih, umetni inteligenci in podnebnih spremembah. Tudi na Ukomu pripravljajo prvi vladni GOVSI podkast, s katerim želijo širiti ustaljene načine komuniciranja.

V tokratnem prvem podkastu je predsednica gostila filozofinjo Salecl. Pogovarjali sta se o življenju in delovanju v času krize identitet, kjer sta izpostavili nasilje in jezo med mladimi, ki se širi tudi preko družbenih omrežij. Predvsem za mlade so pomembna vprašanja, kako izstopiti iz sveta ponujenih identitet in vsiljenih vzorcev in kako najti pot do svojih resničnih želja in interesov, pa tudi do večjega prepoznavanja družbene odgovornosti za skupnost in sočloveka.

Pogovarjali sta se tudi o tem, kako omejiti razvoj umetne inteligence, da bo ta služila človeku, in ne obratno. Poudarili sta, da lahko slednja pomaga tudi pri premagovanju izzivov podnebnih sprememb, a jo je treba uporabljati predvsem transparentno. Naslovili sta tudi nesebično solidarnost, ki jo ljudje premoremo v času kriz in katastrof, kot so bile lanske ujme.

Ustvarjanje podkasta je predsednica  napovedala že aprila. “Želela bi si pogovarjati z ljudmi, do katerih morda novinarji težje pridete, pa bom jaz morda lažje,” je dejala tedaj. Predsedničini podkasti bodo izhajali vsak drugi mesec, do konca leta pa so napovedani za 15. v mesecu.

Svoj podkast pripravljajo tudi v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), ki se bo imenoval GOVSI podkast, z njim pa želijo širiti ustaljene načine obveščanja in komuniciranja z javnostjo ter krepiti transparentnost vladnega delovanja, so sporočili iz Ukoma.

Podkast bo namenjen poglobljeni predstavitvi vladnih vsebin in drugih aktualnih družbeno pomembnih tematik. Gostili bodo ministre, državne sekretarje in druge vladne predstavnike ter različne strokovnjake. Nastajal bo v produkciji in prostorih Ukoma, imeli pa bodo več voditeljev – praviloma zaposlene v državni oz. javni upravi, glede na vsebino pa bodo sodelovali tudi z zunanjimi sodelavci. Oddaje bodo predvidoma objavljene ob petkih dopoldne, za zdaj pa načrtujejo eno do dve oddaji na mesec.

Prvi podkast bo na voljo že 19. januarja 2024. Letos praznujemo 20 let vstopa Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato, s 1. januarjem letos pa je Slovenija za dve leti postala nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Za prva gosta pa so izbrali ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in ministra za obrambo Marjana Šarca, oddajo pa bo vodil Boštjan Lajovic.

Boštjan Lajovic, sicer prvi legendarni voditelj oddaje 24 ur na Pop TV, je trenutno svetovalec za odnose z javnostmi na ministrstvu za infrastrukturo pri ministrici Alenki Bratušek.

COMMENTS

Wordpress (0)