Izumitelj novičoka profesor Leonid Rink: Zastrupitev bivšega vohuna Skripala in njegove hčerke ni podobna ruskim metodam! – TOPNEWS.si

Izumitelj novičoka profesor Leonid Rink: Zastrupitev bivšega vohuna Skripala in njegove hčerke ni podobna ruskim metodam!

Izumitelj novičoka profesor Leonid Rink: Zastrupitev bivšega vohuna Skripala in njegove hčerke ni podobna ruskim metodam!

Leonid Rink, eden od izumiteljev živčnega strupa “novičoka”, s katerim naj bi bila domnevno zastrupljena bivši ruski dvojni agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija, meni, da Britanci ne želijo izročiti Rusom vzorca te substance, saj bi se lahko takoj ugotovilo, da ni izdelan v Rusiji.

“Zakaj mislite, da Britanci zavračajo odstopiti vzorec Moskvi? Ne glede na to, kako so se strokovnjaki potrudili, se tehnologija proizvodnje vedno malce razlikuje. To je neka vrsta “rokopisa”. Tako bi takoj postalo jasno, da to ni ruska tehnologija”, je dejal Rink.

Rink je povedal, da vzorec iz Salisburyja ima za forenzike pomen “prstnega odtisa”. “Z lahkoto bil lahko ugotovili, da strup ni bil narejen v Rusiji,” je dejal.

Rink je prepričan, da napad ni podoben “moskovskemu delu,” saj Skripal in njegova hči nista takoj umrla in dodal, da bi utegnili za napadom stati Britanci.

“Težko je verjeti, da so Rusi vpleteni, glede na to, da so vsi zastrupljeni še živi. Takšna neverjetna nesposobnost (ruskih) agentov bi bila enostavno smešna in nesprejemljiva”, je dejal.

image (90)

Profesor Rink je potrdil, da je v času Sovjetske zveze delal v vojaški ustanovi, kjer so razvili živčni strup “novičok”. Na vprašanje, ali je sam eden od izumiteljev tega agensa, je Rink odgovoril pritrdilno. “Da, to je bila podlaga za mojo doktorsko dizertacijo”, je dejal. Ta napad lahko pomeni, da sploh ni šlo za novičok ali pa, da je bil napad slabo načrtovan in lahkomiselno izpeljan,” je še dejal Rink, ki je 27 let delal v državnem laboratoriju v zaprtem mestu Šihan.

Poudaril je tudi, da je Britancem dostopna tehnologija proizvodnje “novičoka” in spomnil, da je vse formule, potrebne, za izdelavo te substance, pred časom razkril kemik Vil Mirzajanov, ki je emigriral v ZDA.

Niti eden malce bolj vešč ruski “diverzant” ne bi uporabil preparat izključno ruskega porekla in z ruskim imenom, meni Rink in ocenjuje, da Rusija absolutno nima motiva za napad na Skripala.

Trditve, da so bile osebne stvari Skripalove hčerke Julije obdelane s strupom že v Moskvi, so popolnoma neutemeljene, saj hči Julija v tem primeru ne bi prišla do Londona, trdi Rink.

Pred kratkim je britanski Telegraph, sklicujoč se na vire iz lokalnih obveščevalnih služb, poročal, da je bila vsebina kovčka Julije Skripalj obdelana s strupom že v Moskvi.

Ruski diplomati in njihove družine danes zapuščajo Veliko Britanijo, potem ko je premierka Theresa May prejšnji teden izgnala 23 ruskih diplomatov zaradi odgovornosti Moskve pri zastrupitvi. Danes se izteka rok, ki ga je Mayeva postavila za odhod omenjenih 23 diplomatov. Kot odgovor na potezo Londona je konec tedna tudi Moskva odredila izgon 23 britanskih diplomatov. Ti morajo državo zapustiti do sobote. Britanska vlada se je danes sestala na zasedanju nacionalnega varnostnega sveta in razpravljala o morebitnih nadaljnjih sankcijah proti Rusiji.

Na ruskem zunanjem ministrstvu so za AFP danes potrdili, da njihovo stališče ostaja nespremenjeno. Velika Britanija in njene zaveznice trdijo, da za napadom na Skripala v Salisburyju v Angliji stoji Rusija, kar Moskva odločno zanika. Ruski politiki so tudi zatrjevali, da je zastrupitev del zarote Zahoda, da spodbudi protirusko razpoloženje pred ruskimi predsedniškimi volitvami, ki so bile konec tedna, ali pred svetovnim nogometnim prvenstvom.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Branko 6 let

    Po zanesljivih podatkih se je Skripalo pred nekaj leti mudil tudi v Sloveniji….v precej čudnih okoliščinah se je srečal z nekaterimi vodilnimi iz obveščevalno varnostnega sistema Slovenije……