Bivši vodja izraelskih obveščevalcev razkriva ozadje zastrupitve bivšega ruskega vohuna: Zakaj Izrael ni podpisal deklaracije proti Rusiji v primeru Skripal? Britanske trditve polne lukenj! – TOPNEWS.si

Bivši vodja izraelskih obveščevalcev razkriva ozadje zastrupitve bivšega ruskega vohuna: Zakaj Izrael ni podpisal deklaracije proti Rusiji v primeru Skripal? Britanske trditve polne lukenj!

Bivši vodja izraelskih obveščevalcev razkriva ozadje zastrupitve bivšega ruskega vohuna: Zakaj Izrael ni podpisal deklaracije proti Rusiji v primeru Skripal? Britanske trditve polne lukenj!

Ameriški predsednik Donald Trump in francoski predsednik Emmanuel Macron, kot tudi nemška kanclerka Angela Merkel in premierka Velike Britanije Theresa May, so 15. marca podpisali skupno izjavo proti Rusiji v tonu, ki ga niso uporabljali niti v času Hladne vojne. Razlog za to pa je bila domnevna odgovornost ruske države za zastrupitev bivšega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije. Na tem dokumentu manjkajo podpisi drugih “zaveznic”. Zakaj ga ni podpisal Izrael razkriva za rusko ITON TV Jakov Kedmi, bivši šef izraelske obveščevalne službe Nativ.

“Mi, liderji Francije, Nemčije, Združenih držav Amerike in Velike Britanije, smo ogorčeni zaradi napada na Sergeja in Julijo Skripal v Salisburyju 4. marca 2018. Britanski policist, ki je bil prav tako žrtev napada, je še naprej v težkem stanju. Življenja številnih nedolžnih Britancev so bila ogrožena. Ta uporaba živčnega agensa vojaškega dizajna, narejenega v Rusiji, je bila prvi kemični napad v Evropi po Drugi svetovni vojni. To je napad na britansko suverenost in vsaka uporaba takšne substance, s strani neke države, je jasna kršitev Konvencije o kemičnem orožju in mednarodnega prava. To je grožnja naši skupni varnosti”, piše na začetku te izjave.

Na dokumentu vpadljivo manjkajo podpisi Izraela in drugih ameriških in britanskih zaveznikov. Bivši načelnik izraelske obveščevalne službe Nativ, Jakov Kedmi, pravi, da je razlog, zakaj se Izrael ni pridružil zaveznikom pri obsodbi Rusije v tem, ker ni dokazov o vpletenosti Moskve in nedoslednost britanske verzije incidenta.

“V takih primerih je zelo redko, da nekdo uporabi sredstvo, s pomočjo katerega se zelo lahko odkrije storilca. Snov, ki je bila uporabljena, kot trdijo Britanci, je po njegovem mnenju popolnoma neprimerna v tem smislu”, pravi Kedmi in doda, da je Izrael obsodil le zastrupitev, zavrnil pa je omembo Rusije kot krivca.

Kedmi pravi, da sta cilj in način poskusa likvidacije Skripala, za to pa obtožiti Rusijo, videti popolnoma nelogična.

“Sam po sebi, Sergej Skripal ni bil tako pomemben, da bi proti njemu morala Rusija uporabiti takšne ukrepe. Obstajajo mnogo “bolj pomembni” prebegi, njihova “vrednost” pa se meri glede na informacije, s katerimi razpolagajo. Skripal je že leta 2004 povedal ruskim preiskovalcem vse, kar je vedel in kaj vse je že povedal britanski strani”, pravi Kedmi, ki ocenjuje, da je bil bivši vohun Skripal za Rusijo nepomemben.

“Čudno zgleda londonska verzija zastrupitve Skripala z živčnim agensom “novičok”. Zelo redko se uporabljajo sredstva, s pomočjo katerih se takoj lahko odkrije storilca”, pravi bivši šef izraelskih obveščevalcev.

“Novičok ni najbolj učinkovit, saj pušča sledi. Na primer, ko je leta 1959 sovjetska obveščevalna služba ubila vodjo ukrajinskih nacionalistov Stepana Bandera v Nemčiji, zahodnonemška stran ni vedela, kako je bil likvidiran. In nikoli ne bi izvedela, če jim tega ne bi povedal Bogdan Stašinski”, pravi Kedmi. Bivši oficir KGB in vohun Stašinski je ubil ukrajinska nacionalista Leva Rebeta in Stepana Bandera v poznih ’50-ih letih prejšnjega stoletja) in je nato leta 1961 prebegnil v Zahodni Berlin 1961.

Bivši šef Nativa pravi, da bi Moskva, če bi resnično hotela eliminirati Skripala, uporabila boljše metode od tistih, ki so jih sovjetske oblasti uporabljale v ’50-ih v Sovjetski zvezi.

“Ne morem niti pomisliti, da je upadel nivo dela ruskih obveščevalnih služb. Ravno nasprotno, ocenjujem, “da ni dokazov, da je bil Skripal zastrupljen z “novičokom”, kot tudi ni dokazov, da je plin proizveden v Rusiji. Rusija ni ekskluzivna lastnica formule tega plina, saj je Vil Mirzajanov, izumitelj “novičoka”, prebegnil v ZDA s formulo in jo izročil Američanom. Razen tega, je bil ta živčni agens v ’90-ih letih prejšnjega stoletja na dosegu raznih kriminalnih organizacij in oligarhov”.

Vse te okoliščine vodijo v dvom resničnosti britanske verzije o vpletenosti ruskih tajnih služb, zaključi Jakov Kedmi.

“Britanci so večkrat morali priznati, da so o takih stvareh odprto lagali v politične namene”, poudarja izraelski obveščevalec. Pravi, da vode ne pije tudi trditev, da je Skripaleva hči Julija prinesla plin iz Moskve, saj bi bilo zastrupitev lažje izvesti iz specializiranega laboratorija “Porton Down”, ki se nahaja v neposredni bližini Salisburyja, kjer sta bila Skripal in njegova hčerka zastrupljenja.

“Čuden okoliš kraja incidenta in kemičnega laboratorija “Porton Down” v neposredni bližini Salisburyja, kjer sta bila zastrupljena Skripal in njegova hčerka Julija, zaključi razmišljanje Jakov Kedmi, da mlada Rusinja sploh ni prinesla živčnega plina v prtljagi iz Moskve, temveč je bil strup najverjetneje že pripravljen v Britaniji”, je še dodal Kadmi.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)